Hráč IV. španielskej ligy Alvarez je národným hrdinom v Rovníkovej Guinei

TASR|2. feb 2012 o 13:41

Víťazným gólom nasmeroval svoj tím do štvrťfinále Afrického pohára národov a teraz je David "Kily" Alvarez futbalovým hrdinom v Rovníkovej Guinei.

MALABO. Hráč štvrtoligového španielskeho klubu UP Langreo teraz nahlas sníva o profesionálnej kariére.

Dvadsaťsedemročný pravý krídelník, ktorý môže hrať aj na poste krajného obrancu, sa narodil v španielskom Avilese. Detstvo strávil na Pyrenejskom polostrove, no minulý týždeň dal v 94. minúte rozhodujúci gól, vďaka ktorému vyhrala Rovníková Guinea nad favorizovaným Senegalom 2:1. Zvyknutý na stovky divákov, teraz oslavovali jeho presný zásah v domácom prostredí tisíce ľudí priamo na štadióne.

"Je to obrovský rozdiel. Obyčajne hrávam pred 600-700 ľuďmi, V Bate sme hrali pred návštevou 45.000 divákov a celá krajina stála za nami," poznamenal Kily, ktorý vďaka pôvodu svojej matky odohral od roku 2007 za Rovníkovú Guineu 17 medzištátnych zápasov.

"Nevedel som predtým nič o Afrike. Nemal som úplnú predstavu, čo by som vlastne chcel. Postupne však vidíte veci, ktoré sa vás hlboko dotknú. V Sierra Leone a Libérii sme videli amputované končatiny, ľudí žijúcich vo veľmi zlých a náročných podmienkach. Je to šok, ale taká nie je celá Afrika. Veľa ľudí má chybnú predstavu o Afrike, lebo si myslia, že tam žijú všetky národy s oštepmi a šípmi v rukách. Že všetci tam umierajú od hladu. Samozrejme, je tam veľká chudoba, ale je tam toho podstatne viac."

Ak chce však v Európe zaujať, musí odviesť kvalitný výkon aj v ďalších stretnutiach vrátane toho najbližšieho proti Pobrežiu Slonoviny.

"Nepotrebujem zarábať milióny a milióny eur. Bol by som šťastný, ak by som mal profesionálny kontrakt, aby som sa jednoducho uživil len samotným futbalom. Mojim snom je hrať v Anglicku, ale šťastný by som bol kdekoľvek," povedal Kily, ktorý strávil dva roky aj v rezervnom tíme Atletica Madrid, ale do "áčka" sa už neposunul.

"Dostal som aj pozvánku do prvého mužstva Atletica, ale deň pred zápasom sa mi natrhli väzivá v členku. Trvalo mi týždne, kým som sa vrátil, ale moja šancu už bola preč."

Alvarez patrí k najznámejším hráčom v histórii provinčného klubu UP Langreo. Na tomto zozname však svieti aj meno Davida Villu, útočník FC Barcelona hrával v tomto klube v mládežníckych kategóriách pred tým, ako odišiel do Sportingu Gijon.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hráč IV. španielskej ligy Alvarez je národným hrdinom v Rovníkovej Guinei