Hamšík alebo Škrtel? Do ich súboja môže zasiahnuť aj niekto tretí

Víťazstvo v ankete obhajuje Marek Hamšík.
Víťazstvo v ankete obhajuje Marek Hamšík. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|7. mar 2017 o 11:23

Posledných deväť rokov malo Slovensko len dvoch najlepších futbalistov – Marka Hamšíka a Martina Škrtela.

Agentúrny článok sme nahradili autorským textom denníka SME

BRATISLAVA. Podľa talianskej webovej verzie známej športovej televíznej stanice Eurosport je Marek Hamšík najlepším stredopoliarom súčasného futbalu.

Až za ním skončili najdrahší svetový futbalista Francúz Paul Pogba, chorvátsky loptový virtuóz Luka Modrič či nemecký tvorca hry Toni Kroos.

Slovák s typickým čírom na hlave by vo väčšine krajín bojoval o titul najlepšieho futbalistu. Platí to aj pod Tatrami. Už desiaty rok.

V ankete Slovenského futbalového zväzu a denníka Pravda skončil päťkrát prvý a štyri razy druhý. Aj za rok 2016 je Hamšík jasným kandidátom na prvenstvo.

„Hamšík vyrástol v osobnosť. Má iný pohľad na vec, inak vníma kolektív i okolie. Dozrel. Má okolo seba kvalitných hráčov, ktorí mu vyhovujú. Je to poskladané tak, že sa na ihrisku môže realizovať,“ tvrdí reprezentačný tréner Ján Kozák.

Pečovského nahradil Škriniar

Posledných deväť ročníkov malo len dvoch víťazov. Hamšík triumfoval päťkrát, Škrtel štyri razy. „Keď zvíťazil Škrtel, Hamšík bol vždy druhý. V opačnom prípade to vždy neplatilo,“ prezrádza hlavný organizátor ankety Michal Zeman.

Kým vlani bolo zrejmé, že sa o víťazovi rozhodne opäť medzi technickým stredopoliarom a nekompromisným obrancom, v tomto roku sa môžu medzi najlepších dostať aj Róbert Mak, Peter Pekarík či Juraj Kucka.

V desiatke najlepších sú všetko legionári. Najlepším futbalistom, ktorý pôsobí na Slovensku, je Viktor Pečovský na 15. mieste.

V predošlom roku bol v prvej desiatke. Teraz ho v nej nahradil talentovaný Milan Škriniar. Ostatné mená sú rovnaké ako vlani.

Do ankety sa zapojilo 33 odborníkov, z čoho je 19 trénerov a 14 novinárov. Hlas dostalo spolu 21 futbalistov.

„Až jedenásť hlasujúcich trafilo najlepšiu desiatku,“ pripomína Zeman.

Obhájiť môže Kozák i Bero

Okrem vyššie spomenutých sú v nej aj Ján Ďurica, Tomáš Hubočan, Matúš Kozáčik a Vladimír Weiss. Jedenásty Matúš Bero mal na desiatu priečku výraznú stratu. Bero je v nominácii aj na Cenu Petra Dubovského, ktorá patrí najlepšiemu futbalistovi do 21 rokov. Vlani ju vyhral.

Jeho súpermi sú Milan Škriniar a Nikolas Špalek.

Matúš Bero obhajuje Cenu Petra Dubovského.
Matúš Bero obhajuje Cenu Petra Dubovského. (Autor: TASR)

Meno víťaza v trénerskej kategórii vzíde z trojice Pavel Hapal, Adrián Guľa a Ján Kozák, ktorý obhajuje prvenstvo z minulého roka.

Honor najlepšej futbalistky môžu získať Alexandra Bíroová, Mária Mikolajová alebo Dominika Škorvánková.

Najlepším hráčom domácej Fortuna ligy za rok 2016 je Filip Hlohovský z MŠK Žilina. Vyhlásenie ankety bude v utorok 21. marca od 20.30 hod.

V priamom prenose ho vysiela televízia Joj plus.

Top 10 kandidátov na cenu Futbalista roka 2016:

Abecedné poradie: Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Trabzonspor), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Olympique Marseille), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (AC Miláno), Róbert Mak (PAOK Solún/Zenit Petrohrad), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Milan Škriniar (Sampdoria Janov), Martin Škrtel (FC Liverpool/Fenerbahce Istanbul), Vladimír Weiss (Al-Gharafa SC).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Hamšík alebo Škrtel? Do ich súboja môže zasiahnuť aj niekto tretí