Perfektný človek, profesionál, líder. Ako Chára vychováva hviezdy NHL

Zdeno Chára v drese New York Islanders.
Zdeno Chára v drese New York Islanders. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|9. apr 2022 o 08:00

Chárova rola v NHL sa zmenila na učiteľskú.

NEW YORK. Zdeno Chára je v 45 rokoch najstarším hráčom v súčasnej NHL. Preto niet divu, že sa naňho tréneri spoliehajú pri výchove mladých talentov.

Má kopec skúseností na rozdávanie. V NHL pôsobí od sezóny 1997/98, je obrancom s najviac odohranými duelmi v súťaži a bývalým kapitánom, ktorý svoje mužstvo dotiahol až k Stanleyho poháru.

Jeho rukami prešli výnimoční hokejisti. Kevin Kurz z portálu The Athletic sa na jeho prácu pýtal najpovolanejšieho - jeho súčasného študenta, 22-ročného beka New Yorku Islanders, Noaha Dobsona.

V článku odkázal na virálne video. Zachytáva Cháru, ako priateľsky drží Dobsona za plece a čosi mu vysvetľuje. Výjav symbolicky pripomína otca a syna, čo ešte umocňuje výškový rozdiel medzi nimi. Slovák je o hlavu vyšší.

Komentátori počas priameho prenosu pochvalne tvrdili: "Veľa hovoríme o vychádzajúcej hviezde Noahovi Dobsonovi. Pozrite sa teraz na Zdena Cháru. Plní dvojitú rolu - hráča aj trénera. Práve tu, na lavičke, sa hráč naučí najviac."

Vedeli, prečo ho podpisujú

Zdeno Chára bol na začiatku sezóny odpisovaný. Mnoho ľudí vyjadrilo názor, že na NHL nemá, že je pomalý, že tímu skôr škodí ako pomáha.

Postupom času zlepšil svoju hru a ukázali sa aj tieto skryté faktory. Slovenský obor už svojimi radami vychoval nejedného vynikajúceho obrancu. Mentor ako on posunie Noaha Dobsona správnym smerom a to je hlavný dôvod, prečo majú veteráni v dnešnej rýchlej a mladej NHL stále miesto.

Ako informoval zámorský insider Elliotte Friedman, o Cháru bol záujem počas poslednej uzávierky prestupov. Jeho situácia bola sledovaná, veď je na sklonku kariéry a "ostrovania" sa pohybujú na nepostupových priečkach.

On sa ale rozhodol dokončiť svoju misiu na Long Islande. Podľa generálneho manažéra Loua Lamoriella bol sám legendárny bek iniciátorom zotrvania v jeho organizácii.

Rozhovor na striedačke? Nič nezvyčajné

Monológ Zdena Cháru smerom k Noahovi Dobsonovi, ktorý zachytili kamery, nebol ojedinelý. Trenčiansky rodák na seba úplne prebral rolu učiteľa.

"Rozpráva sa so mnou počas celého zápasu," hovorí Dobson pre The Athletic. "Či už o tom, čo videl, alebo o tom, čo sme mohli urobiť lepšie. Je to veľká časť jeho práce. Rád komunikuje a veľmi mi tým pomáha."

Dobson zaknihoval v prebiehajúcom ročníku už 40 bodov za 10 gólov a 30 asistencií v 67 stretnutiach. Ide o jeho prelomovú sezónu.

Keď sa v januári 2000 narodil, Chára bol rovnakou vychádzajúcou hviezdou ako on. Je od neho násobne starší, avšak snaží sa naladiť na jeho vlnu, aby mu pomohol, ako sa len dá.

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: FCB/NEW YORK ISLANDERS)

Čo sa Dobsonovi na Chárovom mentoringu páči najviac?

"Keď ste dlhší čas v partii ľudí, začnete chápať, akí sú. On bol pre mňa prekvapením. Keď som uvidel obrovského chlapa, snažil som sa nestáť mu veľmi v ceste," priznáva.

"Lenže potom, keď som sa mu otvoril, uvedomil som si, ako dobre sa s ním rozpráva. Keď sa to stalo, veľmi to pomohlo našej chémii na ľade."

Pri otázke Kurza, ktorá Chárova rada mu dala najviac, odvetil: "Sú zápasy, keď sa individuálne či tímovo nedarí. Kedysi som preto zvykol byť frustrovaný. V takýchto chvíľach mi zvykne opakovať, aby som zostal pokojný a moja príležitosť príde. To mi ako mladému chalanovi veľmi pomohlo."

Hamilton i McAvoy

Zrejme najlepším obrancom, ktorého učil Chára, je Charlie McAvoy. Slovák z neho vychoval svojho nástupcu v Bostone.

McAvoy po odchode Cháru prebral vodcovskú rolu v tíme "medveďov" a každoročne patrí medzi okruh kandidátov na Norris Trophy.

"Samozrejme, že mám voči nemu obrovský rešpekt. Môžem o ňom povedať len samé dobré veci. Želám mu len to najlepšie a myslím si, že si to najlepšie zaslúži vďaka tomu, aký je hokejista a aký je človek," povedal McAvoy v sezóne 2020/21 pre NHL.com. O Chárovi vraví ako o priateľovi na celý život.

Prvým partnerom v NHL bol víťaz Norris Trophy z roku 2008 aj pre Dougieho Hamiltona, ďalšieho výborného obrancu. Ten pôsobil v Bostone na začiatku kariéry medzi rokmi 2012-2015.

"Ako som s ním hral a spoznával ho, zistil som, že je to perfektný človek, perfektný profesionál a perfektný líder," povedal Hamilton a dodal:

"Už len to, že som sa od neho mohol každý deň učiť, každý deň ho sledovať - to je všetko, čo si ako mladý chlapec môžete priať. Som naozaj šťastný, že som s ním mohol hrať, učiť sa od neho a vidieť jeho prístup."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Perfektný človek, profesionál, líder. Ako Chára vychováva hviezdy NHL