Prehľad z trhu NHL: Najväčšia ryba šokovala, Vegas darovali hviezdu zadarmo, obri zarobia

Max Pacioretty.

Prehľad z trhu NHL: Najväčšia ryba šokovala, Vegas darovali hviezdu zadarmo, obri zarobia

Max Pacioretty. (Autor: Twitter / Vegas Golden Knights)
Max Pacioretty.
Max Pacioretty. (Autor: Twitter / Vegas Golden Knights)
Samuel Grega|15. júl 2022 o 13:30

Trh s voľnými hráčmi v NHL priniesol mnoho zaujímavých príbehov.

NEW YORK. NHL je z pohľadu viacerých fanúšikov nudná v porovnaní s ostatnými severoamerickými ligami. Nie samotným športom, ale udalosťami pomimo. Výmenami, kauzami či marketingom.

Dianie mimo ľadu nepriláka takú pozornosť, ako napríklad v NBA, kde sa napríklad hviezdy menia frekventovanejšie.

Posledné dni ale priniesli fanúšikom hokeja aspoň trošku vzrušenia aj mimo ľadu. Sú za nami prvé dni trhu s voľnými hráčmi a už za ten čas sa udialo mnoho zaujímavých udalostí.

Podpisy, prestupy a udalosti, ktoré nemôžu ujsť oku nadšeného fanúšika. Čím upútala tohtoročná mánia s voľnými hráčmi?

Columbus vraj nie je zlá destinácia

Najväčšou rybou na trhu bol krídelník Johnny Gaudreau.

Potom, ako oznámil, že v Calgary pokračovať nebude, malo o zisk šikovného krídelníka záujem mnoho klubov. V minulej sezóne bol druhý najproduktívnejší hráč celej NHL hneď po Connorovi McDavidovi. Mal 115 bodov v 82 zápasoch.

Od svojho vstupu do NHL v sezóne 2014/15 má viac bodov len päť hráčov – McDavid, Kane, Crosby, Draisaitl a Marchand.

Gaudreau vyhlásil, že odchod z klubu Flames nie je o peniazoch.

„Rozhodli sme sa, že vrátiť sa do Calgary by nebolo to najlepšie,“ povedal Američan.

Johnny Hockey, ako ho prezývajú, chcel ísť bližšie k domovu. Pochádza z mesta Salem v štáte New Jersey, avšak od malička fandil Philadelphii Flyers, ktorý je najbližšie. Do Wells Fargo Center to má z domu na približne 45 minút autom.

Hviezdy forvard išiel na trh s očakávaním ponúk. Najlogickejšia by bola Philadelphia, ale spomínalo sa aj New Jersey či New York Islanders.

Flyers v ponuke zlyhali. Nedokázali si upratať miesto pod platovým stropom a na ich fanúšika z detstva im nezvýšili financie.

Uprostred správ o tom, že je to medzi Devils a Islanders prišiel insider Elliotte Friedman s novinkou, že Gaudreau mieri do Columbusu. Bol to šok pre mnohých, ale niečo, čo NHL potrebuje. Veľká hviezda spravila nečakané rozhodnutie.

Columbus mu ponúkol zmluvu v hodnote 68 250 000 dolárov. Teda 9,75 miliónov ročne na budúcich sedem sezón.

Calgary mu údajne ponúkli 10,5 miliónov na osem rokov. Jeho zmluva by teda mala dokopy o 15,75 miliónov vyššiu hodnotu.

Aj New Jersey mu malo ponúknuť viac ako desať miliónov ročne.

Prečo sa Gaudreau nakoniec rozhodol pre klub, z ktorého hviezdy viac dobrovoľne odchádzajú alebo prichádzajú? Pre tím, ktorý je od jeho rodiny vzdialený tak 750 kilometrov a približne osem hodín cesty autom? Pre tím, ktorý je ďaleko od toho, aby bol favoritom na Stanley Cup a ktorému chýba solídny center?

Aj tieto otázky sa pýtali fanúšikovia, ale aj novinári. Na tlačovej konferencii zaznela otázka "Prečo?" hneď na začiatku.

Gaudreau povedal, že každý s kým hovoril, bol z Columbusu nadšený. "Znelo to ako perfektné miesto pre nás," povedal po podpise zmluvy. "Je ťažké nemať rád to, čo sme tu zatiaľ videli."

Forvard ďalej povedal, že klub má dobrých hráčov a teší sa, kedy si s nimi zahrá. Počul, že sú veľmi blízka skupina a sú to hráči, s ktorými chce hrať a byť v jednej kabíne.

Veľkú radosť mal generálny manažér Jarmo Kekäläinen, ktorý si neodpustil poznámku o Columbuse, ako o nelákavej destinácii pre hráčov:

"Myslím, že teraz sa konečne môžeme zbaviť tejto sprostosti, že toto je nejaká zlá destinácia, zlé mesto a podobne. Nikdy to nebola pravda. Mali sme zlú reputáciu pre to, že zopár hráčov sa rozhodlo, že tu nechcú byť dlhodobo, ale nikdy to nebolo o meste alebo o organizácii," dodal Fín.

Vegas zase rozdávali hráčov vo výpredaji

Druhý najmladší klub NHL zase niesol trest za svoje narábanie s platovým stropom.

Golden Knights mali kopu kontraktov, ale počas sezóny ich zachránil fakt, že viacerých hráčov mohli poslať na listinu dlhodobo zranených hráčov, ktorá nezasahuje do platového stropu.

Aj teraz sa museli činiť. Desať miliónov Eichela, 9,5 pre Stonea, 8,8 pre Pietrangela, ďalších šesť v hodnote aspoň päť miliónov a traja nepodpísaní obmedzení voľní hráči im k pokoju nepomohli. Vegas mali problém a potrebovali sa zbaviť jedného z kontraktov.

Riešenie?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prehľad z trhu NHL: Najväčšia ryba šokovala, Vegas darovali hviezdu zadarmo, obri zarobia