Podpisom šokoval svet. Prečo si druhý najproduktívnejší hráč NHL vybral Columbus?

Útočník Calgary Johnny Gaudreau sa teší z gólu.
Útočník Calgary Johnny Gaudreau sa teší z gólu. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|15. júl 2022 o 08:52

Calgary mu núkalo veľké peniaze, no nemalo šancu.

COLUMBUS. Keď sa v prvý deň trhu s voľnými hráčmi čakalo, kde podpíše zrejme najlepší z nich, Johnny Gaudreau, skloňovali sa najmä New York Islanders a New Jersey Devils.

"Diabli" údajne ponúkli zaujímavú zmluvu, no narazili na hráčovho agenta, ktorý im v podstate neodpovedal. V tom čase už pracoval na kontrakte, ktorý prekvapil takmer celý hokejový svet.

Gaudreau neskončil ani v New Yorku, ani v New Jersey, ani vo Philadelphii. Favoritom vypálil rybník manažment Columbusu. Tu podľa zmluvy strávi najbližších sedem rokov.

"Myslím si, že sa týmto konečne môžeme zbaviť hlúpych prívlastkov, že Columbus je zlé mesto, zlá destinácia a tak ďalej," povedal po oznámení posily generálny manažér Jarmo Kekäläinen. "Nikdy to nebola pravda."

V Calgary by dostal omnoho viac

Gaudreau súhlasil so sedemročnou ponukou a platom 9,75 mil. dolárov na rok. Štruktúra zmluvy je jednoduchá - každý rok dostane 7 750 000 dolárov ako plat a k nim dvojmiliónový podpisový bonus.

V dohode má aj plnú klauzulu o nevymeniteľnosti do konca sezóny 2025/26. Medzi rokmi 2026-2029 ho vymeniť môžu, avšak len do desiatich klubov, ktoré si sám zvolí.

Šokujúce je, koľko miliónov zanechal v Alberte.

Gaudreau bol v doterajšej kariére známy ako hráč Calgary. Flames si ho v roku 2011 vybrali vo štvrtom kole draftu a on sa vypracoval na kľúčového hráča tímu.

V minulom ročníku bol produktívnejší ako on len Connor McDavid. Gaudreau pozbieral v 82 zápasoch 115 (40+75) bodov. V play off došiel do druhého kola, v 12 dueloch zaknihoval 14 (3+11) bodov.

Niet sa čo čudovať, že si ho "plamene" chceli udržať. Ich poslednou ponukou vraj bolo 10,5 mil. dolárov ročne na osem rokov, teda dlhšia a lepšie zaplatená zmluva, než akú dostal na trhu.

Zvyčajne to je naopak - hokejisti dávajú organizáciám, v ktorých pôsobia, zľavy. Ako voľní hráči môžu dostať viac.

Jeho rozhodnutie teda nezáviselo od peňazí. "Flames urobili všetko, čo urobiť mohli. Toto je však rozhodnutie týkajúce sa rodiny," povedal o vývoji situácie hráčov agent Lewis Gross.

Gaudreau by si v hrubom plate zarobil pri podpise v Calgary 84 miliónov dolárov. V Columbuse dostane 68 250 000.

Domov stále ďaleko

Hráčov agent vravel, že rozhodnutie nepredĺžiť s Flames bolo o tom, aby bol Gaudreau bližšie k domovu. Avšak z Columbusu do rodného Salemu to dvadsaťosemročný Američan má stále asi 750 kilometrov, vyše siedmich hodín cesty autom.

Zaujímavosť neunikla pozornosti fanúšikov. Gaudreau sa ocitol pod paľbou otázok.

"Ani tak nezáležalo na tom, kde napokon podpíšem. Naše rozhodnutie bolo o tom, aby som sa nevrátil do Calgary. Potom sme si vyberali najlepšiu ponuku," objasňuje.

Výrokom poriadne pobúril mesto, kde žil posledných osem rokov. Dokonca aj moderátor v televíznych novinách stanice CBC povedal: "Znova sa vám ohlásim o jedenástej, ak mi spravodajská stanica v Columbuse neponúkne oveľa menej peňazí, čo by som, samozrejme, prijal."

Bližšie ako Columbus je k jeho rodisku niekoľko ďalších miest.

Najbližšie to má z Philadelphie. Generálny manažér Chuck Fletcher však na rovinu povedal, že jeho Flyers nikdy nemali vážnejší záujem.

O štyri a pol hodiny menej než z Columbusu by autom cestoval aj z New Yorku. Islanders však nedokázali nájsť dostatok miesta pod stropom, aby si Gaudreaua mohli dovoliť.

Podľa The Athletic by zmluvu ako v Ohiu dostal aj od New Jersey. Klub z jeho rodného štátu to skúšal, ale potom, čo poslali ponuku hráčovmu agentovi, skončili odignorovaní.

Zdá sa, že Gaudreauovi skôr záležalo na odchode z Calgary ako na návrate domov. V zámorí sa aktívne špekuluje o jeho dôvodoch, pričom sa spomína, že mu vyhovuje menší tlak, ktorý na jeho osobu bude po presune do Columbusu, ale aj to, že jeho manželka je zdravotná sestra a v meste sa nachádza jedna z najlepších detských nemocníc v krajine.

Nemohol odolať

Generálny manažér Jarmo Kekäläinen napokon získal najlepšieho hráča na trhu. Vravel, že to skrátka musel skúsiť - a jeho snaha sa vyplatila.

"Za bežných okolností sme v prvý deň otvorenia trhu opatrnejší. No keď prišla takáto možnosť, zahodili sme túto zásadu. Išli sme do toho po hlave," vyjadril sa pre médiá.

Z prvej tlačovej besedy bolo cítiť vzájomné sympatie.

"Hral som tu mnoho ráz a vždy to bola zábava," vraví čerstvá posila o novej destinácii. "Teším sa aj na mladú partiu, s ktorou budem môcť hrať. Spoločne s manželkou sme zvážili, že tu nám to bude sedieť. Columbus som považoval za možné budúce pôsobisko už dlhšie."

Nie je to tak dávno, čo z Blue Jackets odišli Sergej Bobrovskij, Artemij Panarin či Matt Duchene. Klub je všeobecne považovaný za menej lákavé miesto na mape NHL.

Gaudreau sa však neľaká. Hoci "modrokabátnici" vlani nedokázali postúpiť do play off, verí v ich mužstvo.

"Neprišiel som do Columbusu, aby som si obzrel okolie. Prišiel som sem vyhrávať zápasy," tvrdí odhodlane.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Podpisom šokoval svet. Prečo si druhý najproduktívnejší hráč NHL vybral Columbus?