Česi si zahrajú o bronz: Odchádzame porazení, ale so zdvihnutou hlavou

Sklamaní hokejisti Česka do 20 rokov po semifinálovej prehre so Švédskom na MS.
Sklamaní hokejisti Česka do 20 rokov po semifinálovej prehre so Švédskom na MS. (Autor: TASR/ The Canadian Press via AP)
Šimon Čop|4. jan 2024 o 19:55

Česi nevyužili šance a Švédi im definitívne odskočili po chybe.

GÖTEBORG. Česko a Švédsko sa stretli v semifinále majstrovstiev sveta v hokeji do 20 rokov druhýkrát po sebe.

Vlani sa z veľkého úspechu, postupu do boja o zlato, tešilo Česko. Tentoraz však už favorit nezaváhal. Pomohlo k tomu aj domáce prostredie.

Švédi v hale Scandinavium zvíťazili 5:2. Podľa očakávaní si zahrajú o titul majstra sveta proti víťazovi druhého semifinále USA - Fínsko.

Duel rozhodli v tretej tretine. Prvé dve dvadsaťminútovky sa skončili nerozhodne, v tretej využili presilovku a následnú chybu, aby si vypracovali pohodlný náskok.

Silný úvod vystriedal ťažký záver

Na českých hráčoch bolo po stretnutí vidieť obrovské sklamanie. Chceli napodobniť o rok starších krajanov spred roka.

Švédi boli hrateľní, čo ukázal najmä úvod duelu. Ten Čechom vyšiel, dokonca sa ako prví dostali do vedenia.

"Hrateľní boli, stretnutie bolo vyrovnané. Samozrejme, v istých veciach a fázach zápasu mali navrch, ale hrali doma.

My sme hrali dobre, boli sme disciplinovaní a vo väčšine prípadov sme sa držali systému, ktorý sme chceli," zhodnotil tréner Patrik Augusta.

"Bolo to o jednom góle, ktorý sa dnes priklonil k súperovi. Odchádzame porazení, ale povedal som hráčom, že so zdvihnutou hlavou."

Podobne to vidia aj hráči, hoci Matyáš Melovský, ktorý bol vyhlásený za hráča zápasu, bol voči svojmu tímu podstatne kritickejší.

"Prvých desať minút sme boli lepší, mali sme vedenie. Potom sme prestali hrať, neviem, či sme sa báli alebo čo sa stalo, ale Švédi do toho dupli a bola len otázka času, kedy nám tie góly nastrieľajú," myslí si.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Švédsko - Česko v semifinále MS do 20 rokov 2024

Zápas rozhodla chyba

V semifinále strelil svoj prvý gól na šampionáte. Na tom má dokopy 8 osem bodov, spolu s Jiřím Kulichom vedú produktivitu tímu.

"Bol to taký náhodný gól. Dostal som to medzi kruhy, hodil som to na bránu a našťastie to tam spadlo. Ale radšej by som bol, keby som ho nedal a vyhrali by sme," vyhlásil.

V 7. minúte otvoril skóre. Švédi potom otočili zásluhou Lindsteina a Sandina-Pellikku. V 28. minúte vyrovnal na 2:2 Tomáš Cibulka, obranca, ktorý skóroval aj vo štvrťfinále.

V treťom dejstve sa už presadzovali len Švédi, konkrétne dvojgólový Lekkerimäki a Östlund.

"Padli nám tam tri blbé góly. V oslabení to pekne trafili z prvej, potom nám tam sám Švéd utiekol, stala sa chyba, že sme všetci piati odišli do útočného pásma a chceli sme podporiť útok a nechali sme si hráča za chrbtom. Tá chyba rozhodla zápas," vyjadril sa Cibulka.

Nevyužili príležitosti

Čechov mrzí niekoľko nepremenených šancí. Švédov viackrát podržal brankár Hugo Hävelid.

"Myslím si, že rozhodli dva nepremenené samostatné nájazdy v druhej tretine. Zápas bol vyrovnaný, samozrejme, kvalita súpera je vysoká.

Potom, čo dali presilovkový gól na 3:2, im narástli krídla. Aj potom sme mali prečíslenie, ktoré sme zle vyriešili, z toho sme dostali štvrtý gól a na domácich už sa prejavila eufória, kým my sme sa roztriasli," skonštatoval kouč.

Švédsky brankár Hugo Hävelid a český útočník Jiří Kulich v semifinále MS do 20 rokov 2024 Švédsko - Česko.
Švédsky brankár Hugo Hävelid a český útočník Jiří Kulich v semifinále MS do 20 rokov 2024 Švédsko - Česko. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

"Švédi od druhej polovice prvej tretiny začali viac korčuľovať, boli lepší, prevýšili nás. Boli lepší a zaslúžene vyhrali," myslí si Melovský.

"Šance sme mali, góly sme nedali. Ale aj Švédi mali kopec šancí, ktoré nedali. Ako vravím, boli lepší a vyhrali."

Švédi vyslali na českú bránku 31 striel. Mohli vyhrať aj vyšším rozdielom, súper to pred koncom skúšal pri hre bez brankára.

Otázny výkon brankára

Michael Hrabal mal podľa mnohých ťažký zápas. Niektoré góly v jeho sieti boli diskutabilné, prvé dva dokonca môžu byť označené za lacné.

Tréner Augusta o jeho striedaní neuvažoval. Povedal, že mu verí aj pred duelom o bronz a za inkasované góly ho neviní.

"Za mňa to lacné góly neboli. Bolo to výborne zahraté, takú strelu, akú má Sandin-Pellikka, som dlho nevidel. Dokázali ju krásne skryť.

Pri prvom góle puk trošku zaplával, to sa stane. Inak ale urobil viacero kľúčových zákrokov za stavu 2:2, keď nás držal v zápase," pochválil ho.

Mal by odchytať aj stretnutie o bronz. Pred tým sa musia Česi zodpovedne pripraviť a nepodceniť ani mentálnu stránku.

"Najdôležitejšie bude zabudnúť," povedal Cibulka. "Je to ťažké, každý bude myslieť na to, že sa prehralo a že sme chceli hrať o zlato. Ešte nie je koniec, stále môžeme domov priviezť medailu, takže zabudnúť a pripraviť sa na zajtrajší zápas."

Tréner verí, že sa jeho zverenci zvládnu namotivovať:

"Vidím na nich obrovské sklamanie, slzy. Každý chce hrať o zlato. Ale musíme sa pripraviť, týmto turnaj nekončí. Bude nás čakať kvalitný súper a verím, že máme trochu výhodu v tom, že budeme mať dlhší odpočinok."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi si zahrajú o bronz: Odchádzame porazení, ale so zdvihnutou hlavou