Spišiaci opäť prehrali na domácom ľade, druhú trhlinu v pevnosti urobili Košičania

Fotka zo zápasu HC Košice – HK Spišská Nová Ves.
Fotka zo zápasu HC Košice – HK Spišská Nová Ves. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|20. jan 2024 o 07:00

Obhajcovia titulu prvý raz v sezóne dokázali zvíťaziť po remíze v riadnom hracom čase.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Rýchly hokej pripomínajúci play-off priniesol už piaty vzájomný zápas lídra extraligy zo Spišskej Novej Vsi a obhajcov titulu z Košíc.

Obhajcovia titulu si zlepšili zlú bilanciu, keď vo východniarskom derby druhýkrát v sezóne zvíťazili.

Navyše uspeli v donedávna nedobytnej pevnosti a na štvrtý pokus dokázali prvýkrát v sezóne zvíťaziť po remíze v riadnom hracom čase.

Na gól Košičanov po peknej akcii dvojice Michal Chovan a Alex Breton z prvej tretiny dokázali domáci odpovedať v tretej tretine šťastným gólom Róberta Džugana, ktorý spoza bránky výborne „trafil“ vracajúceho sa Huntera Fejesa, od ktorého putoval puk do košickej bránky.

Zápas napokon do predĺženia a keď Spišiaci aj v ňom opäť nezúžitkovali presilovku, rozhodovali samostatné nájazdy.

Tie dopadli opačne ako nedávno na Štefana, keď domáceho brankára Filipa Suráka prekonala košická zámorská úderka Cooper Zech, Chase Berger a Hunter Fejes a na opačnej strane dokázal Jaroslava Janusa prekonať len domáci Todd Burghes.

VIDEO: Zostrih zápasu Spišská Nová Ves - Košice

Diváci opäť tlieskali aj po prehre

Napriek prehre diváci na spišskonovoveskom zimnom štadióne svojich miláčikov po zápase opäť vytlieskali a počas celého zápasu ich hnali neúnavne vpred.

„Pomáhali nám, bolo ich počuť ako stále. Ale niekedy to jednoducho nejde. Ako som už viackrát hovoril, prídu aj takéto zápasy. O tom je šport a aj hokej,“ zložil publiku poklonu v zápise uvedený strelec vyrovnávajúceho gólu Róbert Džugan.

„Hralo sa hore dole, išli sme do prečíslenia. Nedostal som to ideálne na strelu a zamotal som sa za bránku.

Chcel som to prihrávať na spoluhráča pred bránku a nakoniec si to tam sami vrazili. Aj to šťastíčko treba mať,“ opísal svoj šťastný zásah.

Druhú domácu prehru v rade podľa Džugana určite nebudú so spoluhráčmi po predchádzajúce rekordnej sérii domácich výhier nijako špeciálne riešiť.

„Aj proti Nitre sme podali kvalitný výkon, nedali sme góly z čistých šancí, boli tam nejaké tyčky. Dnes to bol play off hokej o jednom góle,“ dodal spišskonovoveský útočník.

Róbert Džugan.
Róbert Džugan. (Autor: TASR)

Play-off hokej

O play-off hokeji hovorili pri hodnotení zápasu aj obaja tréneri. „Bol to ťažký zápas, veľmi rýchly z obidvoch strán. Jednoducho play-off hokej, play-off nasadenie.

V prvej tretine sme boli trochu ustráchaní, v druhej sme mali obrovské šance a mohli sme sa do zápasu vrátiť skôr. Nakoniec sme dali trochu šťastný gól.

Trápia nás presilovky, je to u nás známa vec. Mohli sme si pomôcť aj v riadnom hracom čase, aj v predĺžení. Nestalo sa,“ zhodnotil domáci Vlastimil Wojnar a dodal, že svojim hráčom nemôže nič vyčítať: „Odviedli dobrú prácu a dnes boli Košice o ten gól lepšie a šťastnejšie. Prehra po nájazdoch mrzí, ale výkon bol v poriadku.“

Aj podľa Dana Cemana sa hralo vo veľmi vysokom tempe. „Bol to naozaj rýchly hokej, ktorý spĺňal kritéria play-off.

Vyhrávali sme po prvej vydarenej akcii. Mali sme tam aj veľa čistých šancí, ktoré sme však nepremenili. Podarilo sa nám zvládnuť oslabenia, a to bol rozhodujúci faktor tohto víťazstva,“ povedal košický tréner po zápase.

Košičania sa po nevydarenom decembri po novom roku rozbehli a vyhrali štvrtý zápas v rade.

Podľa Cemana aj vďaka tomu, že sa jeho zverencom konečne podarilo nájsť cestu k víťazstvám, čo im dodáva novú energiu.

Janus chváli defenzívu

Trochu prekvapením bolo, že košickí tréneri poslali do bránky Jaroslava Janusa, ktorý naposledy ešte na konci minulého roka nedochytal domáci zápas s Humenným.

V posledných štyroch zápasoch bol v košickej svätyni Dominik Riečický, ktorý vychytal tri víťazstvá v rade a naposledy v domácom zápase so Zvolenom aj svoj prvý shut out sezóny. Aj v Spišskej Novej Vsi sa ukázalo, že pre Košice je vyrovnanosť

brankárskej dvojice veľkou devízou. Janus predviedol viacero dobrých zákrokov a najmä potvrdil povesť špecialistu na nájazdy, keď si s ním poradil, a naozaj parádne, len Američan Burgess v spišskonovoveskom drese.

„Hrali sme naozaj dobre. Opäť sme vynikajúco zahrali oslabovky, aj v zápase aj v predĺžení. Som veľmi rád, že sa nám to dnes podarilo, lebo naposledy sme tu na nájazdy prehrali,“ povedal o zápase Janus, ktorý vyzdvihol aj hru svojich spoluhráčov v defenzíve.

„Momentálne hráme vzadu veľmi dobre. My brankári sa vždy snažíme chytať to, čo stále. Niekedy je toho viac, niekedy menej.

Ale pravdou je, že máme veľa zblokovaných striel, chalani hrajú veľmi dobre pozične a tým pádom nemá súper toľko dobrých šancí, lebo to beci dobre zahrajú alebo sa vrátia útočníci.

Ja som veľmi spokojný s našou hrou. Keď budeme takto pokračovať, tak výhry budú len pribúdať,“ dodal Janus.

Košický brankár Jaroslav Janus.
Košický brankár Jaroslav Janus. (Autor: TASR)

Tú ďalšiu si Košičania budú môcť pripísať už v nedeľu, keď na domácom ľade hostia svojho tabuľkového suseda z Nitry.

Náskok Spišiakov na čele extraligy sa po víťazstve Popradu na ľade Slovana stenčil na sedem bodov, tretie Košice strácajú desať, ale majú zápas k dobru.

Podľa Džugana, aj napriek tomu, že sú dlhodobým lídrom extraligy a základná časť sa prehupla do záverečnej tretiny, ešte v kabíne o Pohári Dušana Pašeka pre víťaza základnej časti nehovoria.

„Kto by ho nechcel vyhrať? Ale zatiaľ o tom vôbec nehovoríme. Ideme svoje, s nohami na zemi. A navyše, chlieb sa láme na konci sezóny a play-off je úplne iná súťaž,“ zdôraznil Džugan s tým, že najdôležitejšie je vždy sa čo najlepšie pripraviť na najbližší zápas.

Ten odohrajú Spišiaci v nedeľu na ľade Banskej Bystrice, ktorá sa bude nielen chcieť vytiahnuť na lídra, ale aj odčiniť ostatnú vysokú domácu prehru s rivalom zo Zvolena.

Tabuľka Tipos extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Spišiaci opäť prehrali na domácom ľade, druhú trhlinu v pevnosti urobili Košičania