Sýkora potláčal slzy, Gajan bral prehru na seba. Štrbák: Mrzí ma to

Maxim Štrbák po zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024.

Sýkora potláčal slzy, Gajan bral prehru na seba. Štrbák: Mrzí ma to

Fotogaléria (20)
Maxim Štrbák po zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Maxim Štrbák po zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Fotogaléria (20)
Maxim Štrbák po zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Šimon Čop|2. jan 2024 o 16:50

Slováci dvakrát vyrovnali, napriek tomu dostali gól v predĺžení po veľkej chybe.

GÖTEBORG. Útočník súpera si berie puk a vedie ho po pravej strane. Obchádza obrancu, ocitá sa pred brankárom Gajanom, puk si posúva do blafáku a rozhoduje o víťazstve. 

Kanada... Pardon, Fínsko postupuje do semifinále majstrovstiev sveta do 20 rokov po výhre nad Slovenskom. 

Bolo to ako cez kopirák. V roku 2023 vypadli Slováci vo štvrťfinále po výsledku 3:4 po predĺžení s Kanadou. V roku 2024 opäť zakúsili krutý osud proti Fínsku. 

Svoju juniorskú púť končí jedna veľmi talentovaná generácia. Sýkora, Mešár, Petrovský, Gajan, Honzek a ďalší si už na šampionáte v tejto vekovej kategórii nezahrajú. 

Vo štvrťfinále vypadli mimoriadne krutým spôsobom.

Veľká bolesť

Na rozdiel od vlaňajška však boli tentoraz súperovi absolútne vyrovnaným protivníkom. Dokonca ukončili zápas s miernou streleckou prevahou. 

Skóre otvorili len 2 desatiny pred koncom prvej tretiny. V tretej tretine dvakrát vyrovnali, na 2:2 Dvorský a na 3:3 v poslednej minúte pri hre bez brankára Mešár. 

Ani toto momentum nestačilo. Predĺženie sa skončilo priskoro. Už z prvého útoku krátko po buly rozhodol Lassila. 

“Je to ten istý pocit ako minulý rok. Nikto to nechcel zažiť znova. Veľmi to bolí,” priznal Servác Petrovský. 

Hokejisti ťažko hľadali slová. 

“Bohužiaľ, veľa toho neviem povedať. Podobná situácia ako minulý rok. Šli sme to predĺženia a nepodarilo sa to,” dodal Štrbák. 

“Ťažko sa mi hľadajú slová. Mali sme tu super partiu, ale stalo sa nám to isté už druhý rok po sebe,” povedal líder Filip Mešár, ktorý skóroval v závere tretej tretiny. 

“Vyhrávali sme v zápase, ale aj prehrávali. Chytili sme sa vyrovnávajúcim gólom v závere. Verili sme, že to vyhráme. Vedeli sme na čo máme, ale bohužiaľ sa zopakoval vlaňajší scenár. Šťastena nám nepriala.”

VIDEO: Zostrih zo štvrťfinálového zápasu Slovensko - Fínsko

Urobili, čo mohli

Prehra mrzí o to viac, že si Slováci verili a videli, že s Fínmi hrajú vyrovnanú partiu. 

“Bol to veľmi náročný zápas na play-off úrovni. Rozhodovali malé detaily a chyby. Bohužiaľ, dali gól a vyhrali,” zhodnotil Honzek. 

Podobne sa vyjadril Radivojevič: “Bolo to vyrovnané až do konca, päťdesiat na päťdesiat. Žiaľ, nám to nevyšlo.”

Podľa brankára Adama Gajana boli Slováci dokonca lepším tímom: “Neviem, čo mám povedať. Myslím si, že sme boli lepší a prehrali sme.”

Slováci prevýšili Fínov v počte striel na bránku (30:28), dokonca boli disciplinovanejším mužstvom, keďže rozhodcovia za celý zápas vylúčili iba Kukumberga. Severanom sa vyrovnali vo vhadzovaniach. 

“Urobili sme všetko, čo sme mohli. Bol to play-off zápas, ktorý mal podobný scenár ako zápas pred rokom. Je to pre nás frustrujúce, ale toto je šport, bohužiaľ. Odchádzame z turnaja, končíme, už nie je šanca na nápravu. Všetkých to mrzí,” skonštatoval tréner Ivan Feneš.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji U20 2024

Štrbák: Mrzí ma to

O postupe Škandinávcov rozhodla jediná chyba. Rozhodli už po 24 sekundách v predĺžení, keď si Lassila obohral Štrbáka a nekrytý sa nemýlil.

“Boli sme rozbehnutí po vyrovnávajúcom góle na 3:3. Chceli sme veľa. Urobili sme však jednu hlúpu chybu, z ktorej padol gól. Veľmi to bolí,” hovoril skormútený Petrovský. 

“Pred predĺžením sme si povedali, že to ideme vyhrať. Vrátili sme sa do zápasu, hrali sme 6 na 5, mali sme vabank. Otočili sme to. Mysleli sme si, že to na tie emócie zvládneme, ale hneď po vhadzovaní sme dostali gól. Bola to obrovská rana,” povedal kapitán Adam Sýkora. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Sýkora potláčal slzy, Gajan bral prehru na seba. Štrbák: Mrzí ma to