Nitra šokovala Slovan v predĺžení, vyrovnala stav finále

Momentka zo zápasu HC Slovan Bratislava - HK Nitra.
Momentka zo zápasu HC Slovan Bratislava - HK Nitra. (Autor: SITA - Jana Birošová)
Sportnet, TASR|23. apr 2022 o 21:46 (aktualizované 23. apr 2022 o 22:57)

O víťazstve rozhodol americký obranca.

Tipos extraliga - finále play off, 2. zápas

Slovan Bratislava - Nitra 1:2 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)

/stav série: 1:1/

Góly: 60. Jääskeläinen (MacKenzie, Takáč) - 52. Buncis (Buček, Nemec), 72. Raskob (Hrnka, Krivošík)

Rozhodovali: M. Novák, Korba - Gegáň, Bogdaň

Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0

Slovan Bratislava: Windsor - Gachulinec, Sersen, Valach, Maier, MacKenzie, Breton, Beňo - Yogan, Kytnár, Matoušek - Jääskeläinen, Harris, Takáč - Haščák, Rapuzzi, Zigo - Lukošik, Bezák, Chalupa - Šotek

Nitra: Honzík - Nemec, Mezei, Švarný, Raskob, Vitáloš, Rais, Volko - Krivošík, Buncis, Buček - Sýkora, Rockwood, Holešinský - Tvrdoň, Hrnka, Bajtek - Drábek, Múčka, Varga

10.016 divákov (vypredané)

BRATISLAVA. Hokejisti HK Nitra zvíťazili v druhom finálovom zápase play off Tipos extraligy na ľade HC Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení. Vyrovnali tak stav série na 1:1 na zápasy.

Finálový súboj sa teraz presúva do Nitry, tretí duel je na programe v utorok opäť o 18.30 h.

ONLINE prenos zo zápasu

ste sledovali na tomto odkaze >>>

Zápas priniesol obrovskú drámu. Bezgólový stav prelomil v 52. minúte útočník hostí Filips Buncis, Slovan si vynútil predĺženie vďaka výstavnej strele Joonu Anttoniho Jääskeläinena 13 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.

O prvej prehre "belasých" na domácom Zimnom Štadióne Ondreja Nepelu v tohtoročnej vyraďovačke napokon rozhodol v 72. minúte americký obranca Willie Raskob.

Priebeh zápasu HC Slovan Bratislava - HK Nitra

I. tretina:

Slovan, ktorý nastúpil už aj s kapitánom Sersenom, mal vo vypredanej hale od úvodu herne navrch. Nitra však oproti prvému finálovému zápasu tesnejšie bránila a nepúšťala domácich tak často do blízkosti svojej bránky.

Až v 12. min pri presilovke Slovana po strele Rapuzziho dorazil puk do siete Harris, arbitri však po porade s videorozhodcom gól neuznali pre hru so zdvihnutou hokejkou.

O minútu sa situácia zopakovala, brankár Nitry Honzík si nepostrážil puk odrazený od zadného mantinelu a Breton ho dostal do bránky, no podľa rozhodcov ho dosiahol rukou a tak gól opäť neplatil.

Nitrania trpezlivo bránili a čakali na svoje šance, za zmienku stojí v 1. tretine akcia Raskoba spoza bránky a nevyužitá príležitosť Tvrdoňa v 16. min, keď domácich podržal brankár Windsor.

II. tretina:

Druhú dvadsaťminútovku začali "belasí" presilovkovým náporom, neujala sa strela Haščáka a v ideálnej pozícii sa nepresadil ani Breton.

Nitra naďalej obetavo bránila a v 26. min sama "podkúrila" Vargom. Na druhej strane neprelomil bezgólový stav Harris, ktorý sa po prihrávke Takáča rútil sám na Honzíka, ale bekhendom zamieril vysoko nad.

Slovan zlyhával v koncovke, v 35. min Yogan zoči-voči Honzíkovi nechal puk za sebou a ani nezakončil.

Veľkú možnosť na otvorenie skóre zahodil na opačnom konci Buncis, ktorý sám pred Windsorom netrafil puk po prihrávke Bučeka.

V 39. min domáci Zigo po zrážke nepríjemne dopadol na rameno a hlavu a zranený zostal ležať na ľade, napokon ho museli odniesť so zafixovaným krkom na nosidlách.

Po prvotnom vyšetrení ho s narazenou hlavou a chrbticou odviezli podľa RTVS sanitkou do nemocnice. V útoku ho nahradil Chalupa.

III. tretina:

Dráma gradovala v 3. tretine. V 48. min mohli otvoriť skóre Nitrania, Buček však v samostatnom nájazde stroskotal na Windsorovi.

O dve minúty neskôr prišli domáci aj o obrancu Bretona, ktorého zasiahol puk po strele súpera do tváre a zakrvavený zamieril z ľadu rovno do ošetrovne.

Trpezliví hostia sa dočkali v 52. minúte. Buček potiahol akciu po pravom krídle, prihral na os Buncisovi, ktorý strelou švihom prestrelil Windsora - 1:0.

Slovan kontroval brejkom Takáča, ktorého zastavil betónom Honzík. Domáci v závere vystupňovali svoj tlak, ale obrana Nitry na čele s pozorným Honzíkom odolávala.

Dve minúty pred koncom Slovan odvolal brankára a skúsil to v power play. Minútu a šesť sekúnd pred koncom Mezei úmyselne posunul bránku hostí a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, Yogan však minul žŕdku.

Domáci sa napokon dočkali vyrovnania, 13 sekúnd pred koncom Jääskeläinen delovkou z prvej trafil výstavne a poslal duel do predĺženia.

Predĺženie:

V ňom najprv nepremenili dobré šance domáci Haščák, Matoušek a Rapuzzi, v situácii 3 na 1 zlyhal dvakrát aj Kytnár. Na opačnej strane unikol Holešinský, ale svoj blafák nedotiahol do konca.

Zverenci Andreja Podkonického určovali tempo hry v predĺžení, no vo finálnej fáze stroskotávali na obetavej defenzíve hostí a skvelom Honzíkovi.

Rozhodujúci moment prišiel v 12. min predĺženia, keď obranca hostí Raskob podržal puk, prešiel modrú čiaru a trafil strelou švihom parádne pod hornú žŕdku - 1:2.

Hlasy po zápase:

Ján Lipiansky, asistent trénera HC Slovan: "Začali sme omnoho lepšie ako včera. Mali sme dobrý pohyb, podarilo sa nám aj skórovať, no neuznali nám dva góly, čo na nás trochu doľahlo. Potom sme sa trápili v hre 5 na 5. Bol to klasický play off zápas, dlho bol stav 0:0, až deväť minút pred koncom padol prvý gól do našej siete. Mali sme veľký tlak, verili sme, že niečo z toho zužitkujeme, napokon sme vyrovnali 13 sekúnd pred koncom aj so šťastím. V predĺžení sme mali množstvo šancí, v ktorých sme mohli strhnúť víťazstvo na našu stranu. Nepodarilo sa a sami sme inkasovali.

Čo sa týka Ziga a Bretona, určite nás to neteší. U oboch hráčov to nevyzeralo na ľade vôbec dobre. Podstúpia vyšetrenia, viac budeme vedieť zajtra. Dúfam, že čoskoro budú späť.

Potvrdilo sa, že druhý zápas je väčšinou úplne iný ako ten prvý. Vyvíjal sa úplne inak, koniec nebol pre nás šťastný. Samozrejme, s jedným gólom sa dá ťažko vyhrať. Je 1:1, ideme ďalej."

Dušan Milo, asistent trénera HK Nitra: "Dnes sme podali priam heroický výkon. Všetci chalani hrali obetavo a mali sme aj kus šťastia, to však k tomu patrí. Poďakovať za výkon musím všetkým hráčom, v prvom rade nášmu brankárovi.

Dnes to bolo o niečom inom ako včera. Zomkli sme sa, išli sme, čo to dá, ustáli sme presilovky súpera. V závere sme to hrali už maximálne na emócie a napokon sa nám podarilo streliť víťazný gól. Z našej strany to bol aj kvalitnejší výkon od brankára. Išli sme do Bratislavy s cieľom jeden zápas vyhrať, čo sa nám podarilo."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Nitra šokovala Slovan v predĺžení, vyrovnala stav finále