Má 21 a dostal dôveru vicemajstra. Zo Slovenska chcem odísť, netají sa Groch

Šimon Groch.

Má 21 a dostal dôveru vicemajstra. Zo Slovenska chcem odísť, netají sa Groch

Šimon Groch. (Autor: Osobný archív Šimon Groch.)
Šimon Groch.
Šimon Groch. (Autor: Osobný archív Šimon Groch.)
Šimon Čop|12. jún 2024 o 17:00

Jeden z obrancov Spišskej Novej Vsi priznal, že by sa chcel v budúcej sezóne dostať do reprezentácie.

Chcú, aby bol stabilným členom obrannej šestice. Má len 21 rokov, no napriek tomu s ním vicemajster ráta v honbe za titulom. ŠIMON GROCH sa upísal Spišskej Novej Vsi na tri roky.

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť s českým Olomoucom a podpísať zmluvu so Šimonom na nasledujúce tri sezóny. Je to výborne stavaný a perspektívny hráč, ktorý napriek mladému veku už ukázal svoju kvalitu.

Osobne som presvedčený, že pri svojej pracovnej morálke a hokejových schopnostiach je iba otázkou času, kedy zaklope na reprezentačné dvere. Šimonovi prajem úspešnú sezónu a veľa zdravia," povedal o ňom generálny manažér klubu Richard Rapáč.

Mladík pre Sportnet reagoval na pochvaly šéfa klubu a priblížil aj pozadie toho, prečo napokon uprednostnil Slovensko pred českým Olomoucom.

Prečo ste sa rozhodli pre dlhodobý záväzok so Spišskou Novou Vsou? 

Bolo to komplikované. Mal som ešte na sezónu 2024/25 zmluvu v Olomouci, ale napokon som sa rozhodol pre Spišskú. Tu dostanem väčší priestor než v Olomouci a mám pocit, že je pre mňa momentálne prínosnejšie hrať viac minút, aby som nabral skúsenosti. 

Zmluva je na tri roky, ale na tretí mám opciu. Ak mi po dvoch rokoch ponúknu zmluvu v zahraničí, budem môcť odísť. 

V Spišskej sa mi páči. Je tu pekné prostredie, na štadióne je dobrá atmosféra, podporujú nás ľudia, hrá sa tu dobrý hokej, takže všetko do seba zapadlo. Navyše boli ochotní vykúpiť ma z Olomouca.

V Olomouci s vami už ďalej nerátali? 

Povedali mi, že ak chcem, môžem zostať v Spišskej.

Nelákalo vás pokračovať v Olomouci? Predsa len, česká liga je kvalitnejšia. 

Určite je to kvalitnejšia súťaž a nebolo to ľahké rozhodnutie. Z komunikácie s Olomoucom a agentom však vyplynulo, že si ma vezmú na letnú prípravu, ale nič by mi negarantovali. Do A-mužstva by som sa musel prebojovať z Chance ligy. Nakoniec som sa teda rozhodol, že je lepšie zostať v Spišskej. 

Trojročný kontrakt sa na Slovensku už vníma ako dlhodobý. Zavážila aj jeho dĺžka? 

Je to istota, ale stále som nastavený tak, že sa chcem čo najrýchlejšie prepracovať zo Slovenska do vyššej ligy. Odohral som tu už necelé dve sezóny, urobil som si v klube meno a veľmi ma potešilo, že aj zo strany klubu bol záujem. Dĺžka zmluvy tomu napovedá, ale nemyslím si, že je ten kontrakt dlhší, než by bolo treba. Dva roky zbehnú ako voda a potom sa uvidí.

V rozhovore sa dočítate:

  • Ako vnímal, že si v sezóne zahral v Tipos extralige i v druhej najvyššej juniorskej súťaži
  • Čo si myslí o predpovedi, že je budúci reprezentačný obranca
  • Ako si spomína na prehraté finále
  • Prečo drie viac ako väčšina ostatných
  • Prečo uvažuje nad zmenou čísla, ktoré nosí kvôli babke

V obrane zostávajú aj ďalšie mená ako Ališauskas, Valach, Žiak... Ste spokojný s partiou v šatni “rysov”? 

Som so spoluhráčmi spokojný herne aj ľudsky. Sme dobrá partia. Podporujeme sa, nikto nikomu nezávidí, klape to aj v obrane. 

Mám pocit, že som v Spišskej zapasoval. Väčšinu sezóny som odohral s Jurajom Valachom, čo je typologicky podobný obranca ako ja, obaja uprednostňujeme defenzívu. Veľa som si od neho za posledný rok zobral. 

Myslíte si, že budete s Jurajom hrať aj naďalej, alebo to zložia skôr po americky, že k vám ako defenzívnemu bekovi dajú ofenzívneho? 

To je otázka na trénerov. Ale Ďuri to vie aj dopredu, veď dával góly, hral presilovky. Mne je osobne jedno, s kým budem hrať. Verím trénerom, že to poskladajú najlepšie, ako vedia. 

V minulej sezóne ste už hrali len na Slovensku, konkrétne v extralige aj v prvej lige za Trebišov. Kde je to ťažšie? 

Je to paradox, ale vyššia kvalita hráčov nerozhoduje o tom, kde je to ťažšie. V prvej lige nie sú systémy ani hráči vyspelí ako v extralige. Veľakrát si človek dlho zvyká, nevie predvídať, preto sa mi tam nehralo ľahko. Na druhej strane však musím povedať, že keď hráč vycíti, kde majú súperi v prvej lige medzery, ľahšie sa mu tam dominuje. 

Odohrali ste celkom slušnú porciu zápasov v druhej najvyššej lige do 20 rokov. Nemali ste pocit, že už v nej veľmi nemáte čo robiť?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Má 21 a dostal dôveru vicemajstra. Zo Slovenska chcem odísť, netají sa Groch