Hlavaj má extrémnu konkurenciu, v Minnesote je pretlak brankárov. Zvládne to, upokojuje Lašák

Samuel Hlavaj.

Hlavaj má extrémnu konkurenciu, v Minnesote je pretlak brankárov. Zvládne to, upokojuje Lašák

Samuel Hlavaj. (Autor: X / Minnesota Wild)
Samuel Hlavaj.
Samuel Hlavaj. (Autor: X / Minnesota Wild)
Šimon Čop|26. sep 2024 o 15:30

V minulosti už v zámorských ligách zažiaril.

MINNESOTA. Marc-André Fleury, Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt, Samuel Hlavaj, Troy Grosenick, Dylan Ferguson, Kyle McClellan. 

Na prvý pohľad to pre niekoho, kto o týchto menách nikdy v živote nepočul, môže vyzerať ako menoslov obrancov hokejového tímu v jednom zápase. 

Lenže toto všetko sú mená brankárov. Prví piati menovaní majú zmluvu s Minnesotou Wild, poslední dvaja z nich s Iowou Wild, teda farmárskym tímom “divochov” v AHL. 

Sedem brankárov sa pobije o čo najlepšiu pozíciu v organizácii. Každého cieľom je NHL. 

Platí to aj o slovenskom nováčikovi Samuelovi Hlavajovi. Je však v nezávideniahodnej situácii. Podobnú konkurenciu by mal v Západnej konferencii len vo Vancouveri a vo Vegas. Je na štartovacej čiare a pred sebou má ťažký boj.

V článku sa dočítate

  • Akú konkurenciu má v Minnesote Hlavaj
  • Aké sú najpravdepodobnejšie varianty vývoja situácie s brankármi Wild
  • Čo o Hlavajovej situácii povedal reprezentačný tréner brankárov Lašák
  • Ako sa Hlavajovi v zámorskom hokeji darilo v minulosti

Víťaz troch Stanley Cupov i svetový talent 

Zo spomínanej sedmičky je jedným z dvoch, ktorí nikdy nenastúpili v NHL. 

Marc-André Fleury je legendou. V základnej časti odchytal už 1025 zápasov a viac stretnutí ako on (561) vyhral iba Martin Brodeur. V zbierke má tri Stanley Cupy, Vezinovu i Jenningsovu trofej. 

Filip Gustavsson vstúpi do sezóny s motiváciou odčiniť tú poslednú. Zdalo sa totiž, že v ňom na pár rokov našli “divosi” jednotku, avšak oproti ročníku 2022/23 zažil výkonnostný prepad, štatisticky o viac ako 3 percentá z 93,1-percentnej úspešnosti zákrokov na 89,9-percentnú. 

Jesper Wallstedt patrí k najväčším brankárskym talentom hokejového sveta. Dvadsaťjedenročnému Švédovi sa predpovedá hviezdna budúcnosť, má potenciál na to, aby nadviazal na odkaz legendy z rodnej krajiny Henrika Lundqvista.

Švédsky brankár Jesper Wallstedt pri svojom debute v NHL.
Švédsky brankár Jesper Wallstedt pri svojom debute v NHL. (Autor: TASR/AP)

Od Troya Grosenicka sa zázraky neočakávajú, môže však byť mentorom, prípadne i jednotkou záložného tímu. Má už 35 rokov, no väčšinu kariéry odchytal v AHL, pričom v NHL štartoval naposledy v sezóne 2020/21. 

A 26-ročný Dylan Ferguson, akoby brankárov už tak nebolo dosť, podpísal pred pár dňami kontrakt s Iowou (AHL). Do Ameriky sa vracia po roku v Diname Minsk. Zmluvu na farme má aj Kyle McClellan, ktorý bol súčasťou nováčikovského kempu Minnesoty a v minulej sezóne sa stal najlepším brankárom NCAA.

V Amerike už raz zahviezdil 

Samuela Hlavaja si vedenie vytipovalo v jari. Už počas prípravy na majstrovstvá sveta, teda krátko po skončení klubovej sezóny v Plzni, s ktorou on sám nebol stopercentne spokojný, prišla správa o jeho nováčikovskom kontrakte. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hlavaj má extrémnu konkurenciu, v Minnesote je pretlak brankárov. Zvládne to, upokojuje Lašák