Faulom naštartoval Slovákov k striebru. Kariéru končí legenda Anaheimu

Ryan Getzlaf dojatý po poslednom zápase v kariére.
Ryan Getzlaf dojatý po poslednom zápase v kariére. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|25. apr 2022 o 19:25

Kanaďan sa rozlúčil pred domácim publikom.

ANAHEIM. Bežala 58. minúta štvrťfinálového súboja. Slovensko siahalo po prvom postupe do semifinále majstrovstiev sveta od roku 2004. Sedemnásteho mája 2012 nastúpilo proti Kanade.

Outsider pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka hral vyrovnanú partiu. Favoritmi boli aj tesne pred koncom Kanaďania, no potom prišiel skrat kapitána hokejovej veľmoci.

Bol ním Ryan Getzlaf. V strednom pásme fauloval Juraja Mikúša kolenom. Slovenský útočník sa zvíjal na ľade v bolestiach.

Rozhodca bol blízko a očividný faul jeho oku neunikol. Zodvihol pravicu. Getzlaf vyzeral, že sa zo situácie chce vyviniť. Jeho výraz tváre naznačoval, že je až prekvapený.

Arbitrov ale neobmäkčil. V momente zákroku odohral poslednú sekundu na šampionáte. Muži v pruhovanom ho poslali pod sprchy do konca zápasu. Následnú presilovku Slovensko využilo na gól a postup do bojov o medaily.

Väčšina tunajších fanúšikov si na Ryana Getzlafa pamätá práve skrz túto udalosť. O desať rokov neskôr, 24. apríla 2022, odohral svoj posledný zápas v kariére.

Rozhodol sa ju ukončiť doma. Rozlúčil sa pred fanúšikmi Anaheimu Ducks, klubu, ktorého je legendou. „Káčeri“ síce ešte odohrajú dva duely, no šancu postúpiť do play off už nemajú a obidve stretnutia odohrajú na ľadoch súpera.

Už bez Getzlafa. Opúšťa ich líder, ktorý nosil „C“ na hrudi dvanásť rokov – najdlhšie zo všetkých kapitánov v histórii organizácie.

Klubová ikona

Kanadský center strávil celú kariéru v Anaheime. Odohral tu sedemnásť sezón. V 1157 dueloch strelil 282 gólov a pridal 737 asistencií. V roku 2007 získal Stanleyho pohár.

"Bolo mi cťou hrať v NHL a stráviť celú profesionálnu kariéru v jednej organizácii," povedal Getzlaf pred tromi týždňami, keď ohlásil blížiaci sa koniec kariéry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Faulom naštartoval Slovákov k striebru. Kariéru končí legenda Anaheimu