Bolo ťažké nájsť slušný výraz. Toto sa robiť nebude, vravel tréner po skrate Pánika

Slovenský hokejista Richard Pánik v  drese Pardubíc.
Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Pardubíc. (Autor: HC Dynamo Pardubice/ instagram)
Miroslav Kováčik|18. apr 2024 o 08:45

Záverečných desať minút presedel Pánik na striedačke.

PARDUBICE. Ak reprezentačný tréner Craig Ramsay sledoval druhé finále českej hokejovej extraligy, zrejme nemal veľa dôvodov na radosť. 

Negatívnym momentom bolo najmä zranenie Martina Marinčina, ktorý na konci prvej tretiny chrbtom narazil do mantinelu. Dlho ležal na ľadovej ploche a za pomoci lekárov pomaličky odkráčal do šatne. 

Po súboji s Lukášom Sedlákom sa už do hry nevrátil. Namiesto toho ho odviezli do nemocnice a Třincu citeľne chýbal. Je najvyťažovanejším hráčom obhajcu titulu a stabilným členom prvého obranného páru. 

"Keď som ho videl ležať na ľade, bolo mi zle-nedobre. Pre nás je to ťažká strata. Už vieme, ako na tom je, ale nechám si to pro seba, ospravedlňujem sa," povedal na tlačovej konferencii tréner Třinca Zdeněk Moták.

Marinčin napokon nebol jediný slovenský hokejista, ktorý v záverečných minútach absentoval na ľade. Tentokrát však nie pre zranenie. 

Podobne ako v utorňajšom dueli sa nevyhol skratovej situácii Richard Pánik, pričom pre jeho správanie nemal tréner Pardubíc pochopenie.

Pánikov faul potrestal Hudáček

Pánik pritom zápas začal dobre a v druhej tretine strelil úvodný gól. Zužitkoval dôraz pred bránkou a po zákroku Ondřeja Kacetla upratal puk do siete. 

Avšak, v 50. minúte, krátko po kontaktnom góle Třinca na 2:3, doplatil na vlastnú nešikovnosť a zbytočne oslabil svoje mužstvo. 

Po tom, ako čiarový rozhodca odpískal ofsajd, chcel Pánik odstrčiť puk, no namiesto toho skončila jeho hokejka v tvári Petra Šenkeříka.

VIDEO: Zbytočný faul Richarda Pánika po prerušení hry

"Ak existujú zbytočné fauly, tak tých sme už videli dosť. Ak však... ani neviem ako to nazvať slušne... Ak je ešte ďalšia kategória zákrokov než zbytočné, tak jeden z nich teraz urobil Richard Pánik," povedal komentátor Tomáš Zetek.

Rozhodcovia dokonca chvíľu zvažovali aj vyšší trest, no dospeli k záveru, že na rozdiel od zákroku na Patrika Hrehorčáka v úvodnom finálovom zápase, tentokrát Pánik nezasiahol svojho súpera úmyselne. 

Na trestnej lavici sa však dlho nezdržal, pretože už po sedemnástich sekundách ho z nej vyhnal vyrovnávajúcim gólom Libor Hudáček. 

Pozorným divákom a ani komentátorom neušlo, že Pánik už do hry nezasiahol, hoci skóre bolo vyrovnané 3:3 a prípadná ďalšia domáca prehra by bola pre Pardubice obrovským problémom. 

"Bol najvyťaženejším útočníkom svojho tímu so skoro 18 minútami na zápas. Hrá totiž kľúčovú rolu v presilovkách a chodí aj na oslabenia.

V tomto prípade je však na mieste skôr použiť minulý čas, pretože Pánik sa na ľade už nejakú chvíľu neobjavil," dodal komentátor. 

VIDEO: Zostrih gólov z druhého finále extraligy Pardubice - Třinec

Zostane mimo zostavy?

Pardubice napokon zvíťazili 6:3 a po utorkovej prehre 1:2 vyrovnali súboj o Masarykov pohár, na ktorý čakajú dlhých dvanásť rokov.

"Zvládli sme to veľmi dobre. Myslím si, že sme sa poučili z predošlého zápasu," začal svoje hodnotenie tréner Pardubíc Marek Zadina.

"Mali sme tam aj slabšie chvíľky, ktorých sa musíme vyvarovať a tiež nejaké veci, ktoré robiť nemôžeme a ani nebudeme," pokračoval. 

Na následnú otázku či má na mysli zbytočný faul Pánika odvetil: "Sú to veci, ktoré vidí veľa ľudí a toto sa v našom tíme robiť nebude."

Zadina nevylúčil to, že by v ďalších zápasoch mohol do hry namiesto Pánika zasiahnuť Robert Říčka. "To je predčasné, iba teraz sme dohrali," reagoval.

"Ešte som s ním (Pánikom) o tom nehovoril. Sú naňho rôzne slovné útoky, ale hráme play-off a toto k tomu patrí. On je skúsený hráč a mal by si na to dať pozor," povedal Zadina neskôr na tlačovej konferencii.

Tento moment pripomenul situáciu z MS v hokeji 2022.

Kristián Pospíšil spravil dva zbytočné fauly v zápase proti Kazachstanu a vo zvyšku turnaja ho už tréner Craig Ramsay na ľad neposlal.

Kristián Pospíšil v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2022.
Kristián Pospíšil v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)

Od spomenutého zápasu si už Pospíšil neobliekol reprezentačný dres a nestane sa tak, ani na blížiacich sa MS v Prahe a Ostrave.

"Nemyslím si, že ho uvidíme. Povedzme, že som s ním mal problémy na majstrovstvách sveta. Nechcem to viac rozoberať," povedal Ramsay. 

Rozhodovať budú detaily

Hrdinom druhého finálového zápasu bol napokon dvojgólový Tomáš Vondráček. Krídelník štvrtej útočnej formácie doposiaľ zatieňuje v play-off svojich spoluhráčov s bilanciou šesť gólov a tri asistencie.

"Sme veľmi radi, že sme to zvládli. Koniec bol hektický, prišli sme o vedenie, ale našťastie sme sa z toho nezložili a dotiahli sme zápas do úspešného konca," povedal v rozhovore pre O2 TV Sport.

Skóre zápasu uzavrel v početnej výhode Martin Kaut. Bývalý hráč Colorada či San Jose skóroval po deviatich zápasoch bez gólu.

"Som zaň rád, ale je úplne jedno, kto dáva góly. Samozrejme, som rád, že som pomohol tímu, ale dôležitejšie sú víťazstvá.

Nie náhodou získal Třinec štyri tituly po sebe. Vieme, že to bude ťažká séria a vyrovnané zápasy budú rozhodovať detaily. Musíme hrať náš hokej," povedal Kaut v rozhovore pre klubový web.

Po dvoch dňoch voľna sa séria presťahuje do vypredanej WERK Areny, kde Pardubice vyhrali tri z predošlých štyroch zápasov.

Stav 1:1 na zápasy bol medzi týmito mužstvami aj počas vlaňajšieho semifinále, pričom následne si v Třinci pripísali oba tímy po jednom víťazstve.

Pavúk play-off českej extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Bolo ťažké nájsť slušný výraz. Toto sa robiť nebude, vravel tréner po skrate Pánika