Tvrdia, že iba hrajú hokej. Kto sú Slováci v KHL a budú na MS naozaj chýbať?

Július Hudáček v drese tímu KHL Spartak Moskva.
Július Hudáček v drese tímu KHL Spartak Moskva. (Autor: TASR)
Michal Šášky|28. mar 2023 o 12:00

Sezóna sa pre väčšinu už skončila.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti pôsobiaci v KHL sa nezúčastnia najbližších majstrovstiev sveta vo Fínsku a Lotyšsku. Na tomto postupe sa dohodli s hokejovým zväzom (SZĽH).

Rozhodnutie padlo iba päť dní po tom, ako Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) predĺžila suspendáciu reprezentáciám Ruska a Bieloruska minimálne do MS 2025.

Hráčom z KHL po napadnutí Ukrajiny vojskami Ruskej federácie vo februári minulého roka vyhlásili stopku hokejové zväzy Švédska, Fínska, Česka, Lotyšska a Francúzska.

Dôvodom bolo, že Rusko naďalej využíva hokejovú súťaž ako ideologický nástroj. Po invázii na Ukrajinu napríklad hokejová federácia prikázala klubom povinne podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Slovenský zväz ľadového hokeja vysvetlil rozhodnutie zámerom odbremeniť mužstvo od tlaku verejnosti.

Čo sa v texte dozviete:

  • Akú mali slovenskí hokejisti v KHL sezónu?
  • Ako reagoval Rybár na hypotetickú stopku v reprezentácii?
  • Kedy hrali naposledy Čajkovský a Jaroš na MS v hokeji?
  • Čím odôvodnil Jurčo svoj návrat do KHL?

V KHL hralo v aktuálnej sezóne deväť hráčov. Samuel Buček, ktorý začal sezónu v Nižnekamsku, už pôsobí v českom Třinci. V KHL skončil pre neuspokojivé výkony.

Akú sezónu majú za sebou ostatní hráči? Prečo sa rozhodli prijať angažmán v Rusku alebo pokračovať v ňom aj po vypuknutí vojny?

Adam Húska.
Adam Húska. (Autor: TASR)

Adam Húska

  • Torpedo Nižný Novgorod (koniec vo štvrťfinále play-off)
  • 28 zápasov, 91,3 % úspešnosť

Bol slovenskou jednotkou na uplynulých MS 2022. Vtedy chytal ešte za Hartford Wolf Pack v zámorskej AHL, odkrútil si aj nevydarenú premiéru v NHL za New York Rangers.

Do KHL zamieril v auguste pred aktuálnou sezónou. V Nižnom Novgorode odchytal iba 28 zápasov, v play-off nezasiahol do hry. Jeho tím vypadol vo štvrťfinále proti SKA Petrohrad.

Mal problémy s bedrovým kĺbom, v Amerike ho čaká operácia.

Húska chcel zostať v NHL, bol v komunikácii so všetkými tímami zámorskej profiligy. Napokon podľa vlastných slov nemal na výber a musel ísť európskou cestou.

„Čakal som na ponuku z NHL, ale mám už 25 rokov, takže nie som ani mladý prospekt, ani takzvaný skúsený veterán. Všetky tímy chceli mať na pozícii číslo tri skúseného brankára,“ vysvetľoval pre tvnoviny.sk Adam Húska.

„Situácia vo svete je taká, že všetky kluby v Európe sú už plné, takže nakoniec mi ostala iba možnosť ísť do KHL,“ priblížil okolnosti.

Húska stál v bránke Slovenska na posledných dvoch svetových šampionátoch. Na tému vojny na Ukrajine sa vyjadril len vyhýbavo:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Tvrdia, že iba hrajú hokej. Kto sú Slováci v KHL a budú na MS naozaj chýbať?