Rozhodol o titule a vydal sa na Slovensko. Banskobystričania priviedli zlatého Kanaďana

Florida Everblades po zisku titulu v ECHL.

Rozhodol o titule a vydal sa na Slovensko. Banskobystričania priviedli zlatého Kanaďana

Florida Everblades po zisku titulu v ECHL. (Autor: X / Florida Everblades)
Florida Everblades po zisku titulu v ECHL.
Florida Everblades po zisku titulu v ECHL. (Autor: X / Florida Everblades)
Šimon Čop|29. júl 2024 o 15:00

Novozámčania zlanárili útočníka z druhého kola draftu.

BRATISLAVA. Väčšina extraligových klubov v týchto dňoch začína prípravu na sezónu 2024/25. Je isté, že sa v nej predstavia desiatky nových mien. 

Kto chcel získať zaujímavé posily zo zahraničia, mal poslednú príležitosť. Za ostatné tri týždne ich v radoch účastníkov Tipos extraligy pribudlo pätnásť. 

Posilnili sa Košice, Trenčín či Nové Zámky. Na Slovensku si zahrajú dvaja hráči z druhého kola draftu či obranca, ktorý vie, aké je to zahrať si v NHL. 

Väčšina klubov v ostatnom období opäť lovila v tretej najvyššej zámorskej súťaži ECHL. 

Reece Scarlett (Banská Bystrica) 

V sumári nových extraligových posíl začneme v srdci Slovenska. Banská Bystrica priviedla dvoch legionárov. 

Jedným z nich je obranca Reece Scarlett. Prinesie množstvo skúseností z vysokej hokejovej úrovne. 

Tridsaťjedenročný Kanaďan odohral 325 zápasov v AHL, 79 v KHL, 33 vo fínskej Liige či 38 v nemeckej DEL. Naposledy pôsobil vo fínskom meste Vaasa v klube Sport. 

"Získavame kvalitného obrancu, ktorý prinesie skúsenosti z najvyšších líg. Reece je poctivý v defenzívnych činnostiach a má dobrú prvú prihrávku, taktiež zvláda riadenie presilovky z modrej čiary,” prezradil riaditeľ klubu Ľuboš Pisár o bekovi, s ktorým podpísal ročnú zmluvu. 

Scarlett by sa mal novým spoluhráčom pod Urpínom predstaviť už tento pondelok na prvom zraze. 

“Ciele a plány, ktoré má organizácia na nadchádzajúcu sezónu, ma po vzájomnom rozhovore veľmi zaujali a aj preto som sa rozhodol prijať ich ponuku. 

Som nadšený, že sme sa dohodli a budem súčasťou Banskej Bystrice, a zároveň pomôžem pri dosahovaní týchto cieľov. Taktiež možnosť žiť na Slovensku a spoznávať novú krajinu ma veľmi lákalo,” cituje ho oficiálna klubová stránka.

Matthew Wedman (Banská Bystrica) 

Minulý rok vystriedal päť rôznych dresov. V troch si zahral v AHL, dva kluby vymenil v nižšej ECHL. 

Hľadanie stability zavialo Matthewa Wedmana do Európy. Dvadsaťpäťročný rodák z Edmontonu si na starom kontinente zahrá po prvý raz v drese Banskej Bystrice. 

So Slovákmi už kontakt mal. Jeho spoluhráčom bol na dva zápasy v minulej sezóne Samuel Kňažko z Clevelandu. V juniorke bol spoluhráčom Andreja Kukuču, proti ktorému si zahrá v derby so Zvolenom. 

„Matt prinesie veľkosť, solídne korčuľovanie, obojsmerne dobrý hokej a víťaznú kultúru. Vie prispieť v ofenzíve, bude to jeden z našich nosných hráčov, s ktorým sa počíta do všetkých herných situácií,” vyhlásil podľa klubového webu riaditeľ Ľuboš Pisár. 

Matthew pochádza z hokejovej rodiny. Jeho bratia Cole a Dan sa dostali do popredných kanadských junioriek či na univerzitu, no do profesionálneho hokeja to napokon nedotiahli. 

Kariéra najmladšieho z nich je teda najúspešnejšou. Matthewa dokonca draftovali do NHL, konkrétne Florida Panthers v siedmom kole v roku 2019 zo 199. miesta. 

Pod Urpínom chce vyhrávať, lebo na tituly je “zvyknutý”. Z finálovej výhry, o ktorej dokonca sám rozhodol, sa radoval v ECHL v sezóne 2023/24. Titul má aj z juniorskej WHL z ročníka 2016/17. 

„Po rozhovore s Ľubošom a Vladimírom Országhom som vedel, že Banská je pre mňa to pravé. O organizácii, meste a fanúšikoch som počul samé dobré veci. Cítiť tam chuť po víťazstvách a to je to, čo očakávam od tohto tímu v tejto sezóne,” prezradil. 

VIDEO: Víťazný gól Wedmana vo finále ECHL 

Sean Josling (Dukla Trenčín) 

Wedman oslávil titul v ECHL s Floridou Everblades. Členom zostavy bol aj Sean Josling. 

Aj ten si pre pokračovanie kariéry vybral Slovensko. Podpísal zmluvu s Duklou Trenčín, ktorá sa v uplynulých týždňoch solídne posilnila. 

Po juniorskej kariére sa mu ťažko presadzovalo do vyšších úrovní medzi profesionálmi v kanadsko-amerických súťažiach. Odohral síce 27 zápasov v AHL, ale posledný ešte v sezóne 2022/23.

V ECHL však dokázal víťaznú náturu. Titul získal dvakrát za sebou, v prvom prípade tomu dokonca pomohol 20 bodmi v 23 zápasoch play-off. 

“Od Seana očakávame víťaznú mentalitu a dôraznú fyzickú hru. Jeho silnou stránkou je okrem iného aj výborná strela z voleja. Sme presvedčení, že Sean typologicky vhodne zapadá do nášho tímu a najmä v klúčových zápasoch a situáciach bude platnou posilou našej ofenzívy,” popísali ho na oficiálnom webe klubu. 

Gordie Green (Dukla Trenčín) 

Trenčania priviedli zo zámorských líg troch hráčov. Každý z nich má za sebou iný príbeh. 

Gordie (Gordon) Green, hoci je skoro rovesníkom s Joslingom, už v Európe svoje skúsenosti má. Pozbieral ich v Insbrucku, kde bol vlani so 45 bodmi v 47 zápasoch druhým najproduktívnejším hráčom mužstva. Ďalších 9 bodov v 8 stretnutiach pridal v Lige majstrov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Rozhodol o titule a vydal sa na Slovensko. Banskobystričania priviedli zlatého Kanaďana