Končí sa slávna éra. Patrick Kane prestupuje do New Yorku

Patrick Kane.
Patrick Kane. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|28. feb 2023 o 21:26 (aktualizované 1. mar 2023 o 07:21)

Do výmeny sa zaplietla aj Arizona.

Aktualizujeme: Výmenu už oficiálne potvrdili aj zúčastnené strany. Vyzerá nasledovne:

New York Rangers získali Patricka Kanea a Coopera Zecha. Chicago získalo Andyho Welinského, Viliho Saarijärviho, podmienečnú voľbu v druhom kole draftu 2023 a voľbu vo štvrtom kole draftu 2025. Arizona Coyotes získali výber v treťom kole draftu 2025.

CHICAGO. Hovorilo sa o tom už niekoľko dní ako o hotovej veci. Fanúšikovia Chicaga Blackhawks si to však nechceli veľmi pripúšťať k srdcu. Ére Patricka Kanea odzvonilo.

Legenda, ktorá klub doviedla k trom Stanleyho pohárom a v ich drese vyhrala aj najprestížnejšie trofeje ako Hart Trophy, Art Ross Trophy či Conn Smythe Trophy, mení dres. Indiána vymení za nápis "Rangers".

O všetkých detailoch informuje Emily Kaplanová z ESPN. Tá vykreslila, ako by mala výmena vyzerať, chýbajú už len niektoré detaily. Oficiálne by mala byť oznámená najskôr o 23.00 SEČ, kluby ešte absolvujú posledné telefonické rozhovory.

Generálny manažér newyorského veľkoklubu získal Kanea za podmienečný výber v druhom kole draftu 2023 a voľbu vo štvrtom kole draftu. "Čierni jastrabi" si zároveň ponechajú polovicu z jeho 10,5-miliónového platu.

Vyššia z draftových volieb sa presunie v tejto podobe v takom prípade, ak Rangers nepostúpia v budúcom play off do finále konferencie. Ak sa im to podarí, výber sa presunie do prvého kola v roku 2024 alebo 2025.

Aby tento trejd mohol fungovať, dohodu doplnili Arizona Coyotes. Tí si za zatiaľ nešpecifikovanú odplatu vezmú ďalších 25 percent Kaneovej mzdy. Platový strop "jazdcov" tak nová posila zaťaží len čiastkou 2,625 mil. dolárov.

Ide už o druhú hviezdnu posilu smerujúcu na Manhattan. Kane doplní Vladimira Tarasenka a zrejme dostane príležitosť obnoviť niekdajšiu spoluprácu s Artemijom Panarinom, ktorý po boku Kanea vyhral Calder Trophy v roku 2016.

Zisk tridsaťštyriročného Američana jasne potvrdzuje najvyššie ambície New Yorku Rangers. Smerujú za ziskom Stanleyho pohára, aj keď je konkurencia na východe extrémne veľká. Zároveň sa udiala na hráčov pokyn, keďže sám si mohol vybrať, kam bude vytrejdovaný.

Kane nezažíva najideálnejší ročník, čo ale súviselo aj s celkovým herným prejavom mužstva. V 54 zápasoch pozbieral 45 (16+29) bodov a najlepšiu formu mal na konci pôsobenia v Chicagu. V štyroch zápasoch zaknihoval desať bodov.

Vo "Windy City" hral od začiatku kariéry. Hawks ho získali ako draftovú jednotku v roku 2007 a okamžite ho využili v NHL, kde už v nováčikovskej sezóne zaznamenal 72 bodov.

Postupom času vyrástol na hviezdu a kľúčovú osobnosť dynastie, ktorá medzi rokmi 2010-2015 získala trikrát Stanley Cup. Jeho najslávnejším gólom je víťazný zásah v predĺžení finálovej série v roku 2010, keď ukončil 49-ročné čakanie mesta na slávny pohár.

Celkovo v Chicagu odohral 1161 duelov so ziskom 446 gólov a 779 asistencií pre celkových 1225 bodov. V dejinách klubu je druhý za Stanom Mikitom v počte bodov i asistencií a tretí v rámci odohraných zápasov (1161) a gólov (446).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Končí sa slávna éra. Patrick Kane prestupuje do New Yorku