Tréner Dukly Trenčín: Mladí hokejisti stratili rok. Bude to mať negatívny dopad

Mladí hokejisti nemôžu trénovať na ľade od novembra.
Mladí hokejisti nemôžu trénovať na ľade od novembra. (Autor: SME - Marko Erd)
Miloslav Šebela|23. mar 2021 o 12:15

Je málo pravdepodobné, že by sa juniori či žiaci vrátili v najbližších týždňoch na štadióny.

BRATISLAVA. Covid automat prefarbil postupne mapu Slovenska na čierno a červeno. Profesionálne športové súťaže sa vďaka výnimke hrajú ďalej. Ide však len o zlomok športovcov. Veľká časť naopak na obmedzenia doplatila a v príprave improvizuje. Veľmi výrazne ovplyvnila pandémia Covid-19 mládežnícky šport.

V nepriaznivom postavení sú mladí hokejisti, keďže ich príprava a tréningy je naviazaná na zimné štadióny. Tie sú pre nich pre obmedzenia už pol roka zatvorené.

„Mládež a deti stratili jeden hokejový rok,“ vraví manažér mládeže v Dukle Trenčín Róbert Kompas. 

Mladších musí na tréningu niekto viesť

Pre lockdown počas prvej vlny pandémie sa štart sezóny mladých hokejistov mierne posunul. 

No prvé obmedzenia počas druhej vlny ich zastihli po odohratí pár zápasov. Počet detí na tréningoch na ľade musel klesnúť na šesť. V decembri už na štadión nemohli vôbec.

„Odvtedy v podstate nekorčuľovali na ľade. Keď sa ochladilo, mohli chvíľu korčuľovať na jazerách, ale to nebol organizovaný tréning,“ vraví. V tejto sezóne odohrali len štyri až päť zápasov. 

„Momentálne tréneri tvoria plány a podľa nich všetci trénujú doma alebo niekde vonku. Ako klub nemôžeme momentálne nič organizovať. Trenčín je momentálne čierny okres. Tým pádom nemôže ísť nik ani na ihrisko, iba ak do prírody,“ vysvetľoval ešte nedávno Kompas.

„Pri starších nie je s prípravou na suchu taký problém. Tréner im pošle plán, napríklad, aby odbehli niekoľko šprintov, ale u menších 6 – 7- ročných je potrebný dozor. Niekto ich musí viesť,“ opisuje ako vyzerá momentálne hokejový život mladých. 

Pomôcť môžu mestá. Ak nerozpustia ľad

Najhoršie na situácii v mládežníckom hokeji je, že deti stratili kontakt s ľadom. Pol roka je veľmi dlhý čas. Navyše pandemická situácia nevyzerá priaznivo. Je málo pravdepodobné, že by sa juniori či žiaci vrátili v najbližších týždňoch na štadióny.

„Keď úplne zavreli štadióny, komunikovali sme so zväzom a verili sme, že od januára začneme. Mysleli sme si, že sa situácia zlepší. Lenže je marec a je to len horšie. Nám by pomohlo, keby sa otvorili napríklad už len školy. Dúfali sme, že potom by nám povolili nejaké tréningy bez toho, aby sa deti prezliekali spoločne v šatni a bez sprchovania,“ vraví bývalý brankár, ktorý chytal aj v reprezentácii.

Mladí hokejisti HOBA Bratislava počas tréningu ešte pred pandémiou covidu.
Mladí hokejisti HOBA Bratislava počas tréningu ešte pred pandémiou covidu. (Autor: SME - Marko Erd)

Problémom pre hokejistov je, že väčšinu štadiónov, vrátane trenčianskeho, spravujú mestá. V apríli či máji zvyknú ľad rozpustiť. V teplých dňoch náklady na chladenie rastú.

„Nám by pomohlo, keby mestá nechali ľad celoročne. Ak sa opatrenia uvoľnia, mohli by deti namiesto suchej prípravy korčuľovať. Dobehli by to, čo v uplynulých mesiacoch zameškali. Ale je to na rokovaní s mestom. Veľmi tomu neverím.

Mestá nemajú financie nazvyš. Dopad tohto výpadku uvidíme neskôr. Napríklad hokejová 18-tka nebude mať druhý rok po sebe majstrovstvá sveta. Hrá sa len A-kategória, a my sme v béčku. Ťažko predvídať, aké vážne to bude, ale bude to mať negatívny dopad,“ myslí si Kompas.

Zväz spustil kempy, ale musel ich stopnúť

Slovenský zväz ľadového hokeja len nedávno spustil v Námestove spustil krátke kempy pre mládež. Práve z toho dôvodu, aby neostali úplne bez kontaktu s ľadom.

„Zatiaľ je to pre juniorské tímy. Funguje to na podobnom princípe, ako majú plavci v Šamoríne, aby mohli nerušene trénovať. V Námestove je pri štadióne aj ubytovanie, takže je možné vytvoriť tam bublinu. Samozrejme po otestovaní,“ opisuje Kompas.

Tri mužstvá v Námestove za 4 dni odohrajú zápasy každý s každým. Kluby však majú o tieto kempy veľký záujem. Je to pre ne jediná možnosť ako trénovať na ľade. 

Aktuálne sa však kempy pozastavili, pretože pandemická situácia nebola priaznivá.

Koľko detí sa nevráti, si netrúfa odhadnúť

Keďže výnimku na tréningy aj súťaže majú len profesionálne súťaže, mládež postupne s hokejom stráca kontakt.

Skúsený tréner, ktorý je šéfom mládežníckych výberov v Dukle od roku 2006, si netrúfa odhadnúť ani to, koľko detí sa po uvoľnení opatrení k hokeju vráti.

„To nik nevie. Podobnú situáciu sme ešte nikdy nemali. Uvidíme ako to bude, až keď sa opatrenia uvoľnia. Pri starších kategóriách to nebude až taký vážny problém. U mladších, neviem. Tam často vedú deti k športu rodičia,“ odhaduje.

„Dúfali sme, že vo februári sa vrátime na ľad. Ale je to v nedohľadne. A kde budete korčuľovať, keď nebude ľad?“ dodáva. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Tréner Dukly Trenčín: Mladí hokejisti stratili rok. Bude to mať negatívny dopad