Syn Miroslava Šatana robí veľké pokroky, vzrastom pripomína Zdena Cháru

Miroslav Šatan mladší je vyšší ako jeho rovesníci
Miroslav Šatan mladší je vyšší ako jeho rovesníci (Autor: X / Peter Vretenička)
Peter Vretenička|22. feb 2024 o 09:45

Už 201 centimetrov meria stále len 17-ročný mladík.

BRATISLAVA. Herný progres Miroslava Šatana mladšieho sa nedá prehliadnuť. Túto sezónu si drží v juniorke priemer viac ako bod na zápas, zároveň sa presadzuje aj v reprezentácii do 18 rokov.

Všimli si to aj skauti z NHL Central Scouting, ktorí ho v predbežnom rebríčku pre najbližší draft zaradili medzi korčuliarmi pôsobiacimi v Európe najvyššie zo všetkých Slovákov a to na 50. miesto.

Od druhej polovice januára nastupuje pravidelne medzi mužmi za projekt SR 18 v nižšej SHL.

V juniorke je najlepší hráč svojho ročníka

Hranie medzi mužmi si vyskúšal už v auguste, keď hral v príprave za Modré Krídla. Prečo za tento klub nenastúpil aj v súťažnom zápase?

"Chcem hrať univerzitný hokej a preto sa nemôžem predstaviť v profesionálnej mužskej súťaži. Iba v projekte osemnástky v nižšej slovenskej lige,“ vysvetlil v nedávnom rozhovore pre Sportnet.

Väčšinu aktuálnej sezóny strávil v juniorke, kde má za Slovan Bratislava po 25 zápasoch na konte 30 bodov (14+16), čo je spomedzi hráčov ročníka 2006 najlepší výkon.

Jeho veľký pokrok potvrdzujú aj štatistiky, kým v minulej sezóne mal za juniorov belasých priemer 0,44 bodu na zápas, teraz je to až 1,20 bodu na zápas.

Jeden duel odohral v juniorke aj za projekt, zaknihoval v ňom asistenciu.

Bodovo sa začína rozbiehať už aj medzi mužmi

Po postupnom oťukaní s novými spoluhráčmi v projekte zaznamenal minulý týždeň vo svojom šiestom zápase prvú asistenciu. Dosiahol ju proti Žiaru nad Hronom, ktorému osemnástka podľahla 2:3 po predĺžení.

V hľadisku bol na tomto stretnutí prítomný aj jeho otec a súčasný prezident slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Miroslav Šatan starší (vľavo) a jeho syn Miroslav mladší počas rozhovoru pre Sportnet.
Miroslav Šatan starší (vľavo) a jeho syn Miroslav mladší počas rozhovoru pre Sportnet. (Autor: Sportnet)

„Otec hral hokej na vysokej úrovni a keď mi radí, je to akoby som dostával rady rovno od trénera. Beriem si ich k srdcu. Veľa vecí urýchlil, čo sa týka môjho rozvoja, učenia korčuľovania, streľby a rôznych menších detailov,“ prezradil nádejný mladík, ktorý zdedil prezývku ,,Šarky“.

Do štatistík sa zapísal aj v nasledujúcom zápase, keď v utorok proti Trnave pridal k asistencii aj gól, čím sa značne podieľal na druhej výhre svojho tímu v sezóne a vôbec prvej za tri body.

K rozdielovému gólu pomohol výborným dohraním súboja pri mantineli a za pár minút neskôr sám presnou strelou pomedzi protihráčov do prázdnej brány spečatil skóre na 4:2.

VIDEO: Zostrih gólov SR18 pri prvej trojbodovej výhre v tejto sezóne

Dres s dvojkrížom nosí veľmi rád

Miroslav Šatan v lete kvôli chorobe nezabojoval o miesto v kádri SR 18 pre Hlinka Gretzky Cup, no počas novembrovej reprezentačnej pauzy už najcennejší dres obliekol a hneď v prvom turnajovom zápase proti Nemecku bol vyhlásený za najlepšieho hráča tímu.

„Keď som si prvýkrát obliekol slovenský dres, bola to pre mňa obrovská pocta. Veľmi rád nosím dres s dvojkrížom na hrudi a snažím sa odovzdať najlepší výkon, aký viem,“ vyznal sa syn jediného držiteľa všetkých medailí Slovenska zo seniorských Majstrovstiev sveta.

,,S otcom preberáme moju hru a často mi radí, kde som sa mal postaviť. Sú to profesionálne detaily na vyššej úrovni. Možno by mi podobnú vec povedal aj iný tréner. Keď sa mi niečo nezdá, tak sa vždy spýtam, aby som si to objasnil v hlave a lepšie to pochopil,“ uviedol rodák zo štátu New York, ktorý robil prvé hokejové kroky na zámorskom úzkom klzisku.

Pri pohľade na niektoré jeho tohtosezónne góly je nepochybné, že má tiež výborný výber miesta.

VIDEO: Ukážka gólov za reprezentáciu a zostrih hetriku v juniorke proti Michalovciam

Kandidát pre draft 2024

Ako bolo spomenuté v úvode článku, skauti ho považujú za najperspektívnejšieho slovenského korčuliara pôsobiaceho v Európe. Počas sezóny od nich už dostal nejaké dotazníky na vyplnenie.

Medzi jeho prednosti patrí fyzická hra, krytie puku a kvalitný forčeking, pri ktorom profituje zo svojho rozsiahleho dosahu hokejky, čo je veľkou výhodou tiež pri bránení v oslabeniach. Ako center je platný na vhadzovaniach.

Aj keď niekedy na ľade pôsobí nemotorným dojmom, na svoju výšku má solídne korčuľovanie a nebýva vypojený z hry. Často sa prezentuje dravými nebezpečnými výpadmi po ľavom krídle, pri ktorých ho súperi len málokedy dokážu zastaviť.

Siahne po ňom niekto v júnovom drafte NHL? Čas ukáže.

Dôležitejšia ako draft môže byť vysoká pracovná morálka. S výškou nad 200 centimetrov má totiž v zámorskom hokeji nepochybne potenciál vypracovať sa na úspešného profesionálneho hokejistu.

FOTO: Medzi rovesníkmi vyčnieva nielen výkonmi

Ohľadom svojho hokejového sna má jasno: „Chcem hrať za Slovensko v seniorskej reprezentácii a hrať hokej na najvyššej úrovni."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Syn Miroslava Šatana robí veľké pokroky, vzrastom pripomína Zdena Cháru