Koľko má ešte Nitra síl? Tréner Stavjaňa hľadá slabé miesto Michaloviec (prognóza)

Momentka zo zápasu Michalovce - Nitra v 43. kole základnej časti Tipos extraligy.
Momentka zo zápasu Michalovce - Nitra v 43. kole základnej časti Tipos extraligy. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|3. apr 2024 o 07:00

Semifinálovú sériu analyzuje Ondrej Rusnák.

Mohlo to byť výnimočné semifinále, aké sa ešte v histórii nehralo. Iba vo východniarskej réžii. Ale proti boli hokejisti Nitry, ktorí vyradili víťaza základnej časti z Popradu a teraz sa hotujú, že prejdú aj cez Michalovce. Tie boli minulý rok tretie, ale bronz sa im už máli. Chcú ísť ďalej. Séria štartuje v stredu a vo štvrtok v Michalovciach od 18.00. Ako dopadne?

HK Dukla Michalovce - HK Nitra

Vzájomné duely v sezóne

4:2, 3:2pp (v), 2:4, 2:3pp (v)

HK Dukla Michalovce

Michalovce si vo štvrťfinále poľahky poradili so Zvolenom 4:1 na zápasy. V mnohých momentoch série sa zdalo, že majú v zálohe vyšší prevodový stupeň. Ten napokon ani nemuseli využiť, keďže Zvolen bol len tieň tímu z minulých rokov v play off.

Dukla vo víťazných zápasoch vždy dokázala vyhrať o dva a viac gólov. Správne jej fungovali špeciálne formácie a na všetkých postoch vyzerala konsolidovane. 

Michalovce vyhrajú, ak:

  • Korčuliarsky sa minimálne vyrovnajú Nitre
  • Vyvarujú sa spôsobu hry, ktorý predvádzal Poprad a ktorý nefungoval v rozhodujúcich dvoch zápasoch série proti Nitre
  • Budú v sérii rozumnejším tímom, tzn. budú menej vylučovaní, budú hrať viac s pukom a tak eliminujú silné stránky Nitry.

X faktor

Martin Bodák 

Obranca líšok, je príjemným prekvapením doterajšieho priebehu play off. Po Fínovi Kousovi z Nitry je zatiaľ druhým najproduktívnejším obrancom play off. V štatistike plus mínus má Bodák +8, čo je najlepšie hodnotenie v extralige.

Pre Bodáka bude táto séria špeciálna, keďže predchádzajúce tri sezóny strávil v Nitre. Obranca s reprezentačným potenciálom trávi dostatok času na ľade vo všetkých herných situáciách. Stabilné výkony Bodáka v ofenzíve aj defenzíve prinášajú Michalovciam náskok oproti súperovi. Nitra až tak komplexného slovenského obrancu nemá.

HK Nitra

Nitre sa podaril husársky kúsok, keď ako prvý tím v 31. ročnej histórii extraligy vyradila víťaza základnej časti už vo štvrťfinále. Poprad zdolala 4:2 na zápasy, keď v sérii prehrávala 1:2 a delilo ju niekoľko sekúnd od stavu 1:3 na zápasy.

Nezlomnosť Nitry sa naplno ukázala v zápase č. 5, keď v tretej tretine corgoni dokázali otočiť z 0:3 na 4:3 vo svoj prospech. Defenzíva, ktorá dlhodobo nepatrí k silným stránkam Nitry, sa vytiahla v poslednom zápase série, keď dokázala Poprad vyprevadiť z play off bez streleného gólu.

Tradične skvelí fanúšikovia budú hnať Nitru do finále. Podarí sa im to proti rozbehnutým Michalovciam?

Nitra vyhrá, ak:

  • Brankári Nitry, Kašík s Aitokaliom, ešte zlepšia svoju už teraz dobrú formu. 
  • Buček ukončí sériu so štatistikou, čo zápas, to gól.
  • Tréner Antonín Stavjaňa nájde slabé miesto Michaloviec. Zvolenčania ho totiž nenašli.

X faktor

Miloš Bubela

Bubela bol X faktorom série už vo štvrťfinále. Práve on strelil postupový gól Nitry. Vo vyraďovacej časti má zatiaľ 9 bodov. Je viditeľný vpredu aj vzadu. Center druhej formácie vo svojich 31 rokoch zažíva životné play off. Dokáže zostať produktívny aj proti Škorvánkovi v bránke Michaloviec? 

Prognóza

4:3 pre Michalovce

Tím Michaloviec nastúpi proti Nitre oveľa oddýchnutejší, než ich súper. Nitra za posledných 23 dní nastúpila do jedenástich ťažkých duelov. Michalovce za rovnaké obdobie odohrali päť zápasov v menšej intenzite. Vzájomné zápasy zo základnej časti predikujú dlhú sériu, na konci ktorej by Zemplínčania mohli mať viac síl.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Koľko má ešte Nitra síl? Tréner Stavjaňa hľadá slabé miesto Michaloviec (prognóza)