V Rusku chce ostať čo najdlhšie. Na Moskvu sa nechytá ani Los Angeles, vraví Čajkovský

Michal Čajkovský.
Michal Čajkovský. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|20. dec 2023 o 11:45

Slovenský obranca je lídrom KHL so Spartakom Moskva.

BRATISLAVA. Na Rusko má len pozitívne spomienky a zrejme to platilo aj pred začiatkom vojny na Ukrajine. Kým niektorí jeho spoluhráči sa po začiatku agresie vo februári 2022 rozhodli z ruskej ligy odísť, slovenský obranca tvrdí, že v krajine je spokojný. 

Michal Čajkovský pôsobí v KHL už ôsmu sezónu. Jeho meno je mnohým ruským fanúšikom dobre známe. 

Chváli ruskú ligu, prostredie a v krajine je spokojný. So Spartakom Moskva je lídrom súťaže a v uplynulých dňoch poskytol rozhovor pre stránku championat.ru.

„Do Ruska som prišiel pred ôsmimi rokmi a som tu veľmi spokojný. Mám tu veľa dobrých kamarátov, zrejme je ich viac ako doma na Slovensku. Obe krajiny sú podobné mentalitou, podobní ľudia, podobný život aj medziľudské vzťahy. Páči sa tu aj mojej rodine aj mne. Chcel by som tu ostať dlho,“ hovorí spokojne Čajkovský. 

Ameriku vymenil za Rusko

Vychválil najmä život v Moskve. 

„Pre mňa to je najlepšie mesto sveta. Je tu všetko, čo si môžete priať a k tomu tu hrá toľko mužstiev. Je ľahké cestovať na zápasy k súperom, po zápase ste hneď doma. A fanúšikovia nám robia dobrú atmosféru,“ porovnáva. 

Slovenský reprezentant pritom skúšal preraziť aj v Amerike, no mal len dvojcestné kontakty a v NHL si nikdy nezahral. V roku 2018 bol v kempe Caroliny Hurricanes, no klub ho poslal do AHL. Bol z toho frustrovaný a preto odišiel hrať do Ruska. 

„Žil som vo Washingtone, v Ottawe, v Los Angeles a dobre poznám Calgary. Ale na Moskvu sa nechytajú, nemôžete ich porovnávať,“ reaguje. 

Čajkovský je v KHL viditeľne spokojný a ani v nasledujúcich sezónach neplánuje odísť a hrať v inej súťaži. 

Šport je nosičom posolstiev, ktoré Rusko presadzuje. A platí to aj o hokeji, ktorý je najobľúbenejším športom ruského prezidenta.

„Športová propagácia bola jednou z najdôležitejších častí šírenia Putinovho vplyvu. V ňom zohrával významnú rolu najmä hokej. KHL bola geopolitickým aj športovým projektom, na ktorom sa podieľali spoločne Putin a René Fasel (bývalý prezident Medzinárodnej hokejovej federácie),“ napísal na Twitteri v deň invázie Ruska Szymon Szemberg, šéf Aliancie európskych hokejových klubov a bývalý tlačový hovorca IIHF.

Legionári legitimizujú ruskú politiku

Rusko využíva šport ako ideologický nástroj. Kluby KHL po začiatku invázie na Ukrajinu museli zobrazovať symbol Z a podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“. Mnohí hokejisti i tréneri otvorene podporujú prezidenta Vladimira Putina. 

Svojim vystupovaním a pozitívnym ohlasom legitimizujú ruskú politiku.

„Hráči, ktorí idú do KHL, majú na zreteli skôr hokej a vlastný zárobok. Vojna ich netrápi. Alebo peniaze sú pre nich dôležitejšie než samotná vojna," vravel vlani pre Sportnet švédsky novinár Karl Mansson.

„Samotné kluby nevyužívajú na podporu vojny priamo hráčov. Faktom však je, že legionári, ktorí do Ruska prichádzajú, legitimizujú Rusko a jeho politiku. Čím viac je legionárov, tým viac legitimizujú ruské zločiny a politické ambície." 

Michal Čajkovský.
Michal Čajkovský. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

V Rusku pristúpili k tomu, že legionárom ponúkajú výplatu v dolároch alebo eurách, čo v minulosti neplatilo. Dnes by však výplata v rubľoch pre nich nedávala zmysel. Mali by problém ruble zameniť.

Okrem toho ponúkajú na európske pomery vysoký plat v stovkách tisíc.

„Každý by sa mal zamyslieť, za čo dostáva plat. Platy sú vysoké, preto je zrejmé, že hráči ich nedostávajú len za to, že hrajú hokej. Stali sa súčasťou reklamy na Rusko. Toto je ich účasť v ruskej propagande,“ hovorí bývalý lotyšský brankár Arturs Irbe pre portál Sportacentrs.com.

8 Slovákov v KHL

Čajkovský patrí v KHL medzi najdlhšie pôsobiacich legionárov. V lige odohral 332 zápasov. 

V rozhovore pre championat.ru nezaznela otázka ohľadom slovenskej reprezentácie. V minulosti patril rodák z Bratislavy medzi stabilných hráčov v národnom tíme. Má bronz z olympijských hier v Pekingu, hral na troch majstrovstvách sveta. 

Pred tohtoročným šampionátom rozhodol Slovenský zväz ľadového hokeja, že hráčov z KHL do národného tímu nepovolá. Ako dôvod však uviedli „pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu tímu na MS“. Čajkovský naposledy nastúpil v reprezentácii na olympiáde v Pekingu 2022.

V aktuálnej sezóne pôsobí v KHL 8 slovenských hokejistov. Okrem Čajkovského aj brankári Patrik Rybár (Spartak Moskva), Adam Húska (Nižný Novgorod), obrancovia Mislav Rosandič (Togliatti), Martin Gernát (Jaroslavľ) a Christián Jaroš (Čerepovec) a útočníci Adam Liška (Čerepovec) a Michal Krištof (Soči).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»V Rusku chce ostať čo najdlhšie. Na Moskvu sa nechytá ani Los Angeles, vraví Čajkovský