Michalovce priviedli Číňana i odsúdeného mladíka. Dali sme mu druhú šancu, vraví Mašlonka

Marek Mašlonka - športový riaditeľ HK Dukla Ingema Michalovce.

Michalovce priviedli Číňana i odsúdeného mladíka. Dali sme mu druhú šancu, vraví Mašlonka

Marek Mašlonka - športový riaditeľ HK Dukla Ingema Michalovce. (Autor: FB HK Dukla Michalovce)
Marek Mašlonka - športový riaditeľ HK Dukla Ingema Michalovce.
Marek Mašlonka - športový riaditeľ HK Dukla Ingema Michalovce. (Autor: FB HK Dukla Michalovce)
Šimon Čop|2. aug 2024 o 14:30

Manažér Michaloviec sa v rozhovore vyjadril k príchodu nových importov.

Káder HK Dukly Ingema Michaloviec sa pred sezónou 2024/25 vykryštalizoval do odlišnej podoby, než bol známy pred rokom. Legionári z minulej sezóny takmer do jedného odišli za novými príležitosťami a vedenie muselo hľadať nové mená.

So zostavou sú napokon spokojní. Ako vraví športový manažér klubu MAREK MAŠLONKA, hľadali hráčov, pre ktorých boli Michalovce v rozhodovaní prioritou.

V rozhovore pre Sportnet prezradil aj pozadie príchodov nových posíl. V drese Michaloviec si v budúcom ročníku zahrá útočník s čínskymi koreňmi Cliff Pu, talent z druhého kola draftu odsúdený za znásilnenie Topi Rönni alebo účastníci posledných majstrovstiev sveta Renars Krastenbergs a Julian Junca.

Tím pred sezónou 2024/25 opustili takmer všetci legionári, na ktorých miesto ste priviedli iných. Prečo nastali takéto veľké zmeny, keď vašou filozofiou je skôr medziročne nezasahovať drasticky do kádra? 

Naším cieľom bolo ponechať si niektorých legionárov. Ostal nám Kaspars Daugavinš s dvojročnou zmluvou a niektorým sme ponúkli kontrakty a rokovali sme s nimi už počas sezóny. Ich cieľ však bol posun v hokejovej kariére alebo šli za lepším finančným ohodnotením či lepšou životnou úrovňou. 

Bohužiaľ, do našej ligy sa chodia legionári iba ukázať. Nie je ich úmyslom zostávať v Michalovciach či dohrať tu kariéru. Sme radi, že Michalovce sú pre mnohých odrazovým mostíkom k lepším príležitostiam. Na to sme hrdí a je to náš ortieľ, že musíme každý rok hľadať nových zahraničných hráčov, ktorí opäť prichádzajú s cieľom sa predať. 

S Kasparsom Daugavinšom však máte dvojročný kontrakt, preto zostáva na Zemplíne. Ako je to s novými legionármi, ktorí prišli toto leto? 

Väčšina hráčov nevie, ako to tu funguje, či sa im bude dariť v slovenskej lige. Kaspars je výnimka, lebo už má svoj vek a nechce často meniť prostredie. Hľadal stabilitu a chce dosahovať tímové úspechy. Ale mladí hráči sa chcú predať, dostať sa vyššie, takže je takmer nemožné priviesť sme kvalitného mladého zahraničného hráča na dlhšie ako na rok.

Ste spokojný s tým, ako vyzerá tím? Boli pre vás získané posily prioritou? 

Áno. Naša priorita bola, aby sme sa dohodli s niektorými hráčmi z minulej sezóny. Ale, keďže sa rozhodli inak, hľadali sme adekvátne náhrady.

Museli sme sa riadiť podľa ich hokejových kvalít, ale, pochopiteľne, nemáme bezodný rozpočet a musíme to skladať aj podľa toho. Nemôžeme si napríklad vyberať z hráčov, ktorí majú ponuky z Česka, ale z dostupných, ktorých si môžeme dovoliť zaplatiť. 

Hľadáme takých hráčov, aby Michalovce neboli len náhrada, ak im nevyjde iný angažmán. Chceme hokejistov, ktorých od začiatku zaujmeme, aby boli Michalovce jednou z ich prvých možností a aby boli motivovaní tu prísť.

Obrana sa skladá skoro výhradne zo slovenských hokejistov. To sa už roky nestalo.  

Máme kvalitných slovenských obrancov, preto sme defenzívu nemuseli drasticky dopĺňať cudzincami. Ak sme sa aj obzerali po legionároch, zaujímali sme o takých, ktorí nám zapadnú do herného štýlu, teda bekov s dobrým korčuľovaním. Priviedli sme Čecha Ondřeja Slováčka a on je typologicky hráč, ktorého sme hľadali. 

Okrem toho sme preferovali hráčov, ktorí hrali európsky hokej a poznajú aj tunajší život, aby sme nečakali na Američana, ktorý síce má dobré štatistiky, ale na tunajší hokej aj život by si zvykal dva-tri mesiace, čo sme zažili už v minulej sezóne. 

Človek sa každým rokom učí, prichádza na nové informácie a snaží sa limitovať chyby, ktoré robil predtým. A preto sme to po hlbšom zvážení zložili takýmto spôsobom. Stále navyše máme jedno voľné miesto pre legionára. Ak to niekde bude škrípať, budeme na to reagovať.

V rozhovore sa dočítate:

  • Či hral rolu v príchode Renarsa Krastenbergsa kapitán Daugavinš
  • Či vníma dvojica Junca-Glosár ťažkú úlohu nahradiť Stanislava Škorvánka
  • Prečo sa rozhodli priviesť Topiho Rönniho, ktorého sa po rozsudku súdu vzdali Calgary Flames aj Tappara Tampere
  • Ako po prvom roku v Michalovciach vníma hviezdneho Kasparsa Daugavinša
  • Aký je plán prípravy a na základe čoho si zvolili súperov do prípravných zápasov

Bolo najťažšie získať Cliffa Pua? Ide o hráča so skúsenosťami z AHL či KHL, kde hral ešte v minulej sezóne.

Vo všeobecnosti je najťažšie získať kvalitného centra a brankára. Aspoň jedného-dvoch špičkových centrov totiž potrebujete a na trhu ich je málo. Ak sa teda vyskytne v ponuke podobný voľný hráč, chcú po ňom siahnuť aj zahraničné kluby a je ťažké získať na tento post kvalitného hráča.

Sme teda veľmi radi, že sme sa s Cliffom dohodli. Je to hráč, ktorý už pozná európsky štýl, hrával na širokom klzisku, vie, aký životný štýl ho čaká. Veríme, že pri ňom nebudeme musieť dlho čakať, kým si zvykne. Mal viaceré iné ponuky, ale vybral si práve nás. Máme naňho dobré referencie, čiže dúfam, že mu to u nás vyjde. 

Zvučný príchod je však aj Lotyš Renars Krastenbergs, bronzový medailista z MS 2023. Hral rolu v jeho príchode aj kapitán Kaspars Daugavinš?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Michalovce priviedli Číňana i odsúdeného mladíka. Dali sme mu druhú šancu, vraví Mašlonka