Hokej: Marcel Hossa sa dohodol s Rangers

Marcel Hossa sa vyhol arbitráži a podpásal s "jazdcami" nový kontrakt.
Marcel Hossa sa vyhol arbitráži a podpásal s "jazdcami" nový kontrakt. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. aug 2007 o 09:15

New York 31. júla (TASR) - Štvrtková arbitráž slovenského hokejistu Marcela Hossu sa konať nebude, lebo jeho klub NY Rangers sa s ním v utorok dohodol ...

New York 31. júla (TASR) - Štvrtková arbitráž slovenského hokejistu Marcela Hossu sa konať nebude, lebo jeho klub NY Rangers sa s ním v utorok dohodol na novom kontrakte. Prezident a generálny manažér Glen Sather v prvej informácii detaily neuviedol, ale je isté, že minimálne ďalšiu sezónu NHL strávi v drese, v ktorom túžil zostať. Podľa niektorých zámorských zdrojov mu gážu zo 600.000 dolárov zvýšili na 850.000, teda sumu, s ktorou sa arbitráži vyhol aj jeho krajan Milan Jurčina vo Washingtone.

Dvadsaťpäťročný krídleník vlani za jazdcov odohral 64 zápasov, dal 10 gólov a pri 8 asistoval. V celej svojej kariére v profilige strelil v 187 základnej časti súbojoch 30 gólov a spolu s 23 asistenciami zaznamenal 53 kanadských bodov v dresoch Rangers a predtým Montrealu Canadiens. V 14-zápasovej play off ho zdobia po dva góly i asistencie.

Práve v noci na utorok nabral Hossov prípad nové dimenzie. Športový súd, ktorý rieši parametre kontraktácie obmedzených voľných hráčov NHL, pririekol fínskemu útočníkovi Dallasu Antti Miettinenovi nárok na ročnú gážu 885 tisíc dolárov a bez predchádzajúcej dohody sa formálne začala arbitráž s útočníkom NY Rangers Seanom Averym. Táto kombinácia za štandardných okolností odsúvala Hossu na druhú koľaj. A to vtedy, keby sa pred termínom 2. júla Rangers so slovenským hokejistom nedohodli a konanie by sa bolo začalo. Avery vlani zarobil 1,1 milióna dolárov a očakávalo sa, že vzhľadom na jeho výkony a určité kritéria mu arbitrátor pridelí minimálne raz toľko, ale podľa analytikov možno až do výšky 2,5 milióna. Potvrdzuje to aj prípad Miettinena. V takom prípade by sa bol vyčerpal takmer 2,75-miliónový priestor v platovom strope, ktorý jazdcom po výrazných transakciách na letnom trhu s voľnými hráčmi zostal. V arbitrážach ide o hokejistov, ktorí sú polyopčne zaviazaní svojmu klubu, ale ak sa nedohodnú na novej zmluve, môže sa stať úplne voľnými.

Marcel Hossa odmietol kvalifikovanú ponuku na 5-percentné navŕšenie svojej 600-tisícovej mzdy a na arbitráži mu odhadovali 1,2 milióna dolárov. Nebol by sa zmestil do stropu, ale napokon zostal mimo Avery. n Zámorské médiá predpovedali, že jazdci sa s Averym dohodnú pred arbitrážou na minimálnom navŕšení sezónnej gáže a v januári s ním podpíšu viacročnú zmluvu hodnú jeho kvalít tak, aby mohol zostať priestor pre mladšieho Hossu. Napokon zvolili stratégiu výhodnú pre Slováka. Podobne ako Washington v prípade obrancu Milana Jurčinu. Ten dostal od Capitals základnú ponuku na 550 tisíc oproti vlaňajšiemu polmiliónovému kontraktu. Lenže pýtal výrazne viac, arbitrážne rozhodnutie predpokladalo vyššie navŕšenie a obe strany sa napokon včas dohodli na sume 850 tisíc USD.

Nachádzate sa tu:
Domov