Našiel Slovan centra? Stačilo ho vytiahnuť z béčka. Dole už nepôjde, hovorí Růžička

Tréner Slovana Bratislava Vladimír Růžička.
Tréner Slovana Bratislava Vladimír Růžička. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|13. okt 2023 o 23:45

Zápas sledovalo 4187 divákov.

BRATISLAVA. „Toto sme tu dlho nemali,“ tešili sa v piatok fanúšikovia Slovana Bratislava. Ich klub vyhrával nad hokejistami z Popradu v desiatej minúte už 3:0. 

Tréner Vladimír Růžička si vychutnal prvé domáce víťazstvo. Slovanisti zdolali súpera 7:2. Jeho mužstvo sa prezentovalo atraktívnou hrou, ktorá priaznivcov viackrát dvíhala zo sedadiel. 

„Na začiatku sme mali dobrý pohyb, hráči si výborne nahrávali a dostávali sa do výborných šancí,“ uviedol kouč domácich. 

Nový impulz

Slovan vyhral domáci zápas po viac ako dvesto dňoch. Naposledy sa tešil z víťazstva nad Michalovcami vo štvrťfinále minulej sezóny Tipos extraligy. 

„To ste mi nemali ani hovoriť. Sa radšej neukážem vonku,“ zasmial sa medzi novinármi Miroslav Preisinger, ktorý si v zápase pripísal tri asistencie. 

Presilovkový gól Minárika na 5:2 (Asistencia Preisinger)

Šikovný center odohral za A-mužstvo iba druhý zápas v sezóne. Ročník odštartoval v drese Modrých Krídel v SHL. „Už tretí rok sa mi stalo, že som prišiel do mužstva a začali sme vyhrávať. Je to dobrý pocit. Viem, že to nie je kvôli mne, ale zmena v mužstve priniesla nový impulz,“ prezradil. 

„Veľmi nám pomohlo, že prišiel. Hráč sa mi páči. Dá sa povedať, že máme konečne centra. Dole už nepôjde a zostane u nás. Boli sme mužstvo bez centrov. Je ťažké ísť z krídla na pozíciu stredného útočníka. Naopak je to jednoduchšie,“ komentoval tréner Růžička. 

Gólová vlna

V druhej formácii sa popri Preisingerovi blysol trojgólový strelec Brendan Ranford. 

„Klobúk dole, radosť s ním hrať. Puky ho priťahujú. Odrazený puk, prázdna brána a on tam je. Je to radosť,“ povedal o Kanaďanovi Preissinger. 

Ranford zažil na domácom ľade víťaznú premiéru. Tridsaťjedenročný Kanaďan si v zápase pripísal tri góly a jednu asistenciu. V dvoch dueloch za Slovan nazbieral už deväť bodov (6+3).

Na konci zápasu fanúšikovia skandovali jeho meno. 

Atmosféru štadióna s diváckou kulisou zažil prvýkrát. V sezóne 2020/2021 síce odohral za Slovan vyše tridsať zápasov, ale pre pandémiu boli všetky stretnutia bez divákov. 

„Štadión na Slovane je nádherný, jeden z najkrajších v Európe. Fanúšikovia nás dnes podporovali, stáli za nami a videli skvelú výhru. Ide to zatiaľ veľmi dobre. Puky končia v sieti. Rozumiem si aj so spoluhráčmi. Celý tím hrá dobre a každý pracuje tvrdo,“ uviedol kanadský hokejista. 

„Sype mu to. Dá gól zo všetkého z čoho vystrelí. Dostal pekné prihrávky. Je na gólovej vlne,“ uznal silu súpera popradský útočník Patrik Svitana. 

Zlom v zápase

Popradskí hokejisti dokázali na začiatku druhej tretiny znížiť na rozdiel jediného gólu. Kľúčová bola presilová hra o dvoch hráčov. Na trestnej lavici sedeli dvaja hráči Slovana. Poprad však nič špeciálne nevymyslel, pozorného brankára Coreaua neprekvapila žiadna strela. 

Naopak, hráčom Slovana dodala ubránená hra v oslabení energiu do útoku. Ranford krásne naservíroval Takáčovi, ktorý po naskočení na ľad z trestnej lavice zvýšil na 4:2. 

„Úvod bol z našej strany katastrofálny, mali sme veľa vylúčených hráčov. Slovan sa nakopol a dal nám tri rýchle góly. Do zápasu sme sa v druhej tretine dokázali vrátiť. Mohli sme aj odskočiť, ak by sme využili dvojnásobnú presilovku. Nezvládli sme ju a tam sa zlomil zápas,“ okomentoval kľúčový moment stretnutia Svitana. 

„Nešli nám nohy, urobili sme množstvo chýb a strácali sme puk. Zaslúžene sme prehrávali 0:3. Mohlo to byť aj viac. Cez prestávku sme sa zmobilizovali a dostali sme sa do zápasu. Mali sme veľkú šancu zlomiť ho v presilovke o dvoch hráčov. Bohužiaľ, kľúčové situácie naši lídri nezvládajú. Hráčom chýba sebavedomie a víťazná mentalita. 

S majiteľmi klubu sme sa dohodli, že v utorok vyhodnotíme desať zápasov a urobíme nejaké výmeny. Chceli sme byť trpezliví. Máme nejakú víziu na niekoľko rokov. Musíme urobiť nejaké posuny. Verím, že sa podarí, aby sme objavili víťazné tipy, ktoré doteraz nevieme nájsť,“ emotívne hodnotil stretnutie tréner hostí Aleš Totter. 

Tréner Slovana varoval pred nepozornosťou hráčov. Už druhýkrát sa stalo, že dovolili po pohodlnom náskoku súperovi znížiť na rozdiel gólu. 

„Určite rozhodlo, že sme ubránili oslabenie troch proti piatim. Potom sme dali ďalšie góly a dostali sme sa už do pohody. V tretej tretine sme už Poprad do ničoho nepustili. V druhej sme však mali aj šťastie, keďže súper trafil niekoľkokrát žŕdku. Som rád za tri body a dúfam, že hráčom narastie sebavedomie. Druhýkrát sme viedli 3:0 a súper znížil na rozdiel gólu. Teší ma, že sme oba zápasy zvládli, ale musíme sa z toho poučiť,“ povedal Růžička. 

Strata elitného útočníka

Zápas v závere okorenil pästný súboj medzi Výhonským a Bekerom, do šarvátky sa zapojili i Petráš so Záborským. Hráč Popradu po krátkej chvíli tvrdo letel na ľad a z klziska ho odnášali na nosidlách. 

Hlavný tréner hostí prezradil, že útočník má otras mozgu. „Za prvé, rozhodcovia majú na ľade chrániť hráčov. Tomáš je jeden z kľúčových hráčov a prináša do tímu srdce. Na nič si nespomína, má otras mozgu. 

Má nejaký problém s chrbtom, ale nechcem hovoriť za lekárov. Uvidíme, ako dopadnú vyšetrenia. Niekedy to je tak, že všetko je proti vám a teraz sme v takej fáze. Najdôležitejšie je, aby sa dal dokopy a mohol čo najskôr hrať,“ povedal Totter. 

„Ešte som nikdy nevidel, aby hráč takto skončil na ľade. Veríme, že bude na tom dobre,“ doplnil útočník hostí Max Gerlach. 

Tabuľka Tipos extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Našiel Slovan centra? Stačilo ho vytiahnuť z béčka. Dole už nepôjde, hovorí Růžička