Humenčania sú ako počasie. Takto sa od dna neodlepíme, lamentuje tréner

HC 19 Humenné.
HC 19 Humenné. (Autor: TASR)
Šimon Čop|3. dec 2023 o 18:40

Slovanisti nastúpili na ľade nováčika s novým kapitánom.

HUMENNÉ. Tri zápasy, tri body. Taká je bilancia Humenčanov po trojzápase na domácej pôde. 

Po utorkovej prehre s Michalovcami a piatkovom víťazstve s Košicami pricestoval do najvýchodnejšej arény Slovan. Ten sa musel rýchlo spamätať po hanebnej prehre 1:10 v Michalovciach. 

Katastrofa sa nezopakovala. Bratislavčanom hrozil zostup na 11. priečku, ale s posledným mužstvom tabuľky si poradili očakávane a suverénne. 

Vďaka presným zásahom dvojgólového Poiriera, Ranforda, Šilleho a Findlaya zvíťazili 5:1.

Humenné - Slovan Bratislava 1:5 (1:1, 0:4, 0:0)

Góly: 20. Kuru (Handlovský) - 11. Ranford (Pecararo, Poirier), 22. Šille (Takáč), 25. Poirier (Pecararo, Ranford), 28. Findlay (Golian, Brown), 30. Poirier (Ranford, Lalonde)

Rozhodovali: Jobbágy, Snášel - Šoltés, Pribula. Vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0

Humenné: Kozel (Galimov) - Glazkov, Novický, Pereskokov, Kuru, Handlovský - Meliško, Sergienko, Šoltés, Lucenius, Borov - Novota, Diakov, Horvát, Linet, Lačný - Fereta, Ragan, Krajňák, Thomka

Bratislava: Godla (Coreau) - Lalonde, Korenčík, Brown, Findlay, Takáč - Golian, Beňo, Pecararo, Poirier, Ranford - Gachulinec, Demo, Fominykh, Šille, Žitný - Masnica, Jendek, Presinger, Torok

Po skvelom výkone facka 

Humenčania týmto stretnutím ukončili domáci trojzápas. Po prehre 1:3 s Michalovcami prekvapujúco porazili lídra tabuľky z Košíc 4:1. 

Tréner Martin Štrba si nevie vysvetliť nedeľňajší výkon svojich zverencov. 

“Som veľmi sklamaný z toho, čo sme dnes predviedli, že sme nezopakovali výkon proti Košiciam a Slovanu sme to veľmi uľahčili. Neboli sme dôstojným súperom,” hodnotil prísne. 

Jediný gól jeho mužstva strelil Hannu Kuru v 20. minúte. Slovanisti rozhodli v druhej časti hry, ktorú vyhrali 4:0.

“Nebolo to o druhej tretine. Bolo to od prvej sekundy, čo sme nastúpili. Nehrali sme to, čo sme si povedali, neplnili sme plán, s ktorým sme šli do zápasu, na ľade sme si robili, čo sa nám zachcelo a chvíľkami to vyzeralo katastrofálne,” pokračoval český kouč.

“Som veľmi sklamaný, že nedokážeme zopakovať výkon. Ak sa to nenaučíme, nemáme šancu sa odpútať zo dna tabuľky. Je to o prístupe a vôli robiť to. Overili sme si, že keď to robíme, sme schopní poraziť kohokoľvek, ale zároveň, keď to nerobíme, sme schopní prehrať s kýmkoľvek.”

Rozdielová druhá tretina 

V zápase proti Slovanu začalo Humenné ako rovnocenný tím. Slovanisti mali v úvode stretnutia presilovku ale na tej sa prejavila ich herná kríza. 

Bratislavčania dokázali skórovať ako prví v 11. minúte. Po krásnej kombinácii Porier-Pecararo-Ranford sa presadil posledný menovaný. 

Na jeho gól však spoluhráči nenadviazali. Ako druhé skórovalo Humenné. V čase 19:22 po skvelej práci Handlovského bekhendom vyrovnal Kuru. 

Druhá časť hry už bola v réžii Slovana. Začal ju gólom v 22. minúte Šille a o 2 a pol minúty zvýšil na rozdiel dvoch gólov Poirier.

Domáci mali v prvej polovici druhej dvadsaťminútovky slušné šance aj dlhý tlak. Puk niekoľkokrát poskakoval v Godlovom bránkovisku, avšak do siete sa neodrazil.

Momentka zo zápasu HC 19 Humenné - HC Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu HC 19 Humenné - HC Slovan Bratislava. (Autor: Sportnet)

Slovan bol, naopak, efektívny. Po góle nechráneného Findlaya sa z bránky porúčal Patrik Kozel a jeho náhradník Stanislav Galimov inkasoval už po chvíli, keď v 30. minúte strelil svoj druhý gól v zápase Poirier. 

V poslednej tretine si hostia bez vážnejších problémov ubránili vedenie. Gól už nepadol. 

Raz sneží, raz leje 

V tábore domácich panovalo rozčarovanie. Nedokázali zopakovať výborný výkon z derby s Košicami. 

“Po poslednom domácom zápase sa to hodnotí veľmi ťažko. Mám pocit, že sme ako počasie. Raz sneží, raz leje. Prvú tretinu sme nehrali dobre, druhá bola katastrofa. V tretej sme sa trošku dali dokopy, ale už asi chýbali sily. Naša efektivita bola biedna. Ťažko uspieť s jedným gólom,” vyjadril sa kapitán hostí Lukáš Handlovský.

Asistoval pri jedinom góle “levov”. Zaznamenal tak 400. bod v najvyššej domácej súťaži. Je to však slabá náplasť na nevydarený výkon. 

Tri body z troch domácich zápasov sa mu mália. 

“Očakával som, že pozbierame viac bodov. Bohužiaľ, situácia je, aká je. Musíme ísť od zápasu k zápasu, ďalej na sebe pracovať a zbierať potrebné body, aby sa nad nami neutvorila veľká priepasť a aby sme ešte niečo ešte s touto sezónou urobili.” 

Kouč Štrba bol spokojný s predvedenou hrou pred domácou kulisou v utorok i v piatok. O dueli proti Slovanu sa to povedať nedá. 

“Dobrý výkon proti Michalovciam, bohužiaľ, bez bodov. Skvelý výkon sme podali proti Košiciam. A teraz prišlo sklamanie. Do každého zápasu musíme ísť s tým, že chceme bodovať, aby sme stúpali tabuľkou. Dva dobré zápasy, tri body... Je to málo,” lamentoval. 

Humenčania miestami vyzerali, akoby hrali s prílišným rešpektom. 

“Ak majú rešpekt, nech to nehrajú. Či prídu Košice, Slovan alebo Nové Zámky, tu hráme za Humenné. Už sme si overili, že sa dá hrať aj proti skvelým hráčom,” apeloval Štrba. 

Myslel som si, že budú nabití sebavedomím potom, čo sme porazili prvý tím tabuľky. Som veľmi sklamaný z nášho prejavu.”

Kľúčom zmena v prístupe 

Slovanisti nastúpili po vysokej prehre s novým kapitánom. Stal sa ním Samuel Takáč, ktorý zápas hodnotil pozitívne, avšak na fiasko nezabudol.

“Nemôžem povedať, že panuje spokojnosť. Potrebujeme vyhrať ešte veľa zápasov, aby sme si vyžehlili, čo sa stalo. Nie je čas otvárať šampanské. Ale, samozrejme, potrebovali sme to. Z našej strany to bol dobrý zápas, mali sme dobrý prístup,” povedal.

“Druhá tretina bola z našej strany veľmi dobrá. Takto chceme hrať. Nie sme v pozícii, aby sme si mohli dovoliť exhibične nahrávať puky na palicu, ale musíme hrať priamočiaro, hádzať si to o mantinel, vybojovať puky a dať z toho góly.” 

Dva góly a asistenciu zaznamenal Emile Poirier. Jeho formácia s Liamom Pecararom a Brandonom Ranfordom bola najnebezpečnejšia. 

“Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas. Chceli sme týždeň ukončiť dobrým výkonom, takže sme za to radi. Páčilo sa mi úsilie tímu. Na ľade sme ukázali, že máme charakter a že máme dobrý tím,” vravel a o svojom výkone vyhlásil, že hral s dvomi skvelými hráčmi.

Asistent trénera Slovana Rudolf Jendek bral víťazstvo ako povinnosť, ale zostal kritický. 

“Dnes bolo našou povinnosťou zvíťaziť. Od vstupu do zápasu to bolo cítiť. Dali sme prvý gól, po individuálnej chybe sme inkasovali, ale v druhej tretine už to bolo to, čo potrebujeme hrať,” ohodnotil stretnutie. 

“Potom, čo sme zažili v Michalovciach, je to malá náplasť. Máme pred sebou ešte kopec roboty, musíme ísť domov so sklonenými hlavami a pripraviť sa na to, čo bude ďalej.” 

Kľúčom k úspechu bol podľa Slovanistov iný prístup oproti duelu s Michalovcami. 

“Každý jeden hráč si musí vstúpiť do svedomia. Za Slovan sa hrá úplne ináč,” vyhlásil Jendek. 

“Ani dnes to nebolo optimálne, ale je to správna cesta. Boli sme lepší v defenzíve, boli sme kompaktnejší a čakali sme na príležitosti.” 

Tabuľka Tipos extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Humenčania sú ako počasie. Takto sa od dna neodlepíme, lamentuje tréner