Pribudnú stopky ako v basketbale? Diskutuje sa o zmene formátu predĺženia v NHL

Kevin Fiala sa raduje z gólu v predĺžení.
Kevin Fiala sa raduje z gólu v predĺžení. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|19. mar 2024 o 07:32

Podľa najskúsenejšieho z nich sú debaty zbytočné, lebo súčasný formát funguje.

MANALAPAN. Generálni manažéri klubov NHL sa stretli na každoročnom mítingu na Floride, aby prediskutovali niektoré témy.

Medzi najvážnejšie patrí aktuálne predĺženie. Niektorí z nich by chceli vidieť zmenu či aspoň úpravu súčasného formátu troch proti trom.

Už v novembri vysvitlo, že sa funkcionárom nepáči, akým smerom sa ubralo etablovanie nového prvku v lige. Prejavuje sa to napríklad takým spôsobom, že sa tím v držaní puku často namiesto pokusu o skórovanie vysťahuje z útočného pásma.

Medzi nápady, ako predĺženie zatraktívniť a urobiť ešte ofenzívnejším, patrí napríklad časomiera, ktorá by odpočítavala čas na strelu podobne ako v basketbale, či nutnosť zostať s pukom na súperovej polovici, čo by bol opäť prvok prebratý z basketbalu.

Zdá sa však, že tieto nápady nemajú dostatočnú podporu. Predĺženie pravdepodobne zostane bez zmien.

"Podľa mňa to funguje a nepotrebujeme robiť zmeny. Situácia by bola iná, keby tieto taktiky viedli k zvýšenému počtu zápasov končiacich v samostatných nájazdoch," vyhlásil pre NHL.com generálny manažér Lou Lamoriello.

A trafil klinec po hlavičke. Hlavným dôvodom zavedenia formátu troch proti trom bol malý počet gólov v predĺženiach, čo automaticky znamenalo zvýšenie počtu duelov končiacich nepopulárnymi samostatnými nájazdmi. Tento rok sa už v predĺžení skončí 70 percent takýchto stretnutí a ak by sa toto číslo do konca ročníka nemenilo, bol by to nový rekord NHL.

Okrem predĺženia budú manažéri diskutovať o posudzovaní sporných momentov videorozhodcami či o trénerských výzvach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pribudnú stopky ako v basketbale? Diskutuje sa o zmene formátu predĺženia v NHL