Bedard zničil Anaheim piatimi bodmi. Dokázal, čo len štyria hráči pred ním

Nick Foligno a Connor Bedard sa spolu radujú.
Nick Foligno a Connor Bedard sa spolu radujú. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|13. mar 2024 o 07:25

Jeho galapredstaveniu sa prizeral Pavol Regenda.

CHICAGO. Zoznam 18-ročných hokejistov, ktorí v jednom zápase NHL pozbierali päť bodov, vôbec nie je dlhý.

V decembri 1943 sa to ako prvému podarilo Jackovi Hamiltonovi pri výhre Toronta 11:4 nad New Yorkom Rangers. Až o 39 rokov neskôr sa k nemu pridal dnes už zosnulý Dale Hawerchuk z Winnipegu a ďalšími s týmto počinom sa stali v januári 2002 Iľja Kovaľčuk a v novembri 2011 Ryan Nugent-Hopkins.

Na odpoveď na otázku, kto ďalší sa pripojí k týmto rekordérom, sa čakalo 12 a pol roka. Priniesol ju Connor Bedard.

Jeho Chicago vyhralo nad Anaheimom v noci z 12. na 13. marca 2024 7:2. O prvej hviezde nik nepochyboval.

Stačilo mu rozmedzie 27 minút

Kanadský zjav ukončil tento duel s gólom a štyrmi asistenciami. Dokopy päťkrát vystrelil, zaknihoval plusový bod a bodyček.

Galapredstavenie započal v 24. minúte. V úniku cez obrancu presne našiel spoluhráča Kurasheva a ten vyrovnal na 2:2.

V polovici stretnutia hrali "čierni jastrabi" presilovku 4 proti 3. Bol na začiatku gólovej akcie, ktorú víťazným gólom zakončil Seth Jones.

Následne pol minúty pred koncom prostrednej dvadsaťminútovky sám pridal poistku. Vybojoval puk na súperovej modrej a počkal si na prihrávku na strelu z prvej.

Bol aj pri druhom góle Kurasheva v zápase. V čase 43:10 zvýšil už na 6:2. Bedard ho v početnej výhode našiel krížnym pasom cez útočné pásmo.

Posledný gól pridalo Chicago v 51. minúte opäť v presilovke. Kurashev našiel Bedarda, ktorý sa ale nesplašil k okamžitej strele a ešte vyšperkoval akciu prihrávkou na Johnsona.

VIDEO: Päť bodov Connora Bedarda proti Anaheimu

Zostal pri zemi

Po úchvatnom výkone zostal, ako to uňho býva zvykom, skromný. Emócie neukáže takmer nikdy.

"Dnes bolo v našej hre veľa pozitív," začal najprv o tímovom výkone.

"Je to sranda. Nedávno som odohral osem zápasov bez gólu, no potom príde pár podarených výkonov a ľudia na to zabudnú. Užil som si to, ale treba sa už pozerať ďalej."

Skvelý večer zažili aj jeho spoluhráči z lajny. Nick Foligno si pripísal štyri asistencie a Philipp Kurashev dva góly a dve asistencie.

"Majú pekné priateľstvo. Páči sa mi, ako sa spolu rozprávajú, ale zrazu zmĺknu, keď k nim prikorčuľujem," smial sa pri otázke o spoluhráčoch veterán Foligno, ktorý je pre formáciu ako otec.

Na Bedarda sa sypali pochvaly z každej strany.

"Je to pozoruhodné pri komkoľvek, tobôž pri hráčovi, ktorý je mladý a stále sa učí. Päť bodov pekne sumarizuje jeho večer. Hral dynamicky s pukom. Ale najlepšie na tom je, že sa zlepšuje aj defenzívne," pochválil ho kouč Luke Richardson.

Medzi najlepšími 18-ročnými

Bedard má po 52 dueloch v nováčikovskom ročníku na konte 51 bodov. Počas hviezdneho večera, ktorého svedkom bol aj Pavol Regenda, sa postaral o niekoľko zaujímavých historických zápisov.

Jeho presný zásah bol 20. v sezóne. Túto métu dosiahol len ako druhý 18-ročný hráč v dejinách klubu z Original Six, napodobnil 39 rokov starý zápis Eddieho Olczyka.

Už v zápase predtým zaznamenal tri body. Osem bodov v dvoch po sebe idúcich stretnutiach pred ním z 18-ročných hokejistov pozbieral len Dale Hawerchuk v roku 1982 a posledným takto mladým hráčom s aspoň tromi bodmi v dvoch zápasoch v rade bol Steve Yzerman v ročníku 1983/84.

Vyrovnal aj rekord v počte trojbodových tretín 18-ročného tínedžera. Jediný, kto pred ním v zaznamenal trojbodovú tretinu v tomto veku trikrát, bol Ted Kennedy pred 80 rokmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bedard zničil Anaheim piatimi bodmi. Dokázal, čo len štyria hráči pred ním