Chuťovky z NHLky: Halák odmietol Carolinu. Chceli ho poslať do AHL

Jaroslav Halák.

Chuťovky z NHLky: Halák odmietol Carolinu. Chceli ho poslať do AHL

Jaroslav Halák. (Autor: SITA/AP)
Jaroslav Halák.
Jaroslav Halák. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|23. nov 2023 o 10:05

Skončí sa Svetový pohár fiaskom alebo NHL vypočuje volanie fanúšikov?

NEW YORK. Úchvatná jazda naprieč play-off v Montreale, vytvorenie skalopevnej dvojky s Elliottom v St. Louis či výhra Jenningsovej trofeje v Bostone. 

Jaroslav Halák toho v kariére preskákal už mnoho. A stále sa mu máli. S hokejom zatiaľ neplánuje skončiť. 

Už-už sa zdalo, že si našiel nový angažmán. Pred viac ako dvomi týždňami ho do tréningového procesu pozvali Carolina Hurricanes. 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Na skúške síce uspel, ale napriek tomu sa s vedením klubu nedohodol na podmienkach novej zmluvy. On chce byť v NHL. Manažment ho zas plánoval na istý čas poslať do farmárskej AHL, aby nabral zápasovú prax. 

“Podľa toho, čo som pochopil, pomyslenie na to Haláka príliš nelákalo, a tak svoju skúšku v klube ukončil,“ objasnil insider Pierre LeBrun. 

A tak zostáva jeho pokračovanie v NHL v ohrození. 

V nových Chuťovkách z NHLky sa dočítate a dopočujete aj o novinkách o “Svetovom” pohári, ktorý chce NHL zorganizovať vo februári 2025. A slovo “svetový” je v úvodzovkách úplne náročky...

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Halák sa vrátil k rodine do Bostonu. Tam bude trénovať a prehodnocovať ďalšie možnosti. Veľa ich už zrejme nebude, avšak svojím postojom dal jasne najavo svoju prioritu – chce chytať v NHL, aby mohol dosiahnuť svoje ciele, najmä 300 výhier v súťaži. 

2. Čo čert nechcel, pár dní po Halákovom rozhodnutí nedochytal zápas Caroliny proti Edmontonu Antti Raanta, brankár známy svojou náchylnosťou na zranenia. 

Dôvod je nejasný. Kouč Rod Brind´Amour povedal, že "nejde o nič vážne", vystriedali ho z preventívnych dôvodov, keďže sa cítil nesvoj.

3. Halákov agent je podľa informácií insidera Pierrea LeBruna v kontakte s ďalšími klubmi. 

Áno, aj s trápiacim sa Edmontonom. 

Situácia v bránkovisku Oilers je katastrofálna. Päťmiliónový Jack Campbell bol prevelený do AHL a Stuart Skinner chytáva s úspešnosťou 86,5 percent. 

Generálny manažér Ken Holland sa obzerá za možnosťami, ako priviesť brankára, ktorý dá mužstvu šance vyhrať. Otázkou aktuálne je, či si myslí, že môže byť touto vzpruhou pre tím práve Halák. 

LeBrun dodal, že je skôr naklonený iným alternatívam. Nájdu sa brankári, ktorí chytajú v NHL a budú môcť prísť pomocou výmeny, napríklad brankári Montrealu Montembeault či Primeau. 

4. Keď sme pri Jackovi Campbellovi. Ani v AHL nepatrí medzi hviezdy, ba naopak, je podpriemerný. Po 4 stretnutiach má jednu výhru, 87,3-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 3,26 inkaskovaných gólov na zápas...

Jack Campbell
Jack Campbell (Autor: SITA/AP)

5. Veľkou témou posledných dní je tzv. Svetový pohár, ktorý chce NHL zorganizovať vo februári 2025. 

Schválne píšem “tzv.”. Mali by sa ho totiž zúčastniť len štyri krajiny – Kanada, USA, Švédsko a Fínsko. 

Ide o jediné krajiny, ktoré sú aktuálne schopné vyskladať celú zostavu výhradne z hráčov hrajúcich v NHL. Piate by bolo Rusko, ktorého účasť je pre aktuálnu politickú situáciu nereálna. Teoreticky by mohli ísť aj Česi, ak by zobrali hráčov hrajúcich v AHL so zmluvou v NHL. Problém by mali najmä v obrane. 

Dôvod, prečo nemôžu prísť hráči z Európy, je ten, že bude NHL pre tento turnaj na týždeň prerušená. Liga by musela uzavrieť dohodu s IIHF a ligami spadajúcimi pod ňu, aby uvoľnili hokejistov v prípade, že by sa chceli zúčastniť aj Švajčiari, Nemci či Slováci.

6. Samotný nápad Svetového pohára ako turnaja najlepších proti najlepším je fajn. Avšak pri tomto formáte by na ňom nehrali David Pastrňák, Leon Draisaitl, Roman Josi a ďalší... 

Zapáčila sa mi aj predstava, že sa bude pravidelne striedať s olympiádou, na ktorej by mohli hrávať hokejisti z NHL. Medzinárodný turnaj najlepších každé dva roky - to by bol scenár, aký sme ešte nezažili. 

Avšak nič ma aktuálne nezbaví pocitu, že NHL vôbec nevie pracovať s medzinárodným hokejom. Takýto “svetový pohár”, na ktorom nebudú môcť hokejové krajiny odprezentovať samy seba, nikdy nebude mať popularitu ako olympijské hry. Ani medzi fanúšikmi, ani medzi hráčmi. 

A obávam sa, že aj v roku 2025 to skončí fiaskom. Stačilo by sa pohrať so zlepencami - napríklad tímom Európy, tímom mladých do 23 rokov či tímom Česka a Slovenska – a hneď by si podľa môjho názoru cestu k tomuto turnaju našlo viac fanúšikov.

VIDEO: Tím Európy na Svetovom pohári 2016

7. Otázkou je, čo chce NHL urobiť s All-Star Game. Bohužiaľ, v poslednej dobe zápasy hviezd naozaj zaujímajú málokoho. 

Ak už NHL nechce dovoliť príchod hráčov IIHF a krajiny mimo spomínanej štvorice nezvládnu poskladať konkurencieschopné tímy, týždňový turnaj reprezentácií a “zlepencov”, ale hlavne najlepších, by nemusel byť zlý nápad. 

Iste, zlepence lákajú málokoho. Ale mám v živej pamäti cestu Tímu Európy v roku 2016 až do finále. Významný podiel na šokujúcom úspechu mali slovenskí hokejisti a vnímal som, že to ľudia prijali a fandili. 

Ak skrátka nemá fungovať Svetový pohár ani od roku 2028 v podobe ako kedysi, keď proti sebe hralo osem najlepších krajín sveta, tak sa nazdávam, že súťaž štyroch krajín prezentovaná ako “svetová” zaujme málokoho, a to napriek tomu, že porovnanie národných tímov s najväčšími menami už v hokeji nebolo veľmi dlho. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Halák odmietol Carolinu. Chceli ho poslať do AHL