Chuťovky z NHLky: Crosby sa zriekol 43 miliónov, aby vyhral tri Stanley Cupy

Sidney Crosby dvíha Stanley Cup.

Chuťovky z NHLky: Crosby sa zriekol 43 miliónov, aby vyhral tri Stanley Cupy

Sidney Crosby dvíha Stanley Cup. (Autor: REUTERS)
Sidney Crosby dvíha Stanley Cup.
Sidney Crosby dvíha Stanley Cup. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|21. sep 2024 o 09:50

V NHL sa začali predsezónne kempy, na ktorých sa zúčastňuje 20 Slovákov.

NEW YORK. Chuťovky z NHLky píšu prvým dielom pred sezónou 2024/25 už svoje celkovo 38. pokračovanie. 

Mnoho slovenských hokejových fanúšikov v tom chtiac-nechtiac môže zazrieť symboliku. Aj mne to napadlo ako úplne prvé.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Na Pavla Demitru som si v posledných dňoch spomenul neraz. Môže za to dozaista i skutočnosť, že som tento týždeň písal story o tom, čo čaká Dalibora Dvorského. V minulej sezóne i v nováčikovskom kempe zaujal natoľko, že sa o ňom začína šuškať ako o kandidátovi na prvý tím St. Louis Blues už v najbližšej sezóne, kde by nadviazal aj na odkaz spomínanej zosnulej legendy.

Nielen Dvorský či jeho spoluhráč Pekarčík zažili vydarený úvod prípravy. Platí to aj o trojbodovom Martinovi Mišiakovi či nedraftovanom obrancovi Viliamovi Kmecovi, ktorý si vybojoval pozvánku do hlavného kempu Vegas a rozhovor s ním si môžete vypočuť v úvode prvého tohtosezónneho vydania Chuťoviek. 

V tých sme sa so Samuelom Gregom zhovárali aj o rekordnej zmluve Leona Draisaitla v porovnaní s nevídanou skromnosťou Sidneyho Crosbyho, o Radkovi Gudasovi ako budúcom kapitánovi Anaheimu (hoci sme počas nahrávania ešte s určitosťou nevedeli, že ním aj bude) alebo o Martinovi Pospíšilovi, ktorý by mal dostať šancu na pozícii centra.

*podcast bol nahrávaný vo štvrtok

1. V hlavných predsezónnych kempoch NHL sa predstaví 20 slovenských hokejistov. Jakub Demek nefiguroval v zostave “zlatých rytierov”, keďže ho trápia zdravotné problémy. 

Pozitívom je, že až 17 z nich má 25 rokov a menej a len Tomáš Tatar má viac ako tridsať. Negatívom, že jednocestnú zmluvu majú iba štyria a isté miesto v zostave iba šiesti. 

Slováci v prípravných kempoch NHL

Anaheim Ducks - Pavol Regenda

Calgary Flames - Samuel Honzek*, Martin Pospíšil

Chicago Blackhawks - Martin Mišiak*

Columbus Blue Jackets - Samuel Kňažko*

Florida Panthers - Oliver Okuliar*

Los Angeles Kings - Martin Chromiak*

Minnesota Wild - Samuel Hlavaj*

Montreal Canadiens - Filip Mešár*, Juraj Slafkovský*

New Jersey Devils - Šimon Nemec*, Tomáš Tatar

New York Rangers - Adam Sýkora*

St. Louis Blues - Dalibor Dvorský*, Juraj Pekarčík*

Tampa Bay Lightning - Erik Černák

Utah Hockey Club - Miloš Kelemen*, Patrik Koch*

Vegas Golden Knights - Jozef Viliam Kmec**

Washington Capitals - Martin Fehérváry

*má dvojcestnú zmluvu
**nemá zmluvu

2. Miesto v kempe Utahu si nevybojovali nedraftovaný Peter Repčík (napriek gólu v nováčikovskom kempe) ani Servác Petrovský. Prvý menovaný by mal pokračovať v Košiciach, druhý v Liberci. 

Pochvalu za výkony medzi mladíkmi si zaslúžia Dalibor Dvorský a Juraj Pekarčík. Nastúpili v spoločnom útoku so Simonom Robertssonom a v dueli proti Minnesote excelovali. 

“V nedeľu (proti Minnesote) boli najlepšou formáciou na ľade. Tretí gól Blues vznikol z prihrávky Robertssona na Dvorského a Dvorského na skórujúceho Pekarčíka.

Dvorský bol na ľade aj pri druhom Pekarčíkovom góle, keď pred ním vyhral vhadzovanie. Ich lajna vyvíjala tlak celý zápas a ich chémia sa ukázala v plnej sile. Verím tomu, že raz utvoria dobré duo aj v NHL,” vyjadril sa k ich výkonom novinár Michael Ostrower, ktorý zápasy sledoval naživo priamo na mieste.

VIDEO: Víťazný gól z hokejky Juraja Pekarčíka po asistencii Dvorského

Stále sa čaká viac od Filipa Mešára, ktorý si síce vytvoril šance, ale nepremieňal ich. Sám sa však vedel skritizovať. 

"Musím byť efektívnejší v streľbe a využívať príležitosti. Zároveň sa musím viac tlačiť do bránky a dorážať,” povedal pre Le Journal de Montréal.

VIDEO: Krásny gól Filipa Mešára v kempe Montrealu

Martin Mišiak potešil gólom a dvomi asistenciami. Jeho gólové prihrávky boli ukážkové. 

Samuel Hlavaj pri jedinom štarte utrpel porážku 2:4 proti Chicagu. Inkasoval trikrát, posledný gól padol z hokejky Mišiaka do prázdnej bránky. 

Názory na výkony Samuela Honzeka sa rôznili. Aj on však, ako väčšina, ukázal zlepšenie v každom ďalšom zápase a kemp zavŕšil pekným gólom. Navyše bol asistentom kapitána, tréneri mu dôverujú. 

Pozrel som si aj jeden zápas Olivera Okuliara. V drese Floridy ho proti rivalovi z Tampy Bay bolo vidno napriek prehre 2:5. Hral v prvom útoku aj v prvej presilovke a bol na ľade pri prvom góle “panterov”. 

Adama Sýkoru som videl len zbežne. Ľuďom sa páčila jeho dravosť. Dokopy zaznamenal jednu asistenciu.

3. Najväčším prekvapením je Viliam Kmec. Ako obranca si v troch dueloch za Vegas pripísal gól a dve asistencie. “Zlatým rytierom” vyšiel pokus vyskúšať si ho, hoci nikdy neprešiel draftom. 

“Makal som na tom celé leto, aby som sa dostal do hlavného kempu. V nováčikovskom som odohral dobré zápasy, videli ma, páčil som sa im a nechali si ma až doteraz,” povedal v rozhovore, ktorý si môžete celý prečítať na webe a pasáž z neho nájdete aj v podcaste.

Najkrajšie na tom celom je, že je vo Vegas spolu s Jakubom Demekom, s ktorým hrali ešte za HC Košice v mládežníckych kategóriách. 

“Spolu sme vyrastali, o to je to krajšie byť spolu na kempe, bodaj by sme si spolu aj zahrali,” zaprial si ofenzívny zadák. 

4. Čo sa týka vyššie menovaných, väčšina si na NHL ešte počká. Ak by som si mal tipnúť, kto z nich zažije profiligový debut už v najbližšom ročníku, povedal by som Dalibor Dvorský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Crosby sa zriekol 43 miliónov, aby vyhral tri Stanley Cupy