Chuťovky z NHLky: Pospíšil je rekordér. Bude najtvrdším Slovákom v dejinách NHL?

Martin Pospíšil bodyčekuje súpera.

Chuťovky z NHLky: Pospíšil je rekordér. Bude najtvrdším Slovákom v dejinách NHL?

Martin Pospíšil bodyčekuje súpera. (Autor: REUTERS)
Martin Pospíšil bodyčekuje súpera.
Martin Pospíšil bodyčekuje súpera. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|21. mar 2024 o 10:45

V počte "hitov" sa nenechá zahanbiť ani Juraj Slafkovský.

NEW YORK. Martin Pospíšil je na ľade ako neriadená strela. Lieta, hľadá, koho by prišpendlil o mantinel, hrá na hrane. 

Mimo ľadu je to však slušný, pokorný, pracovitý človek. Pôsobí dojmom, že by neublížil ani muche. 

V istých veciach je priskoro, aby sme hľadali paralelu so Stanom Mikitom. Ale v tomto veľmi nie. Najproduktívnejší Slovák v dejinách NHL hral v začiatkoch podobne, možno ešte ostrejšie. Áno, NHL bola iná, ale veľa vylučovanejších hráčov ako Mikita by ste nenašli.

Ktovie, možno sa aj z Martina, podobne ako zo Stana, jedného dňa stane jeden z najväčších gentlemanov v NHL.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Viem, viem. Príbeh Stana Mikitu je výnimočný. Podobný prerod sa neudial snáď nikdy pred ním a zatiaľ ani po ňom. 

Koniec koncov, on svojmu Chicagu aj rodine skôr škodil. Prichádzal o peniaze, dával zlý príklad dcére, jeho rola mohla pokojne stáť výhradne na strieľaní gólov a ich pripravovaní.

Martin však Calgary pomáha, čo je vyjadrené pochvalami, nedávno podpísanou zmluvou a v podstate i nenávisťou od súperov. Len – ako aj sám priznal - musí sa naučiť lepšie rozlišovať, čo ešte môže a čo už nie.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Slovensko zrejme nikdy nemalo tak fyzicky hrajúceho útočníka ako je Martin Pospíšil - minimálne, ak nerátame už spomenutého Stana Mikitu v prvých rokoch v NHL, keď neraz na trestnej lavici presedel aj cez 140 trestných minút v sezóne. 

Tu sa však zameriavame na bodyčeky. Je pravda, že v dobách, keď po ľadoch NHL lietal Mikita, sa ešte nezapisovali. Ich štatistika sa vedie iba od sezóny 2005/06. 

A teraz k veci – Martin Pospíšil je už po 49 zápasoch rekordérom medzi slovenskými útočníkmi v počte “hitov” v jednej sezóne. Rozdal ich už 181.

2. Dvadsaťštyriročný nováčik pokoril rekord už na začiatku marca v 44. zápase. 

Dovtedy bol slovenským rekordérom v tejto štatistike Richard Pánik so 147 bodyčekmi zo sezóny 2016/17, keď hral za Chicago. Pánik drží aj pozíciu číslo 3 a 4. Piaty je Juraj Slafkovský, ktorý by sa už v tejto sezóne mohol zaradiť na druhé miesto za Pospíšila a do prvej desiatky sa zmestili ešte Tomáš Kopecký, Ronald Petrovický a Branko Radivojevič. 

Tabuľka: Počet bodyčekov v jednej sezóne NHL - slovenskí útočníci  

Poradie

Hráč

Sezóna

Klub

Počet zápasov

Počet bodyčekov

1.

Martin Pospíšil

2023/24

Calgary

49*

181*

2.

Richard Pánik

2016/17

Chicago

82

147

3.

Richard Pánik

2017/18

Chicago, Arizona

72

137

4.

Richard Pánik

2018/19

Arizona

75

137

5.

Juraj Slafkovský

2023/24

Montreal

68*

122*

6.

Tomáš Kopecký

2007/08

Detroit

77

111

7.

Ronald Petrovický

2005/06

Atlanta

60

109

8.

Tomáš Kopecký

2008/09

Detroit

79

109

9.

Richard Pánik

2014/15

Toronto

76

101

10.

Branko Radivojevič

2007/08

Minnesota

73

98

*prebiehajúca sezóna, počet sa môže navýšiť

3. Do konca základnej časti zostáva ešte 14 zápasov. Ak by Pospíšil rozdával v údery doterajšom tempe, dostal by sa do konca sezóny na druhé miesto aj v tabuľke všetkých Slovákov, hoci by odohral iba 63 duelov. 

Nie je však vylúčené, že zlomí aj celkový rekord. Ten drží Martin Fehérváry, ktorý v sezóne 2021/22 zaznamenal 251 bodyčekov. Pospíšilov tohtoročný zápis je zatiaľ deviaty, pred ním sú Zdeno Chára, Erik Černák i Andrej Meszároš.

VIDEO: Slafkovský a Pospíšil v potýčke

4. Pospíšil nedávno poskytol zaujímavý rozhovor pre Denník N, v ktorom sa vyjadril k viacerým zaujímavým, hoci náročným témam. 

O bývalom spoluhráčovi Adamovi Ružičkovi, ktorého prepustili z NHL po škandále s videom s drogami, povedal: “Je to veľká škoda, čo sa udialo. Veď s Adamom som bol odvtedy, ako ma draftovali, bývali sme spolu, nemal som s ním žiadny problém. Dúfam, že sa dá dokopy. Kedykoľvek ma bude potrebovať, pozná moje číslo.” 

Ohľadom Kontinentálnej hokejovej ligy sa jasne vyjadril, že by tam v aktuálnej situácii hrať nešiel. Má jasno ohľadom toho, kto je agresor v rusko-ukrajinskej vojne. 

“Pre Ukrajincov je to strašná tragédia a jednoznačne odsudzujem takéto správanie Ruska proti suverénnemu štátu. Je to nehoráznosť a dúfam, že čo najskôr sa to celé skončí,” vyhlásil. 

“Keď vidím a počúvam vyjadrenia niektorých politikov, zastavuje sa mi rozum. Ak toto nejaký človek podporuje, morálne musí byť úplne mimo. Mám veľa priateľov Ukrajincov a viem, ako zle to tam niektoré rodiny – a najmä deti – prežívajú.”

Dodal, že si zahral s viacerými Rusmi a mnohí z nich sa obávajú vyjadriť svoj nesúhlas s vojnou. Prvý, kto tak urobil, bol Nikita Zadorov, jeho bývalý spoluhráč z Calgary.

5. Keď sme spomínali Stana Mikitu - počuli ste už príbeh o tom, ako ho dcéra motivovala k tomu, aby sa z jedného z najtrestanejších hokejistov stal víťaz Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča NHL? 

Príčinou bola rodina. Jednak Mikitovcom dochádzali peniaze, keď dostával legendárny forvard mastné pokuty za nevyberavé zákroky a po ďalšie mu do duše prehovorila malá dcéra Meg. 

Vo svojej knihe Naveky čiernym jastrabom opísal impulz k zmene takto: 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Pospíšil je rekordér. Bude najtvrdším Slovákom v dejinách NHL?