Chuťovky z NHLky: New Jersey preferujú Hughesa pred Nemcom. Hrozí mu trejd?

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.

Chuťovky z NHLky: New Jersey preferujú Hughesa pred Nemcom. Hrozí mu trejd?

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Čop|7. mar 2024 o 10:45

Šimona Nemca sa zastal aj niekdajší víťaz Norrisovej trofeje P. K. Subban.

NEW YORK. Manažment klubu New Jersey Devils sa v záverečnej fáze základnej časti rozhodol urobiť všetko preto, aby zvrátil zatiaľ neúspešný boj o play-off. A tak – ako povedal generálny manažér Tom Fitzgerald – ako prvý musel prísť na rad tréner. 

Lindyho Ruffa nahradil Travis Green. A jeho prvé veľké rozhodnutie, ktoré zarezonovalo, bolo nepostaviť do zápasu proti Floride Šimona Nemca.

Vynechanie slovenského obrancu zo zostavy bolo pre mnohých nepríjemným prekvapením. Reakcií bolo od analytikov a fanúšikov mnoho. Ale pozitívne by ste hľadali márne. 

Toto rozhodnutie okrem toho nahralo špekulantom, ktorí už druhý rok vymýšľajú pre perspektívneho mladíka trejd. V piatok večer však týmto dohadom odzvoní. Bude po prestupovej uzávierke.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

V kalendári NHL je niekoľko dátumov, ktoré si hokejoví fanúšikovia zvyknú podčiarknuť. Nechcú ich premeškať. Jeden takýto deň nás čaká v piatok 8. marca. Udeje sa uzávierka prestupov.

Keď odbije 21. hodina, kluby budú musieť ukončiť akékoľvek obchody a ich podoby zostanú do leta nezmenené. Od 15.00 vás na webe Sportnetu budeme sprevádzať touto udalosťou živým textovým prenosom.

Dvadsiaty diel podcastu Oh my Hockey je nezvyčajne dlhý. Šimon Čop a Juraj Králik v ňom rozobrali aktuálnu situáciu na trhu, možnosti a taktiky jednotlivých generálnych manažérov a zamysleli sa nad Čechmi a Slovákmi, ktorí by mohli zažiť sťahovanie. 

Samotný článok však bude aj o iných témach - napríklad o Pospíšilovom treste, Regendovom sezónnom debute či smutnom výročí. Uzávierka prestupov sa síce dá rozobrať z každej strany, ale v rámci obsahu, ktorý pre čitateľov každoročne pripravujeme, sa, verím, v ďalších dňoch dozviete všetko potrebné. 

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Myslím si, že sa Šimon Nemec vráti do zostavy New Jersey Devils čoskoro, možno už v nasledujúcom stretnutí, hoci tréner Green zatiaľ nevyjasnil, v akej zostave nastúpia. Jeho posadenie na tribúnu však nevnímam ako jednorazovú či šokujúcu záležitosť, ktorá sa nedala predpovedať. 

Pred týždňom som vypracoval analýzu o tom, ako dostáva čoraz menej dôvery v zápasoch. Pred februárom hrával v priemere 20 minút a 45 sekúnd na zápas, o dve a pol minúty viac ako počas februára. Skrátka mu zrazu prestávali veriť, stratil aj svoju rolu v presilovke. 

Podľa výpočtov firmy Stats Perform zažili vyšší pokles iba traja obrancovia – Travis Sanheim z Philadelphie, Rasmus Sandin z Washingtonu a Nikita Zadorov, ktorý prestúpil z Calgary do Vancouveru a zníženie jeho vyťažovanosti sa dalo ľahko vysvetliť. 

A dôvody? Dali sa hľadať rôzne, ale z akejkoľvek strany sme sa na to pozreli, zvaľovať to na Nemcove výkony sme jednoducho nemohli.

2. Travis Green bol pred vymenovaním za hlavného kouča pravou rukou Lindyho Ruffa. Jeho rola sa v angličtine volala “associate coach”, čo je v podstate kouč s vyššími právomocami ako bežný asistent. 

Uvažujem, či k tomuto trendu pri Nemcovom vyťažovaní neprispel práve on. Svoje rozhodnutie totiž obhajoval tým, že sa mu zdá, akoby Nemec upadal, hoci dodal, že vie, akú veľkú budúcnosť má mladý Slovák pred sebou. 

"Rozprával som sa s ním ráno a povedal som mu, že v posledných troch týždňoch na ňom badám úpadok. Hovorili sme o tom, aké sú dôvody toho celého. Povedal som mu, že sa vráti a rozprávali sme sa o tom, čo od neho chcem vidieť. Veľa z toho súvisí s jeho korčuľovaním," povedal Green po predzápasovom rozkorčuľovaní. 

Devils napokon pri premiére nového kormidelníka prehrali 3:5.

3. Čítal som veľké množstvo reakcií o tom, že je Nemec lepší ako Luke Hughes, resp. o tom, že keby sa tréneri dívali na Hughesovu hru rovnakým metrom ako na Nemcovu, tiež by dostal kritiku a tiež by mu skresali čas na ľade. 

Musím súhlasiť a opäť sa vrátim k mojej analýze. Kým Nemcov čas vo februári rapídne klesol, Hughesov sa priamo úmerne zvyšoval, až sa z neho stal najvyťažovanejší hráč Devils.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: New Jersey preferujú Hughesa pred Nemcom. Hrozí mu trejd?