Nemca využívajú čoraz menej. Čo hovoria štatistiky a hrozí mu návrat do AHL?

Šimon Nemec.

Nemca využívajú čoraz menej. Čo hovoria štatistiky a hrozí mu návrat do AHL?

Šimon Nemec. (Autor: REUTERS)
Šimon Nemec.
Šimon Nemec. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|1. mar 2024 o 10:30

Kým Nemec stráca svoju rolu, Luke Hughes hráva stále viac.

NEWARK. Keď sa New Jersey Devils v NHL vo štvrtok predstavili na ľade San Jose Sharks, odniesli si pohodlné víťazstvo. Outsidera zdolali 7:2. 

Bodovalo až dvanásť hráči “diablov”. Spomedzi obrancov si štatistiky rozšírili Kevin Bahl, John Marino, Brendan Smith, Colin Miller aj Jonas Siegenthaler. Bez bodu zostali nováčikovia Luke Hughes a Šimon Nemec. 

Slovenský mladík sa prezentoval pluskou, strelou na bránku a dvomi zablokovanými strelami. Viac nestihol. 

S 15 minútami a 23 sekundami totiž patril k najmenej využívaným obrancom tímu. Bolo to jeho osobné minimum, a to v 38. zápase v NHL, keď by podľa základnej logiky mal, naopak, zbieraním skúseností prosperovať a získavať si dôveru trénera. Zvlášť preto, lebo hrá dobre. 

Nejde pritom o ojedinelý jav. Nemec skrátka hráva menej a potvrdzujú to štatistiky.

Pokles je markantný 

Dvadsaťročný Lipták je v profilige od začiatku decembra. Vtedy debutoval proti San Jose a ako prvý Slovák v dejinách si pri premiére pripísal dva body. Odohral 22 minút a 38 sekúnd. 

Počas prvých 10 zápasov odohral len raz menej ako 19 minút. Vo väčšine stretnutí bol jeho ice-time vyšší ako 20 minút. 

Jeho vyťažovanie začalo byť nestabilné od Nového roka. Keď 12. januára odohral 16 minút a 24 sekúnd, utvoril si dovtedajšie minimum, no už o dva zápasy neskôr odohral 25 minút a 26 sekúnd proti favoritovi z Bostonu. 

A potom prišiel február. Počas toho nastúpil do dvanástich stretnutí, pričom len vo dvoch strávil na ľade viac ako dvadsať minút. Menej ako 19 odohral až osemkrát. 

Kým v decembri hrával v priemere 20 minút a 51 sekúnd, v januári to bolo o 11 sekúnd menej a vo februári zažil výrazné skresanie na 18 minút a 15 sekúnd.

Krivku, ako jeho vyťaženosť postupne klesá, dobre vidno na grafe, ktorý na sociálnej sieti X ponúkol zakladateľ portálu SlovakNHL.sk Jozef Struhár.

Nik z tímu nezačal v tomto mesiaci hrávať tak výrazne menej než Nemec. Pred februárom mal priemerný čas 20:45, teda o dve a pol minúty vyšší než počas neho. 

Podľa výpočtov firmy Stats Perform zažili vyšší pokles iba traja obrancovia – Travis Sanheim z Philadelphie, Rasmus Sandin z Washingtonu a Nikita Zadorov, ktorý prestúpil z Calgary do Vancouveru. 

Hľadajú mu miesto 

Defenzívne rady New Jersey sa v ostatných týždňoch zdajú byť nestabilné. 

Od návratu Jonasa Siegenthalera z maródky ubehol viac než týždeň a päť zápasov. Nemec hral v prvom z nich v prvom obrannom páre s vyliečeným Siegenthalerom, v druhom, treťom a štvrtom stretnutí nastúpil v druhom páre s Kevinom Bahlom a v poslednom proti San Jose hral opäť so Siegenthalerom, avšak už len v tretej formácii.

Devils navyše častejšie využívajú hru na sedem obrancov. V týchto piatich stretnutiach si siedmi beci zahrali dva razy a práve v týchto dueloch sa Nemcovi ušlo menej priestoru na ľade.

Prišiel o svoju pozíciu v druhej presilovkovej päťke, keď v posledných troch zápasoch odohral v početnej prevahe len 40 sekúnd. Už hráva viac v oslabeniach ako v presilovkách, ktoré sú jeho parketa. 

Na defenzívne roly predtým nebol zvyknutý a v obranných herných činnostiach sa musel od príchodu do zámoria výrazne posunúť.

Šimon Nemec.
Šimon Nemec. (Autor: REUTERS)

Hughesov čas sa zvyšuje 

Zaujímavé je pritom porovnanie Nemca a Lukea Hughesa. Kým Slovák hrával vo februári zhruba o dve minúty menej než v januári, ice-time jeho kolegu sa zvýšil. 

Najmladší zo slávnej bratskej trojice je od začiatku februára najvyťažovanejší hráč Devils s hracím časom 23 minút a 24 sekúnd. Šimon Nemec je spomedzi obrancov na štvrtom mieste. 

Bodov pritom majú rovnako, tri. Kým Nemec je v “tabuľke pravdy” druhý s piatimi pluskami, Hughes je na chvoste s desiatimi mínuskami. A Nemec je lepší aj v pokročilých štatistikách ako pomer očakávaných gólov či vysoko nebezpečných šancí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nemca využívajú čoraz menej. Čo hovoria štatistiky a hrozí mu návrat do AHL?