Chuťovky z NHLky: Jágrovi nadávali do komunistov. Jeho 68 pripomína zverstvá Sovietov

Jaromír Jágr.

Chuťovky z NHLky: Jágrovi nadávali do komunistov. Jeho 68 pripomína zverstvá Sovietov

Jaromír Jágr. (Autor: TASR/AP)
Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|22. feb 2024 o 10:45

Jágr počas ceremoniálu ďakoval aj vtipkoval.

NEW YORK. Bol to veľký víkend pre veľkú legendu. Dres s číslom 68 si už v Pittsburghu nikto neoblečie. Organizácia Penguins vyradila číslo jednej z najväčších legiend v dejinách, Jaromíra Jágra.

Bolo by to prišlo oveľa skôr, keby bol Jaromír Jágr bežný hokejista. Lenže nie je. A hoci je druhým najproduktívnejším hráčom v dejinách NHL, vyradenia dresu sa dočkal až v 52 rokoch a na uvedenie do siene slávy ešte čaká, keďže doteraz neukončil kariéru.

Zorganizovať ceremoniál tak výnimočný, ako bol Jágr na ľade, bola určite veľmi náročná úloha. Ale Penguins ju splnili.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

V osemnástej epizóde podcastu Chuťovky z NHLky sa Šimon Čop a Daniel Vágner porozprávali o klinickej smrti, ktorá hrozí Penguins, o vyhadzove manažéra Columbusu, návratu NHL do Prahy či "Novozámčanovi" Brandtovi Clarkeovi, ktorý cez víkend strelil svoj prvý gól v profilige.

V článku sa dozviete napríklad aj to, v ktorej štatistike bol Erik Černák od vydania posledných "chuťoviek" najvýraznejší v celej súťaži.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Pittsburgh Penguins vyradili cez víkend dres Jaromíra Jágra. Za organizáciu udalosti si zaslúžia veľkú pochvalu. 

Bol to víkend, ktorý sa niesol v znamení českej legendy. Druhý najproduktívnejší hráč v dejinách NHL podpísal s Pens skúšobný kontrakt, predstavil sa na rozkorčuľovaní a prilákal do arény masy ľudí, keď s tímom absolvoval tréning. Mesto vyhlásilo Deň Jaromíra Jágra a hráči si nasadili slávne mullety. 

Neviem si predstaviť krajšiu ceremóniu pri vyradzovaní dresu ako to, čo si vyslúžil Jágr v Pittsburghu.

VIDEO: Vyradenie dresu Jaromíra Jágra

2. Jaromír Jágr a Pittsburgh Penguins je ikonické spojenie, ktoré sa však vôbec nemuselo stať skutočnosťou. O vlasaté české ucho mali na drafte 1990 záujem všetky kluby, no on chcel ísť do Pennsylvánie, aby si zahral s idolom Mariom Lemieuxom. 

Háčik bol v tom, že Penguins vtedy volili až na piatej pozícii za Quebecom, Vancouverom, Detroitom a Philadelphiou. Jágr tak ukul úspešnú taktiku. 

Zástupcom týmto klubov povedal, že sa nechystá do Severnej Ameriky, minimálne nie hneď. Pred manažérom Pittsburghu Craigom Patrickom však vyhlásil, že do Pittsburghu priletí aj deň po drafte.

Ostatných sa mu podarilo odradiť. Pred ním boli draftovaní Owen Nolan, Petr Nedvěd, Keith Primeau a Mike Ricci. Hoci to boli veľmi dobrí hráči, s Jágrom sa nemohli porovnávať.

3. Za normálnych okolností by jeho číslo viselo pod stropom pittsburskej PPG Paints Areny už roky. Lenže Jágr nie je bežný hokejista. 

Aj táto slávnosť sa udiala skôr “na výnimku”. Päťdesiatdvaročný legendárny krídelník totiž stále súťažne hráva, v prebiehajúcom ročníku odohral za rodné Kladno v českej Tipsport extralige 15 zápasov so ziskom 4 asistencií. Preto napríklad stále nepatrí do siene slávy.

Do NHL sa už, pochopiteľne, nevráti. A tak bolo možné aspoň vyradiť mu dres. 

4. Jágr si číslo 68 zvolil ako pripomienku invázie vojsk Varšavskej zmluvy na územie Česko-Slovenska v auguste 1968.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Jágrovi nadávali do komunistov. Jeho 68 pripomína zverstvá Sovietov