Presvedčil ostatné kluby, aby ho nedraftovali. Jágr si Pittsburgh vyvolil už ako mladík

Jaromír Jágr.

Presvedčil ostatné kluby, aby ho nedraftovali. Jágr si Pittsburgh vyvolil už ako mladík

Fotogaléria (15)
Jaromír Jágr. (Autor: X / Pittsburgh Penguins)
Jaromír Jágr.
Fotogaléria (15)
Jaromír Jágr. (Autor: X / Pittsburgh Penguins)
Šimon Čop|19. feb 2024 o 11:15

Pittsburgh Penguins vyradili číslo Jaromíra Jágra, ktorý v klube naštartoval úspešnú kariéru.

PITTSBURGH. Oslavujte 68! 

Krátke motto, ktoré lemovalo banner s menom a číslom Jaromíra Jágra predtým, ako vyšiel pod strop PPG Paints Areny, dokonale vystihlo víkend, ktorý zažilo pennsylvánske mesto. 

Na ľade sa Pittsburgh Penguins v ostatnom období trápia. Nedeľňajšia ceremónia bola pre tamojších fanúšikov balzamom pre dušu.

Jaromír Jágr sa stal tretím hráčom v klubových dejinách s vyradeným číslom po Mariovi Lemieuxovi a Michelovi Biereovi a štvrtým Čechom s touto poctou po Dominikovi Hašekovi, Patrikovi Eliášovi a Milanovi Hejdukovi.

Ide o najväčšiu poctu, akú môže hráč dostať od klubu NHL. Pokiaľ bude existovať organizácia Pittsburgh Penguins, bude na ich štadióne visieť legendárne číslo pripomínajúce inváziu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Česko-Slovenska v auguste 1968.

VIDEO: Celý záznam z vyradenia dresu Jaromíra Jágra 

Mullet opäť v móde 

Udalosťou žilo celé mesto. Štyridsaťminútová slávnosť totiž bola len vyvrcholením nabitého víkendu. 

Nedeľa 18. február 2024 bola v Pittsburghu oficiálne vyhlásená za Deň Jaromíra Jágra. Česká legenda si od starostu Eda Gaineyho vypočula veľa hrejivých slov. 

“Jaromír Jágr, prosím, postavte sa na minútku. Chcem sa vám poďakovať za to, čo ste pre toto mesto urobili. Všetkým ste ukázali, čo dokáže hokej urobiť s mestom,” zaznelo v Gaineyho vyhlásení.

Klub si zas nenechal ujsť príležitosť vyťažiť z udalosti maximum. Jágr sa stále udržuje vo forme, v prebiehajúcej sezóne odohral 15 súťažných duelov za Kladno. 

A tak s ním Penguins podpísali symbolický skúšobný kontrakt. Päťdesiatdvaročný Čech si zatrénoval s tímom a zúčastnil sa na predzápasovom rozkorčuľovaní pred zápasom proti Los Angeles Kings, ktorý následne hodnotil ako spolukomentátor. 

Fanúšikom v Pittsburghu naposledy zasalutoval. Dívali sa na to jeho “spoluhráči”, ktorí si na jeho počesť obliekli dresy s číslom 68 a na hlavy si nasadili parochne pripomínajúce Jágrov legendárny “mullet”.

Fotogaléria zo slávnostného ceremoniálu vyvesenia dresu Jaromíra Jágra

Ďakoval aj vtipkoval 

Jágr si nemohol vynachváliť mesto, ceremóniu, spomienky, fanúšikov a všetko, čo v tých momentoch prežíval. 

Jeho príhovor prinášame v plnom znení:

“Poviem vám, tento víkend je nádherný. Trénoval som s tímom a bolo to super. Mali sme spoločnú večeru, za to vám ďakujem. A dnes tie zostrihy, videá, góly, účesy... krásne spomienky. 

Pamätám si, ako môj prvý tréner Bob Johnson vždy vravieval: “Dnes je skvelý deň na hokej.” Použijem to, no trošku by som ten výrok pozmenil. Dnes je skvelý deň pre mňa. 

Byť tu, počuť to povzbudzovanie, a to som ani nemusel streliť gól. Je to nádherné. Nikdy ma to neomrzí. Som poctený, že sa Pittsburgh Penguins rozhodli vyradiť moje číslo 68. 

Verím, že spojenie medzi mnou a Pittsburghom sa začalo dávno. Vždy som veril v Boha, vo vyššiu moc a v to, že sa vám splní, v čo veríte.

Raz som ako mladý sledoval hokej v televízii a zazrel som hráča, ktorý totálne dominoval a bol lepší ako ktokoľvek. Odvtedy sa stal mojím idolom. Chcel som byť ako on. A tak som si zaželal, aby sme jedného dňa hrali spolu. Áno, bol to Mario Lemieux.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Presvedčil ostatné kluby, aby ho nedraftovali. Jágr si Pittsburgh vyvolil už ako mladík