Chuťovky z NHLky: Začína sa éra Connora Bedarda... A Šimona Nemca?

Connor Bedard (vľavo) a Šimon Nemec.

Chuťovky z NHLky: Začína sa éra Connora Bedarda... A Šimona Nemca?

Connor Bedard (vľavo) a Šimon Nemec. (Autor: SITA/AP a X/New Jersey Devils)
Connor Bedard (vľavo) a Šimon Nemec.
Connor Bedard (vľavo) a Šimon Nemec. (Autor: SITA/AP a X/New Jersey Devils)
Šimon Čop|12. okt 2023 o 09:00

Kto postúpi v novej sezóne NHL do play-off?

NEW YORK. Vitajte v ére Connora Bedarda. 

Takýto titulok k preview pre novú sezónu sme využili aj my na Sportnete. “Hype” okolo mladého Kanaďana je obrovský. Predpovedá sa mu kariéra, akú dosiahnu len legendy. 

Na odvážne predpovede nečakal rok, dva ani tri v NHL. Tlak je naňho vyvíjaný už od trinástich. Jeho talent je na úrovni Crosbyho či McDavida.

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Začala sa nocou v noci z utorka na stredu naozaj nová doba? Pôjde v šľapajach vyššie menovaných a naplní aj on vysoké očakávania, ktoré sa kladú len najväčším talentom, na ktoré sa neraz čaká aj dekádu? 

Týmito otázkami začíname prvú tohtoročnú epizódu pravidelnej rubriky Chuťovky z NHLky. Tá vychádzala každý týždeň už počas sezóny 2022/23. Tento rok ju obohatíme o podcast, v ktorom jej autor Šimon Čop bude diskutovať s hosťami o dianí v najlepšej hokejovej lige sveta. 

Bedard sa v prvom zápase proti Pittsburghu nestratil. Teda, až na buly. Vhadzovania mu naozaj nešli, Sidney Crosby ho “strčil do vrecka”, Kanaďan vyhral iba v 15 percentách prípadov.

Inak si ho však pokojne môžeme dovoliť označiť za najlepšieho ofenzívneho hráča Blackhawks. Odohral najviac zo všetkých útočníkov na ľade, neustále tvoril šance, chcel sa chytiť gólom a nemal k tomu ďaleko a zvládol bodovať - asistenciou započal triumfálnu otočku z 0:2 na 4:2. 

Pocítil aj tvrdosť najlepšej ligy sveta. Raz ho k ľadu zložil Acciari a viackrát sa s ním zamotal veterán Letang, ktorý mu po stretnutí vzdal poklonu: “Je taký nadaný a obratný. Ovláda množstvo fínt. Musel som proti nemu hrať tvrdo, pretože inak vás skutočne prekvapí svojimi klamlivými pohybmi. Nemáte čas sa ani pozrieť na puk, taký je rýchly.”

Mimochodom, pokutu 2 500 dolárov za nenasadenie helmy počas rozkorčuľovania, o ktorej sme písali aj v článku z jeho premiéry, zaňho zaplatia Blackhawks.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu večer pred prvým zápasom Juraja Slafkovského, Adama Ružičku a Tomáša Tatara v prebiehajúcej sezóne.

1. O Bedardovi bol v podstate celý prenos jeho debutového stretnutia. Viacerí fanúšikovia sa sťažovali, že im už liezol na nervy. Samozrejme, vždy je lepšie reagovať na podnety než nechať ľudí niečím sa presýtiť, lebo to potom začnú neznášať. 

Keď vlani “vyskakoval aj z chladničky” Slafkovský, tentoraz sa to dá povedať o Bedardovi. Ten chápe, keď sa to fanúšikom nepáči. 

Pred debutom prehlásil: “Ako fanúšik by som mal sám seba plné zuby. Je toho o mne v médiách už priveľa. Ešte som ani nehral v NHL.”

2. Tak teda fajn - dosť o Bedardovi. Aké boli prvé zápasy Slovákov v novej sezóne? 

Nastúpili štyria z piatich. Martin Fehérváry bude hrať až v noci z piatka na sobotu o 1.30 h na domácej pôde proti Pittsburghu. 

V úplne prvom stretnutí v novej sezóne hostila Tampa Bay súpera z Nashvillu. Erik Černák odohral 19 minút a 20 sekúnd, rozdal šesť bodyčekov, dvakrát vystrelil na bránku a zablokoval strelu. V prvý hrací deň pozbieral viac “hitov” len Paul Cotter z Vegas. 

Premiéra vyšla Jurajovi Slafkovskému. Ten čakal na prvý bod len 21 minút, keď asistoval novému spoluhráčovi Newhookovi v protiútoku. Na góle mal veľký podiel. V zápase ako krídelník druhej lajny odohral 15 minút a 25 sekúnd, zaznamenal plusový bod, strelu na bránku a tri bodyčeky.

VIDEO: Slafkovského prvý bod v sezóne 2023/24

V prvom góle Calgary Flames v novej sezóne mal prsty Adam Ružička. Ten potvrdil, že keď mu dáte šancu bodovať, využije ju – asistoval totiž v presilovke. Nastúpil ako center štvrtej formácie, odohral 10 minút a 45 sekúnd a vyhral 56 percent vhadzovaní.

VIDEO: Prvý bod Adama Ružičku v sezóne 2023/24

A bodoval aj Tomáš Tatar. Vo štvrtok nadránom odohral svoj vôbec prvý duel za Colorado a asistoval pri góle do prázdnej brány. Hral na krídle tretej formácie, strávil na ľade 9 minút a 55 sekúnd, pripísal si plusku, bodyček a dva bloky.

3. Čo sa Slafkovského sezónneho debutu týka, rád by som vyzdvihol hodnotenie známeho novinára Arpona Basu. Na Twitteri napísal: “Bez výčitiek môžeme povedať, že toto je najlepší zápas, aký kedy Juraj Slafkovský v NHL odohral.” 

Asistencia totiž nebola všetkým, čo dosiahol. Podiel mal aj na druhom presnom zásahu Alexa Newhooka, hoci nie bodový.

VIDEO: Slafkovský pri druhom góle Newhooka

4. Koľko míľnikov dosiahnu v ročníku 2023/24 slovenskí hokejisti? 

Tatar sa môže dostať na hranicu 800 odohraných zápasov, Černákovi chýbajú štyri duely do tristovky, Fehérváry siaha na 200 a Ružička na 100, métu, ktorú môže dosiahnuť aj Slafkovský. 

Ak získa Tatar 45 bodov, zaokrúhli svoj bodový účet v NHL na čísle 500. Na to sa pred ním dostalo 11 Slovákov. 

Na métu 300 výhier v NHL cieli Jaroslav Halák. Ten si však zatiaľ nenašiel angažmán. Aktuálne má na konte 295 víťazstiev.

5. V NHL začne sezónu päť slovenských hokejistov, no na oficiálnych predsezónnych súpiskách nájdeme ešte jedno meno. 

Ako sa do zostavy Vegas, obhajcov Stanley Cupu, dostal Jakub Demek? V skutočnosti ide o komplikovaný dôvod spojený s platovým stropom, ale posnažíme sa, aby naše vysvetlenie bolo čo najzrozumiteľnejšie. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Začína sa éra Connora Bedarda... A Šimona Nemca?