Ukrajinský mladík vhodil slávnostné buly s Gretzkým. Nechcel tomu veriť

Ukrajinský hokejista Artur Cholach (v strede) vhodil slávnostné buly v zápase Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs.
Ukrajinský hokejista Artur Cholach (v strede) vhodil slávnostné buly v zápase Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs. (Autor: Twitter NHL)
SITA|14. mar 2022 o 10:08

Chcem všetkým ukázať, že Ukrajina je a zostane silná, povedal Cholach.

HAMILTON. Keď sa dve hodiny pred súbojom Buffala s Torontom dozvedel, že vhodí slávnostné buly spoločne s Wayneom Gretzkým, rozjasnila sa mu tvár.

Ukrajinský mladík Artur Cholach, ktorý hráva v tíme Barrie Colts v Ontario Hockey League, nechcel veriť, že sa tak naozaj stane.

"On je najväčšia legenda. Je to pre mňa veľká česť stáť vedľa neho a vhodiť puk pred zápasom NHL. Možno budem trochu nervózny a možno sa budem aj triasť. Budem však stáť vedľa muža s prezývkou The Great One," povedal Cholach ešte pred zápasom.

Gretzky má ukrajinské korene

Osemnásťročný obranca oblečený v národnom drese ukrajinského tímu bol vlani draftovaný do NHL tímom Vegas Golden Knights v 6. kole zo 190. miesta. Teraz však bola okrem nezvyčajného hokejového zápasu medzi poletujúcimi vločkami snehu smutnou sprievodnou témou aj vojna na Ukrajine.

"Chcem sa poďakovať Národnej hokejovej lige za podporu v tejto ťažkej situácii pre našu krajinu. Chcem všetkým ukázať, že Ukrajina je a zostane silná.

Je desivé sledovať správy z Ukrajiny, stále pri tom myslím na svoju rodinu a priateľov. Sú v poriadku, ale neďaleko ich domova 30 km od poľských hraníc už vo výcvikovom stredisku armády vybuchla bomba," dodal Cholach.

"Na počesť Artura vzdávame úctu všetkým húževnatým a neochvejným ľuďom na Ukrajine, na ktorých v týchto dňoch neustále myslíme," uviedol hlásateľ pred začiatkom hokejového zápasu.

Zápas Buffalo - Toronto (5:2) sa hral v rámci série súbojov NHL pod holým nebom s názvom Herritage Classic na štadióne Tim Hortons Field v Hamiltone v kanadskom štáte Ontario pred vyše 26-tisíc divákmi. Gretzkého ako analytika televíznej stanice TNT nepozvali na slávnostné buly náhodou.

Jednak je rodákom z 25 míľ vzdialeného Brantfordu a jednak má ukrajinské korene. A organizátori prestížneho súboja chceli preukázať podporu a úctu vojnou zmietanej Ukrajine aj takýmto spôsobom.

Gretzky si uctil svojho otca

Gretzky pozdravil Ukrajincov a zároveň prítomným pripomenul smrť svojho otca Waltera spred roka.

"Pred rokom som stratil svojho otca, ktorý bol jedným z tých veľkých hokejových otcov. Som si istý, že ak ste v minulosti nestretli môjho otca na zápasoch Sabres alebo Leafs, bol práve pri začínajúcich chlapcoch a dievčatách, aby ich povzbudil na ceste k hokeju.

Chcem, aby sme si aj týmto zápasom uctili všetkých rodičov a starých rodičov našich začínajúcich hokejistov," uviedla 61-ročná legenda svetového hokeja.

Buffalo si nečakane poradilo s Torontom 5:2, keď Vinnie Hinostroza a Peyton Krebs strelili po dva góly a spolu nazbierali päť bodov. Na druhej strane Torontu nestačil 45. gól najlepšieho strelca NHL v aktuálnej sezóne Austona Matthewsa.

Kanadský tím je v tabuľke Východnej konferencie NHL na šiestom mieste, ale s trinástym Buffalom prehral druhýkrát v rozpätí 12 dní, predtým to bolo 1:5.

"Bol to pre mňa špeciálny víkend, keďže došli za mnou aj manželka so synom a mohli si užiť nielen pobyt v hoteli, ale aj tento zápas. Najdôležitejšie je však naše víťazstvo. Som hrdý na to, ako sme zvládli tento zápas," uviedol Vinnie Hinostroza, cituje ho oficiálny web NHL.

Tabuľka NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ukrajinský mladík vhodil slávnostné buly s Gretzkým. Nechcel tomu veriť