Hltači časových pásiem

Sportnet|13. sep 2011 o 00:00

Vstup HC Lev do KHL vnímame nielen my, ale i hokejový svet ako raritu, nevšednú udalosť. Už teraz – hoci sa ešte len môže teoretizovať o tom, ako to s nováčikom dopadne – však prináša jednu zvláštnosť.

Ľadovú plochu, ktorá je atypická nielen v našich končinách, ale i inde v Európe vrátane Ruska. Hoci niektoré kluby za východnými hranicami (podľa trénera Radima Rulíka najmenej štyri celky) disponujú plochou menšou než napríklad košické „letisko“ v Steel Aréne, stále sa nemôžu porovnávať s Popradom. Kouč nášho zástupcu sa domnieva, že je problematické hovoriť o nejakej výhode alebo nevýhode pre jeho tím či súperov.

Skúsenosti prezrádzajú, že pár týždňov potrvá, kým si hráč zvykne na iné rozmery „zrkadla“ než je obvyklé, ale potom to už vníma ako normálnu vec. Na druhej strane aj samotní hráči HC si museli potykať s takýmito podmienkami. Niektorí čosi podobné zažili, iní nie. Kapitán tímu Ľuboš Bartečko sa domnieva, že tento ľad majú viac omakaný, ale vonku bude zase takáto prednosť daná ich hostiteľom. Navyše, Popradčania budú hrať vonku stále na inom ľade než doma, kým súperi sa budú potrebovať zorientovať na podtatranskú plochu len sporadicky. Ťažko špekulovať, kto z týchto špecifík viac vyťaží a koniec koncov ani to nie je podstatné pre smerovanie tímu v sezóne. Skôr ide o špecialitku, ktorá dotvára kolorit premiérového účinkovania.

Väčšou galibou, a to aj pre skúsenejších hráčov, môže byť to, že Ruskom momentálne prechádza deväť časových pásiem (ešte vlani ich bolo jedenásť). Preto je veľkou devízou, že LEV bude mať poruke svoje lietadlo a výprava bude vyrážať na cestu deň pred zápasom. Rulík sa domnieva, že veľmi zavážia aj skúsenosti ruského lekára, ktorý bude vedieť, aké vitamíny a povolené podporné výživové prostriedky treba nasadiť, aby organizmus ľahšie znášal únavu a prekonávanie tisícok kilometrov. To v záujme rýchlej regenerácie organizmu. Bartečko na margo výjazdov pred časom konštatoval, že to nebude jednoduché pre nikoho, ani pre tých, ktorí podobné výjazdy zažili v zámorskej NHL. Vyjadril sa však v tom zmysle, že si z toho ťažkú hlavu nerobí, vníma to ako nové dobrodružstvo. Aj podľa neho najviac zaváži psychická príprava každého jednotlivca, ako sa dokáže popasovať s nástrahami veľkých vzdialeností a náročného programu. Pravdaže, leteckou tragédiou pri Jaroslavli sa iste všeličo v nazeraní (a nielen u skúseného útočníka) na exotické lety zmenilo. Určite aj členom HC LEV nebude všetko jedno, keď sa po prvý raz vzdušnou cestou vyberú za súperom, no hokej a presúvanie sa z jedného miesta na druhé je pre hráčov obživou, nutnosťou. A hoci to znie naozaj nemilosrdne, cynicky až netaktne, šou musí pokračovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hltači časových pásiem