Historický úspech polomského futbalu

Víťaz VI. ligy. Mužstvo Družstevník Gemerská Poloma.
Víťaz VI. ligy. Mužstvo Družstevník Gemerská Poloma. (Autor: kcs)
Sportnet|1. júl 2014 o 00:00

Stali sa najlepším šiestoligovým mužstvom, ktoré reprezentovalo ObFZ Rožňava na najnižších regionálnych trávnikoch.

V predchádzajúcom ročníku krajských majstrovstiev VI. ligy košicko-gemerskej skupiny futbalisti Gemerskej Polomy obsadili pekné 4. miesto a už vtedy si predsavzali, že v nasledujúcej sezóne sa tento výsledok pokúsia vylepšiť. Málokto z nich však očakával, že skončia na prvom mieste a túto súťaž vyhrajú. Stali sa tak najlepším šiestoligovým mužstvom, ktoré reprezentovalo ObFZ Rožňava na najnižších regionálnych trávnikoch.

GEMERSKÁ POLOMA. Počas zimnej prípravy sa funkcionárom podarilo udržať káder hráčov pohromade a posilniť o Matúša Mésznera z Krh.Podhradia a Bohuslava Ruppa z Dobšinej.

Už samotná kvalita mužstva naznačovala, že umiestnenie po jesennej časti nie je maximom, na čo futbalisti z Gemerskej Polomy majú.

„V odvetnej časti sme začali derby zápasom na domácej pôde s Dobšinou, ktorú sa nám podarilo zdolať ľahko rozdielom dvoch tried 7:0. O góly v tomto zápase sa postarali hetrikom Boris Milko a po jednom pridali Mészner, Gere, Ďuriček a Miloš Gallo. O týždeň neskôr nás privítali Ťahanovce, ktorým sme ale podľahli 1:3, keď strelcom jediného nášho gólu bol Matúš Mészner. V nasledujúcom kole sa predstavilo u nás mužstvo Malej Idy, ktoré patrilo do silnej štvorky zo špice tabuľky. Víťazstvom 1:0 sa nám podarilo bodovo odpútať od tohto súpera. O jediný gól v zápase sa postaral kapitán Miloš Gallo. Odhlásením Vyšného Opátskeho B zo súťaže nám žreb v nasledujúcom kole udelil voľno a tak aj ďalší zápas sme odohrali pred domácimi divákmi. V zápase s Gemerskou Hôrkou sa nám ale nepodarilo bodovať naplno a po remíze 0:0 to bola prvá aj posledná strata bodov v domácom prostredí. Výsledok 0:6 z Kokšova–Bakše nám neurobil dobré meno a mrzí, no podivné okolnosti zápasu a neprimerane agresívna hra domácich s následným zranením našich hráčov, predurčoval takýto výsledok,“ hodnotil prvú časť jarnej odvety tréner Marián Ferenc.

Ďalej pokračoval pohľadom na ostatných päť kôl.

„Od tohto momentu vo zvyšných piatich kolách naše mužstvo už neokúsilo trpkosť prehry, keď sa štyrikrát tešili z výhry a raz z remízy. Derby zápasy s Betliarom mali vždy svoju atmosféru a náboj, no tohto roku to nebolo to pravé orechové, nakoľko súper dorazil v okýptenej zostave a v snahe inkasovať čo najmenej toho veľa futbalového neukázal. O tri góly v jeho sieti sa postarali Milko a Miloš Gallo skóroval dvakrát. K poslednému mužstvu súťaže do Budimíra hráči cestovali s jasným cieľom vyhrať a bodovať naplno. Kvalitu na ihrisku odzrkadľuje aj výsledok 5:1 v náš prospech, keď úspešnými strelcami gólov boli Gere, Chochol, Mészner a Miloš Gallo dvakrát. V nasledujúcom kole sa u nás predstavil nováčik z Ďurkova, ktorý na jar predvádzal dobré výkony. V kvalitnom zápase a po dobrom výkone domácich body ostali doma. Na výsledku 3:1 majú zásluhu strelci gólov Milko, Fecko, Chochol. V druhom domácom dvojzápase sa nám do cesty postavil súper z Turne n/B, ktorý bol o tri body pred nami na vedúcej priečke. Víťazstvom 3:2 sa nám ale podarilo tento bodový rozdiel zmazať a to hlavne po dobrom výkone v prvom polčase. Góly dávali tradiční strelci Miloš Gallo dvakrát a Boris Milko. Pred posledným kolom na pôde Košičkej Novej Vsi bolo jasné, že keď tam neprehráme, staneme sa víťazmi súťaže. V oklieštenej zostave, no s odhodlaním získať potrebný bod, hráči nastúpili na posledných 90 minút sezóny. Zápas sa vyvíjal priaznivo, keď misky váh v náš prospech naklonil po polhodine hry gólom Július Benedik. Súper sa snažil výsledok otočiť, no dobrý taktický výkon a húževnatá obrana Gemerskej Polomy mu to nedovolila. Až šesť minút pred koncom súper vyrovnal na 1:1. Do konca zápasu sme však už neinkasovali a po záverečnom hvizde vypukla na ihrisku naša nefalšovaná a neskrývaná radosť.“

V závere prišli zranenia

Nemalú zásluhu na tomto výsledku mali aj polomskí fanúšikovia, ktorí počas celého zápasu skandovali a povzbudzovali mužstvo k potrebnému zisku bodu.

„Počas celej jari sme sa pohybovali na druhom až štvrtom mieste tabuľky a až v záverečnom kole sme sa vyšvihli do čela tabuľky. V posledných kolách sa tréneri museli postupne zaobísť bez kľúčových hráčov mužstva. Pre zranenie postupne vypadli Maroš Gallo, Rastislav Greško, Dano Grác a pre červenú kartu Marchevský. Aj napriek tomuto hendikepu hráči dokázali bodovať a doviesť súťaž do víťazného konca. Veľká vďaka patrí Michalovi Feckovi, ktorý na posledné zápasy dochádzal pravidelne zo Švajčiarska, ako keby to bolo z Čiernej Lehoty. Jeho prístup pomohol naštartovať aj ostatných hráčov. Vyzdvihnúť chcem aj kapitána a najlepšieho strelca Miloša Galla, ktorému sa strelecky darilo a jeho góly znamenali pre nás dôležité body. V dobrej streleckej forme sa ukázal aj útočník Boris Milko. Defenzívnych hráčov na čele s brankárom Štefanom Mišinom musím pochváliť za dobre organizovanú obrannú činnosť s malým počtom obdržaných gólov počas celej sezóny. Pre našu obec i futbalový klub je víťazstvo v tejto súťaži obrovský úspech, ktorý v súčasnosti možno ani nedokážeme oceniť. Až s odstupom rokov sa možno ukáže, čo táto generácia hráčov v skutočnosti dokázala, pretože takýto výsledok sa nerodí každý deň. Každý menovaný si zaslúži za svoju prácu poďakovanie a uznanie,“ doplnil J. Benedik.

Štefan Mišina: Lacné góly som nepúšťal

GEMERSKÁ POLOMA. Sezóna z pohľadu gólmana Mišinu bola dobrá. Odchytal všetky stretnutia okrem zápasu s Dobšinou. Vtedy stál pre červenú kartu, ktorú dostal v derby s Betliarom. Mrzí ho však zápas v Kokšove–Bakši, kde sa hral iba polčas pre pokles hráčov Polomy pod stanovený počet. Tento zápas bol napokon kontumovaný v prospech domácich, ktorí hosťom nadelili poltucet.

„Jeden nepodarený polčas s „katmi“ v Kokšove–Bakši, keď sa naši obrancovia báli kopnúť do lopty a skóre do polčasu mi pokazilo bilanciu obdržaných gólov za celú sezónu. Inak najťažší zápas bol doma s Turňou a najľahší s Dobšinou, keď som stál pre červenú kartu. Poctivo som trénoval celý rok a to sa odzrkadlilo na výkonoch i výsledkoch. Lacné góly som nepúšťal a podržali ma neraz aj spoluhráči z obrany,“ uviedol brankár Š. Mišina.

brankar.jpg

kcs

Trochu štatistiky

O historický úspech Družstevníka Gemerská Poloma sa zaslúžili hráči: Š. Mišina, S. Paliha, Ľ. Hatvaník, M. Chochol, D. Grác, R. Greško, P. Lipták, D. Kakalejčík, M. Kováč, M. Marchevský, B. Rupp, Pa. Gere, Mar. Gallo, M. Mészner, M. Ďuriček, J. Benedik, M. Fecko, Mil. Gallo, K .Šubovič, B. Milko, Z. Greško, P. Šimon, M. Boroš.
Funkcionári, predseda klubu Ján Chanas, tréneri M.Ferenc a J.Benedik, vedúci mužstva S. Chochol, M. Sklenár, správca športového areálu M. Vais a aj všetci usporiadatelia domácich zápasov.

Zápasy

Vonku: 2 výhry, 4 remízy, 6 prehier, skóre 12:24.
Výsledky: Geča – Gem. Poloma 2:2, Dobšiná – Gem. Poloma 0:1, M. Ida – Gem. Poloma 1:0, Gem. Hôrka – Gem. Poloma 1:0, Betliar – Gem. Poloma 1:1, Ďurkov – Gem. Poloma 4:0, Turňa – Gem. Poloma 3:0, Krh. Podhradie – Gem. Poloma 1:1, Ťahanovce – Gem. Poloma 3:1, Kokšov Bakša – Gem. Poloma 6:0, Budimír – Gem. Poloma 1:5, Koš. Nová Ves – Gem. Poloma 1:1.
Doma: 11 výhier, 1 remíza, žiadna prehra, skóre 30:6.
Výsledky: Gem. Poloma – Krh. Podhradie 1:0, Gem. Poloma – Ťahanovce 3:0, Gem. Poloma – Kokšov Bakša 1:0, Gem. Poloma – Budimír 2:0, Gem. Poloma – Koš. Nová Ves 2:1, Gem. Poloma – Geča 4:2, Gem. Poloma – Dobšiná 7:0, Gem. Poloma – Malá Ida 1:0, Gem. Poloma – Gem. Hôrka 0:0, Gem. Poloma – Betliar 3:0, Gem. Poloma – Ďurkov 3:1, Gem. Poloma – Turňa 3:2.
Celkom: 13 výhier, 5 remíz, 6 prehier, skóre 42:30.

Strelci

15 gólov – Miloš Gallo, 8 gólov – Boris Milko, 4 góly - Pavol Gere, 3 góly – Matúš Mészner, Matej Chochol, 3 góly – Daniel Grác, Martin Ďuriček, Július Benedik ml., Michal Fecko, 1 gól – Maroš Gallo. (Góly strelené Vyšnému Opátskemu B sú odrátané.)

Tri sezóny v VI. resp. V. lige
2011/2012
10. Gem. Poloma 24 10 1 13 35:39 31
(Zápasy odstupujúceho Lipovníka sa anulovali.)
2012/2013
4. Gem. Poloma 26 15 1 12 53:57 40
2013/2014
1. Gem. Poloma 24 13 5 6 42:30 44
(Zápasy odstupujúceho Vyšného Opátskeho B sa anulovali.)

kcs

M. Gallo: Po Rožňave sme najlepší

GEMERSKÁ POLOMA. V práve skončenom ročníku, ktorý zabezpečil prvenstvo Gemerskej Polomy v šiestoligovej súťaži, sa kapitán Miloš Gallo stal najlepším strelcom mužstva a zároveň druhým najlepším v celej súťaži so 17 gólmi.

Veľkou mierou ste sa spolu s chlapcami z bývalého štvrtoligového Štítnika pričinili o tento historický úspech. Ako to hodnotíte ako kapitán mužstva?

„Dá sa to povedať aj tak, ale je to zásluha celého kolektívu na čele s druhým najlepším starostom v okrese, samozrejme, že ten prvý je môj otec (úsmev). Poctivá práca trénerov, funkcionárov a hráčov, nemôžem zabudnúť na nášho super hospodára a sponzorov nám priniesla prvé miesto, ale zase na druhej strane toto je možné len na Slovensku, že prvé mužstvo nepostúpi a posledný nezostúpi.“

Opäť, ako neraz predtým, ste sa stali najlepším strelcom mužstva. Ako to vidíte ako kanonier?

„S pohľadu strelca to už nevnímam ako kedysi, keď som chcel byť stále najlepší. Robím všetko pre mužstvo, svoju kvótu som naplnil a dal som 17 gólov. Myslím si, že je to pekné číslo. Snažím sa dať stále 15 a viac gólov, čo je pre mužstvo dôležité a odkedy som v Gemerskej Polome, tak si to svedomite plním. Dúfam, že mužstvo patrične posilníme a keď mi vydrží zdravíčko a pridám nejaký ten gól, tak budeme bojovať o prvé priečky aj v novej sezóne.“

Rozhodli ste niekoľko zápasov. Ktoré si budete dlho pamätať?

„Zápasov, ktoré som rozhodol bolo viac, ale najviac si cením dva góly. Proti Turni jeden bol výstavný a ten druhý, samozrejme v Krásnej Hôrke, kde sme získali cenný bod a aj týmto bodom sme dokázali, že po Rožňave, ktorá je o súťaž vyššie, sme najlepšie mužstvo v okrese.“

gallo_res.jpg

kcs

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Historický úspech polomského futbalu