Hiddink bude do konca sezóny trénovať Chelsea

Guus Hiddink
Guus Hiddink (Autor: ap)
Pavol Spál|11. feb 2009 o 21:00

Slávny Guus Hiddink bude od pondelka novým trénerom Chelsea FC. Tím povedie zatiaľ do konca sezóny.

BRATISLAVA. „Chelsea s veľkou radosťou oznamuje, že dočasným trénerom tímu bude Guus Hiddink," píše internetová stránka londýnskeho klubu Chelsea FC.

Kúzelník má spasiť miliardárov

Holanďan prevezme mužstvo od pondelka budúceho týždňa. Koučom bude zatiaľ iba dočasne, do konca sezóny.

„Je nemožné pripraviť mužstvo v priebehu jedného týždňa. Toto je však výnimka. Chelsea má vynikajúcich hráčov, ktorí by mali byť v najlepšej forme. Verím, že mi prácu uľahčia," vyhlásil sebavedome pre denník Telegraph šesťdesiatdvaročný tréner.

Hiddink bude naďalej aj trénerom ruskej reprezentácie, s ktorou má zmluvu do roku 2010. Rusi ho uvoľnili bez problémov. „Plánu to neuškodí," vravel generálny riaditeľ ruskej reprezentácie Alexej Sorokin.

Platí ho kamarát

Holanďan Guus Hiddink má byť spasiteľom miliardárskeho klubu, ktorý figuruje v anglickej lige až na štvrtom mieste.

O peniaze Hiddinkovi vraj nešlo. „Ide o priateľskú výpomoc. Abramovič urobil veľa pre ruský futbal. Chcem sa mu revanšovať," povedal jeden z najznámejších európskych trénerov.

Abramovič ho nepriamo platil už doteraz. Miliardár a majiteľ Chelsea je finančným podporovateľom ruskej reprezentácie. Ako reprezentačný tréner Ruska zarobí Hiddink ročne takmer 2 milióny eur. Na bonusoch si prilepší údajne až trikrát toľko.

S Chelsea vraj zmluvu zatiaľ nepodpísal. Zadarmo však trénovať nebude. Podľa anglického denníka Telegraph dostane do konca sezóny základnú odmenu 1,5 milióna libier. Prípadné víťazstvo v anglickej lige mu prinesie ďalších 500­tisíc libier. Tú istú sumu by zinkasoval i za víťazstvo v Lige majstrov.

Je to tréner, čo znáša zlaté vajcia. Kúzelník. Tvrdia s úsmevom futbaloví odborníci. Hiddink bol trénerom v štyroch krajinách. (Holandsko, Južná Kórea, Austrália, Rusko). So všetkými reprezentačnými tímami postúpil na MS či ME zo skupiny. To je svetový unikát.

Abstinent je špecialistom na reprezentačné tímy

Hiddink je však v posledných rokoch špecialistom na reprezentačné tímy. Podobne ako predchádzajúci tréner Scolari, ktorého kritizovali, že koučing v klubovom futbale nezvládol.

Najväčšie klubové úspechy zaznamenal Hiddink s PSV Eindhoven. V roku 1988 s ním vyhral Pohár európskych majstrov, predchodcu Ligy majstrov.

S ďalšími klubmi až taký úspešný nebol. Z Realu Madrid, z Betisu Sevilla či Fenerbahce Istanbul ho vyhodili.

Cár Hiddink, ako ho s obľubou v Rusku volajú, je zarytý abstinent. Postup na majstrovstvá Európy s Ruskom však oslávil kalíštekom vodky. Po postupe zo skupiny vypil pohár šampanského. Rusi ho vedia prehovoriť. Podľa bulvárneho The Sun už Abramovičovi vraj sľúbil, že prípadné víťazstvo Chelsea v Lige majstrov poriadne zapijú. Výnimku robí naozaj len vo výnimočných prípadoch.

Nie všetko však Hiddinkovi vychádza. V roku 2007 bol odsúdený na šesť mesiacov podmienečne za daňové úniky. Holanďan má údajne aj problémy so srdcom. Po návrate do Eindhovenu v roku 2002 dostával výhražné listy, že ak nebude úspešný, tak ho zastrelia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Hiddink bude do konca sezóny trénovať Chelsea