Heninovej ďalší rodinný úder - asi sa rozvádza

Trofej z Austrálie neobháji - Justine Heninová-Hardennová sa z turnaja v Melbourne odhlásila.
Trofej z Austrálie neobháji - Justine Heninová-Hardennová sa z turnaja v Melbourne odhlásila. (Autor: REUTERS)
Sportnet|8. jan 2007 o 00:00

Organizátori Australian Open v tenise (15. - 28. januára) stále nedostali sľubované vysvetlenie svetovej jednotky a úradujúcej majsterky sveta ITF Justine Heninovej z Belgicka, prečo nepríde. Napísala iba, že z vážnych osobných a rodinných dôvodov.

Organizátori Australian Open v tenise (15. - 28. januára) stále nedostali sľubované vysvetlenie svetovej jednotky a úradujúcej majsterky sveta ITF Justine Heninovej z Belgicka, prečo nepríde. Napísala iba, že z vážnych osobných a rodinných dôvodov.

Belgická tlač, po nej aj novozélandská a vzápätí celý svet špekulujú o tom, že môže ísť o rozvod s manželom Pierrom Yvesom Hardennom. Heninová s ním naposledy strávila Vianoce na nemenovanej pláži.

Postavou neveľká tenistka si vyslúžila uznanie a vybojovala prvenstvá vďaka obrovskej bojovnosti, urputnosti, tenisovému talentu a sústredenosti. Vari nikto v ženskom okruhu nepristupuje tak vážne k tréningom ako ona. Vážnosť má táto Belgičanka v krvi, a to už od útleho veku. Veľmi pekne to opísal Mark Ryan vo svojej knihe Justine Heninová: Tragédia a triumf, pričom hráčka na diele nespolupracovala.

Vybrala si samotu vo vlastnom svete

Jej staršia sestra Florence zomrela iba trojročná, keď ju zrazilo auto 9 rokov pred narodením Justine. Len 14-ročná stratila matku Francoise pre rakovinu. O tri roky neskôr opustila otca, bratov Davida a Thomasa i sestru Sarah a odvtedy sa s nimi nestretáva. Neráčila sa ani s krajankou Kim Clijstersovou, čo bolo na škodu belgickému tenisu. Upadla do vážnej izolácie, z ktorej sa vymanila vďaka svadbe s Pierrom Yvesom Hardennom 16. novembra 2002. Vtedy poznamenala: ,,Bojím sa, som nervózna. Tenis bude mojím životom na pár rokov, ale skutočný život je o inom. Strata matky to bola ozajstná prehra, tvrdý údel. Aj odlúčenie od rodiny. Nič neskrývam. Urobila som vlastné rozhodnutia a neľutujem ich. Každý nemusí mať perfektnú rodinu. Vybrala som si samotu. Viem, že to nie je najšťastnejšie riešenie, ale chcem si vytvoriť svoj vlastný svet."

Heninová si ho vymyslela s manželom. Začala vyhrávať grandslamové turnaje, rebríčky, ankety, tituly, všetky svojimi zbraňami, medzi ktoré sa sem-tam zaplietli aj kontroverzné. Nik však nepochybuje o jej tenisovom umení, usilovnosti a zvlášť jedovatom jednoručnom bekhende. V poslednom období jej telo z času na čas vypovedalo službu ako vo finale Australian Open vlani, kde nepristúpila na krutú prehru s Mauresmovou a skrečom jej nedovolila naplno vychutnať úspech. Zožala zaslúženú kritiku médií, ale ani to ju nezabrzdilo.

Ktovie, čo s ňou urobí údajný rozvod, lebo manžel Pierre Yves a dlhoročný tréner Carlos Rodriguez boli jej jedinými oporami. Vyfasuje pokutu 10 000 dolárov za neskoré odhlásenie z Australian Open a po ňom padne z pozície svetovej jednotky. To však pre ňu opäť nebude podstatné, tragédie a triumfy, odmeny a tresty v športe nie sú také citlivé ako realita mimo dvorca a ťažké životné míľniky. Počkajme si bez senzačných dohadov, aké má s normálnou smrteľníčkou Heninovou osud ďalšie plány. (abu)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Heninovej ďalší rodinný úder - asi sa rozvádza