Heninová sa vrátila domov i ku gestu Šarapovovej otca

SITA|12. feb 2008 o 16:22

ANTVERPY 12. februára (SITA, AFP) - Belgická tenistka Justine Heninová pred svojím vstupom do turnaja WTA Tour Proximus Diamond Games v Antverpách verejne odhalila citlivú stránku svojej povahy, ale prejavila ...

ANTVERPY 12. februára (SITA, AFP) - Belgická tenistka Justine Heninová pred svojím vstupom do turnaja WTA Tour Proximus Diamond Games v Antverpách verejne odhalila citlivú stránku svojej povahy, ale prejavila aj otvorenosť v háklivej záležitosti.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z Liége individuálne štartuje na domovskej pôde po piatich rokoch a premiérovo od nešťastného fedcupového finále 2006 v Charleroi proti Taliansku (2:3), z ktorého musela v rozhodujúcej štvorhre odstúpiť pre zranenie pravého kolena. "Plány nemením príliš často, ale chcela som hrať pred belgickým publikom," povedala na utorňajšom stretnutí s pracovníkmi médií držiteľka 40 titulov Heninová a dodala: "Veci v mojom súkromnom živote sa pomenili a v rámci toho som sa opätovne zblížila aj s priateľmi. Chcem im dať šancu naposledy ma vidieť hrať na turnaji doma, takže som sa rozhodla pre štart v Antverpách." Ako je známe, jednotka svetového rebríčka sa vlani rozviedla s Pierrom-Yvesom Hardennom a pri triumfe na Roland Garros sa dojímavo zrodil jej zmier s vlastnou rodinou. Podujatie Proximus Diamond Games, na ktorom sa vlani lúčila s belgickým publikom Kim Clijstersová, sa nezmestilo do zredukovaného termínovníka WTA na rok 2009 a predbežne i ďalšie sezóny.

Heninová, ktorá vo štvrťfinále Australian Open 2008 podľahla Ruske Marii Šarapovovej, teraz ako najvyššie nasadená má v 1. kole voľný žreb a v osemfinále si zmeria sily s postupujúcou z duelu Luxemburčanky Anne Kremerovej a bulharskej kvalifikantky Cvetany Pironkovovej. Sedemnásobná grandslamová šampiónka v roku 2002 pri svojom miestnom debute podľahla až vo finále Američanke Venus Williamsovej a pri zatiaľ poslednom zavítaní do Sportpaleis nestačila v semifinále edície 2003 na spomenutú Clijstersovú.

Až nečakane otvorene sa Heninová vyjadrila práve k okolnostiam januárovej prehry so Šarapovovou v Melbourne, konkrétne ku gestu Ruskinho otca Jurija rukou naznačujúceho podrezanie. "Bola som tým naozaj znepokojená a kontaktovala som šéfa WTA Larryho Scotta, aby som sa dozvedela jeho názor. Povedal mi, že považuje to gesto za neprijateľné. Takýto typ správania by sa v hľadiskách okolo tenisových dvorcov nemal vyskytovať. Špiní to obraz nášho športu a otvára dvere všetkým druhom problémov. Nebrala som to osobne, ale šokovalo ma to za tenis," vysvetlila Belgičanka, ale dodala: "Maria si však svoje víťazstvo jednoznačne zaslúžila. Rozobrala som si to a som pripravená revanšovať sa. Bola to veľmi zdrvujúca prehra, pretože nie je ľahké vyrovnať sa s takým niečím po siedmich mesiacoch úspechov, ale napokon som to vnútorne prijala." Heninová proti Šarapovovej v odvete za finále novembrových madridských MS WTA Tour za 98 minút aj pre problémy s kolenom prehrala 4:6, 0:6 a skončila sa tým jej séria 32 úspechov v rade od wimbledonského semifinálového podľahnutia Francúzke Marion Bartoliovej.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Heninová sa vrátila domov i ku gestu Šarapovovej otca