Hantuchovú zlákal nový kapitán

Sportnet|5. apr 2006 o 00:00

Opálená a vysmiata slovenská jednotka by mala byť hlavným tromfom tímu v Pohári federácieNaša najlepšia tenistka Daniela Hantuchová prišla včera domov z turnaja v americkom Miami opálená, vysmiata. Po troch rokoch sa rozhodla pre návrat do reprezentačnéh

Daniela Hantuchová s kapitánom tímu Slovenska v Pohári federácie Mojmírom Mihalom na včerajšej tlačovej besede v Bratislave. FOTO - TASR

Opálená a vysmiata slovenská jednotka by mala byť hlavným tromfom tímu v Pohári federácieNaša najlepšia tenistka Daniela Hantuchová prišla včera domov z turnaja v americkom Miami opálená, vysmiata. Po troch rokoch sa rozhodla pre návrat do reprezentačného tímu v Pohári federácie. V sezóne 2002 sa zaslúžila o historické prvenstvo pre Slovensko v súťaži, potom ešte nastúpila na jar 2003 v zápase svetovej skupiny v Nemecku (3:2), ale bez nej i bez ďalších opôr medzitým spadlo družstvo až do euroafrickej regionálnej zóny. S novým kapitánom Mojmírom Mihalom sa ženský tím chce odraziť z dna a vrátiť sa do svetovej skupiny. Hantuchová bude najvyššie postavenou hráčkou turnaja 17 tímov zóny v bulharskom Plovdive v dňoch 17. - 22. apríla. Dva najlepšie postúpia do baráže o účasť v II. svetovej skupine.

"Áno, aj pán Mihal zohral pri mojom návrate veľkú úlohu," povedala na tlačovej besede tenistka s postavou modelky (181 cm/56 kg). "Považujem ho za jedného z najväčších tenisových odborníkov na Slovensku. Chcem pomôcť fedcupovému tímu a už sa teším na zápasy. Dúfam, že urobíme dobrý kolektív - ako pred štyrmi rokmi, keď sme trofej vyhrali."

Hantuchová sa po skvelom roku 2002 dostala na začiatku nasledujúcej sezóny až na 5. miesto svetového rebríčka, ale zažila aj prepad do šiestej desiatky a turbulencie. Chvíľu jej trvalo, kým sa dostala do normálnych koľají a posúvala sa späť k špičke.

"Tento rok mi Pohár federácie zapadol do programu na začiatku antukovej časti sezóny, navyše nasleduje ešte týždeň voľna. Predtým mi nevychádzali odlišné povrchy s ohľadom na individuálne turnaje, preto som účasť odmietala. Každý profesionál by sa tak zachoval," tvrdila Hantuchová. Zostup do "tretej ligy" neberie ako tragédiu. "Čo už? Musíme sa odtiaľ vyhrabať a dostať tam, kam patríme."

Pri návšteve kapitána Mihala na turnaji v Miami pred dvoma týždňami prisľúbila účasť na 90 percent. V pondelok ju definitívne potvrdila: "Nechala som si malú rezervu. Človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Málokto vie, že v tréningu s Francúzkou Mauresmovou pred turnajom som na kurte tvrdo spadla. Dva dni som potom nemohla poriadne sedieť."

Dnes začína Daniela na kurtoch NTC prípravu na Pohár federácie. Na tlačovke sa zoznamovala so súperkami, na ktoré môže podľa žrebu naraziť, ale nevzrušovala sa: "Poznám srbskú tenistku Ivanovičovú, Holanďanku Krajicekovú i ďalšie. Je to jedno, proti komu nastúpim. Ak budem hrať v dobrej forme, tak môžem zdolať ktorúkoľvek súperku. Horšie bude, ak mi forma nesadne," vravela Hantuchová.

Po turnajoch na tvrdom povrchu potrebuje týždeň až desať dní, aby si zvykla na antuku, na údery, na pohyb po dvorci. "V tréningu potrebujem za sparingpartnerov chlapcov, čo všetko vybehajú, vrátia a dovedú ma do šialenstva." Hoci na antuke vyrástla, nepatrí medzi jej obľúbené povrchy. Z grandslamových turnajov preferuje Daniela trávnatý Wimbledon. "Hrá sa tam rýchlo, po víťaznom údere sa už loptička nevráti desaťkrát ako na antuke..." vysvetľovala rodáčka z Popradu s dovetkom: "Po dobre rozbehnutej Austrálii mi ďalšie turnaje v tomto roku nevyšli podľa predstáv. Dúfam, že po kvalitnej príprave si zlepším bilanciu práve na antuke." Hantuchová oslávi 23. narodeniny na konci turnaja v Bulharsku 23. apríla.

Po Pohári federácie v Plovdive čakajú Hantuchovú turnaje vo Varšave, v Berlíne, Ríme a vrcholom antukovej časti bude Grand Slam v Paríži. Daniela si v tomto roku dala za cieľ návrat do top-10 svetového rebríčka.

Hantuchová nežiadala peniaze

"Žiadna hráčka nežiadala za štart v Pohári federácie peniaze," potvrdil po včerajšej tlačovej besede generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. V platnosti tak zostáva prémia 200-tisíc korún pre celý tím za postup z turnaja v Plovdive do júlovej baráže.

Kapitán Mojmír Mihal sa pokúsi o návrat do II. svetovej skupiny s tímom v zložení: Daniela Hantuchová (15. vo WTA), Ľubomíra Kurhajcová (259.), Magdaléna Rybáriková (273.), Dominika Cibulková (396.). Kapitán nevylučuje po doliečení zranenia ani štart skúsenej Janetty Husárovej, špecialistky na štvorhru. (on)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchovú zlákal nový kapitán