Hantuchová prehrala v birminghamskom finále 3:6, 2:6

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: TASR)
TASR|13. jún 2011 o 13:18

Sabine Lisická vyhrala na turnaji v Birminghame po Magdaléne Rybárikovej aj nad Danielou Hantuchovou.

Hantuchová bude v rebríčku WTA na 25. mieste.

BIRMINGHAM. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nezískala piaty titul vo dvojhre na okruhu WTA - prvý na trávnatom povrchu. Vo finále turnaja v anglickom Birminghame, v nedeľu odloženom pre dážd, prehrala ako nasadená štvorka s Nemkou Sabine Lisickou za 73 minút hladko v dvoch setoch 3:6 a 2:6.

Počas celého zápasu nenašla účinnú protizbraň na skvelý servis 21-ročnej súperky, ktorá jej odplatila prehru z Luxemburgu z roku 2008, kde uhrala iba dva gemy. Lisická stratila po prvom podaní iba dva fiftíny.

Hantuchová v 12. singlovom finále na ženskom profesionálnom okruhu nenadviazala na febuárový triumf z thajskej Pattaye a nevyužila šancu stať sa staronovou slovenskou jednotkou. V prípade zisku titulu v Birminghame by vo svetovom rebríčku predstihla Dominiku Cibulkovú.

Bude dvadsiatapiata

Zverenka trénera Mateja Liptáka si z podujatia AEGON Classic odnáša šek na 19.000 amerických dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA, v ktorom bude figurovať na 25. mieste.

Lisická sa stala v Birminghame "katom" slovenských tenistiek, vo štvrťfinále vyradila šampiónku z roku 2009 Magdalénu Rybárikovú. Nemka získala na anglickej tráve svoj druhý singlový titul, v apríli 2009 triumfovala na zelenej antuke v americkom Charlestone po triumfe nad terajšou svetovou jednotkou Dánkou Caroline Wozniackou.

"O triumfe Lisickej rozhodol predovšetkým jej skvelý servis. Dávala neuveriteľné rany, už v prvom geme vytasila niekoľko servisov s rýchlosťou okolo 200 km/h. Ja som pre bolesti ramena nemohla servovať tak ako v predchádzajúcich zápasoch, čo je na tráve vždy veľký hendikep. Niekedy som pri dôležitých loptičkách na seba vytvorila až priveľký tlak, no bojovala som až do konca. Žiaľ, súperka bola dnes lepšia a zaslúžene vyhrala," povedala pre TASR Hantuchová, ktorú príliš nepotešilo, že v nedeľu zápas odložili pre dážď, keďže už v utorok ju čaká 1. kolo turnaja v Eastbourne.

Dobrý tréning pred Wimbledonom

"To čakanie bolo veľmi nepríjemné, no podmienky boli rovnaké pre obe hráčky, takže na to sa nedá vyhovárať. Bolo to frustrujúce, že sme celú nedeľu museli čakať, no počasiu človek nerozkáže," dodala Hantuchová, ktorá napriek finálovej prehre vyslovila s celkovým vystúpením v Birminghame spokojnosť.

"Prišla som sem s tým, že si dobre zatrénujem pred Wimbledonom a dostala som až do finále, čo je super. Bol to určite pozitívny týždeň. Chcela som získať ďalší titul, no musím si naň ešte počkať. Dúfam, že vo Wimbledone budem podávať ešte lepšie výkony. Už zajtra hrám v Eastbourne. Dúfam, že rameno bude v poriadku."

Lisická po zisku druhého titulu žiarila spokojnosťou. "Nemôžem tomu uveriť, celá sa trasiem. Bol to úžasný týždeň, na jeho začiatku by som si nikdy nepomyslela, že tu dnes budem stáť. Návrat po zraneniach bol taký náročný, znamená to pre mňa strašne veľa," vyhlásila víťazka, ktorá chce pokračovať v úspechoch na Wimbledone. Organizátori grandslamového turnaja jej udelili voľnú kartu a tak nemusí bojovať v kvalifikácii.

Dvojhra - finále:

Sabine Lisická (Nem.) - Daniela HANTUCHOVÁ (4-SR) 6:3, 6:2

esá: 8 - 1

dvojchyby: 3 - 3

body po prvom podaní: 93% - 72%

body po druhom podaní: 61% - 40%

využitie brejkbalov: 3/9 - 0/1

počet získaných fiftínov 61 - 39


Lisická v prvom sete finálového duelu s Hantuchovou vynikajúco servovala a po prvom podaní stratila iba jedinú loptičku. Po brejku vo štvrtom geme si Nemka vybudovala rozhodujúci náskok 4:1. Hantuchová mala v siedmom geme brejkbal na 3:4, no nevyužila ho a Lisická už dotiahla prvý set do úspešného konca.

Pri vlastnom servise premenila v deviatom geme vďaka ôsmemu esu hneď prvý setbal. Hneď na začiatku druhého dejstva mala Lisická k dispozícii tri brejkbaly, Hantuchová získala päť fiftínov na zebou a podržala si servis, za stavu 2:2 však stratila podanie a v ďalšom priebehu zápasu už nezískala ani gem.

Lisická premenila za stavu 5:2 pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Prehľad turnajových triumfov tenistiek pochádzajúcich zo SR vo dvojhre na okruhu WTA (23):

Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul (1998), Sopot (1998), Prostějov (1999), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000)

Daniela Hantuchová (4): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007), Pattaya (2011)

*Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)

Jarmila Gajdošová (2): Kuang-čou (2010), Hobart (2011)

Martina Suchá (2): Hobart (2002), Québec (2004)

Magdaléna Rybáriková (2): Birmingham (2009), Memphis (2011)

Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)

*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR.

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová prehrala v birminghamskom finále 3:6, 2:6