Handzuš i Hamšík športovali s deťmi na pláži, pomáhali hemofilikom

TASR|18. júl 2010 o 00:29

Intenzitu súťaživosti v rôznych športových, aj v netradičných disciplínach, riadili na diaľku i zblízka dve osobnosti. Hokejista Michal Handzuš a futbalista Marek Hamšík.

BANSKÁ BYSTRICA. Na slnku úpek, v tôni stromov zábava. Ihriská na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici ožili detskou radosťou. Intenzitu súťaživosti v rôznych športových, aj v netradičných disciplínach, riadili na diaľku i zblízka dve osobnosti. Hokejistu Michala Handzuša a futbalistu Mareka Hamšíka spojila ušľachtilá myšlienka, súťažiť, víťaziť i prehrávať, a popri všetkej eufórii myslieť na hemofíliu, motto dobročinnej akcie, ktorá už tretí rok za za sebou prilákala na akciu stovku detí.

Michal Handzuš, modla medzi detvákmi, pobehoval z jednej súťaže na druhú a sám sa oddával najviac volejbalu. Ako je u neho zvykom, aj dušu by obetoval za plnohodnotný výkon. Pravý lakeť mu zdobila náplasť, pod ktorou mu pokožku sfarbila dezinfekcia. "Taký je plážový volejbal," utrúsil, narýchlo si niečo zahryzol, aby znovu čelil spolu s Marekom ďalším vyzývateľom. "Túto akciu organizujeme už tretíkrát," vysvetľoval.

((video))

"Naším zámerom je pomôcť hemofilickému združeniu a vybrať aj nejaké peniažky. Popri tom sa snažíme podnietiť deti, aby si zašportovali a počas hry a zábavy sa kultúrne vyžili. A majú aj motíváciu, vyhrať napríklad nado mňou, alebo nad Marekom." Skalp od Miša a Mareka sa cenil nadovšetko. Neboli však ľudovo povedané, poslušné husi na šklbanie. V plážovom volejbale vykúzlili viacero kúskov, ktoré vyvolali obdiv na otvorenej scéne.

"Samozrejme, neradi by sme boli len štatisti," dodal Michal Handzuš. "Na dobročinných akciách jedna polovica srdca chce zvíťaziť, druhá myslí intenzívne na hemofilikov, ktorí to majú v živote so svojou vrodenou chorobou zrážanlivosti krvi veľmi náročné. Deťom sme pripravili obsah vyložene športový. Na súboj v plážovom volejbale nás mohol hocikto vyzvať, kto z dospelých prehral, venoval 10 euro na hemofilické združenie. Čiže súťažili sme a pomáhame zároveň."

Aj o tombolu sa postarali a vyhrávali sa ceny nie ledajaké. Michal Handzuš: "Ceny sme vložili my osobne, či ja suveníry z Los Angeles, alebo Marek z Neapolu. Hlavná nebola ani tak vecná, skôr pre gurmánov a ďalších fajnšmekrov určená, lukratívna večera so mnou a Marekom." Dobré srdce, ktoré by sa dalo krájať. Michal Handzuš to svoje hodnotí skromne.

"Skôr je to o ochote pomôcť tam, kde treba najviac. Marek sa zachoval super, bol na majstrovstvách sveta, času mal málo, aj sezóna sa mu začína čoskoro. Napriek tomu prišiel, neváhal ani sekundu. Snažíme sa o to, aby si ľudia zvykli, a potom sa budú možno aj celý rok na túto akciu tešiť."

Marek Hamšík sa dušuje, že tradíciu nikto z nich nenaruší. "Už tretí rok spolupracujeme a pomáhame hemofilickému združeniu. Tradíciu utužujeme, vidíte, detí je tu hromada, radosť pozerať. Som rád, že som tu, naše mená deti nalákali a čo je podstatné, asi sa nesklamali. Našli tu veľa činností na super zábavu a súťaženie a tie desiatky, či stovky našich podpisov na autogramiáde sme radi rozdávali ako bonus navyše."

Dobročinnosť je vo vyspelom svete záslužná činnosť. Mareka Hamšíka veľa na Slovensku nevidieť, užiť si ho mohli dosýta teraz na plážovom kúpalisku, ak sa však prenesie do Neapolu, jeho meno sa skloňuje oveľa viac. "Často chodíme do nemocníc za chorými deťmi. Čiže ak to zrátam, tak viac akcií podobného zamerania absolvujem v Neapole." Richard Hamšík, otec Mareka, pomáhal, kde sa dalo.

"Ani by som nepovedal, že robíme niečo výnimočné. Zišli sme sa chalani, ktorí vyšli z tohto mesta, z okolitých sídlisk a zvolili sme si takúto formu pomoci. Michal Handzuš je tvárou hemofilického združenia už desať rokov a keďže sú s Marekom dobrí kamaráti, zhodli sa na dobrej myšlienke. Jednoducho, niečo mestu a ľuďom vracajú." Dobročinnosť, ako povedal Richard Hamšík, klíči v celej rodine.

"Máme to šťastie, naše rodiny Hamšíkovcov i Handzušovcov, že chalani svojou poctivosťou zarobili v športe nejaké peniaze. Nemalo by sa zabúdať na to, odkiaľ každý vyšiel. Charitatívnu finančnú pomoc si osvojili a vždy sa hľadá vhodná forma, ako pomôcť. My, rodinní príslušníci, sa vďačne do týchto akcií zapájame."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov