Halák očakáva v zápase s Čechmi obojstrannú nervozitu

Jaroslav Halák sleduje puk letiaci do jeho siete v zápase proti Philadelphii.
Jaroslav Halák sleduje puk letiaci do jeho siete v zápase proti Philadelphii. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|15. feb 2010 o 03:42

Necelé štyri hodiny po dopoludňajšom prílete vykorčuľoval Jaroslav Halák vo vancouverskej aréne Hockey Place na svoj prvý tréning s reprezentačným tímom Slovenska.

24-ročný brankár Montrealu chcel čo najskôr zo seba vypotiť päť gólov, ktoré dostal večer predtým na ľade Philadelphie (2:5) v poslednom zápase NHL pred olympijskou prestávkou.

Kto vás privítal v izbe olympijskej dediny?

"Vítať budem ja, dorazil som tam skôr ak Peter Budaj z Colorada."

Pred vancouverským tréningom ste spali sotva tri hodiny. Nerozmýšľali ste, že ho radšej vynecháte?

"Vôbec nie. Fyzicky je to náročné, okrem nepríjemnej prehry som sa musel vyrovnať aj s trojhodinovým časovým posunom. Na druhej strane pred prvým zápasom olympiády neostávalo veľa tréningových príležitostí."

V januári ste sa dostali do skvelej formy. Nepribrzdí vám sebavedomie päť gólov z Philadelphie?

"Ja som si ho brzdil, aj keď sme vyhrávali. Dostať päť gólov sa v brankárskom živote stáva. Treba ich čo najrýchlejšie hodiť z hlavu, inak sa v hokeji ďalej nepohne."

Ako prežívate olympijskú atmosféru?

"Prežívam ju viac až po príchode do dediny. Uvedomil som si, že sa mi splnil jeden z detských snov, keď som v bratislavskom Ružinove túžil priblížiť sa k svojmu vzoru Curtisovi Josephovi. Na olympiáde som nováčik, skúsenejší hráči mi rozprávajú o čo tom vlastne všetko je. Teším sa."

V prvom zápase turnaja nás čaká súboj s Českom. Nestraší vás posledná prehra 0:8 zo šampionátu vo Švajčiarsku, ktorú ste si vytrpeli v závere po Jánovi Lašákovi ako striedajúci gólman?

"Vo Vancouvri je iný turnaj, iné mužstvá. Česi sú veľmi silní v útoku, ale aj v obrane. Základom bude, zachytiť úvod. Ak mi tréner dá dôveru a postaví ma do bránky, budem a nich pripravený."

((halak))

V českom tíme bude proti vám strieľať aj váš spoluhráč z Montrealu Tomáš Plekanec. Máte väčší rešpekt vy z neho alebo on z vás?

"Po tvrdej prehre vo Philadelphii sme sa o tom nestihli ani baviť. Každý si balil svoje veci a išiel vlastnou cestou."

Opäť bude na vás skúšať povestné dlhé kľučky starý známy Jaromír Jágr. Najnebezpečnejší hráč?

"Česká sila nehrozí len z jeho hokejky. Predpokladám, že to bude obojstranne dosť nervózny zápas. V takých sa zvykne vravieť, že rozhodujú brankári. No rovnako platí hokejová zákonitosť o sile a jednoliatosti tímu."

Ako sa vám páči vancouverská aréna?

"Normálne, štandard ako má väčšina v NHL. Chytal som tu len raz."

V Montreale zvádzate už druhú sezónu psychicky náročný súboj o pozíciu jednotky s Careyom Priceom. Dá sa vyhrať?

"Ide vlastne o jednoduchú situáciu. Gólmani sme dvaja, no bránka len jedna. Každý sa snažíme do nej dostať. V Montreale je to určite najťažšie v celej NHL. Klub má úžasnú tradíciu, z ktorej sa odvíjajú maximalistické nároky. Na prehry si tam nik nikdy nezvykne. Neostáva mi nič iné len sa biť o každú šancu."

Na olympiáde sa miešajú prvky zámorského hokeja s európskym. Ktorý vám viac vyhovuje?

"Myslím,že tu budú mužstvá na úzkych klziskách uprednostňovať kanadský štýl. Čo najrýchlejšia streľba a tlak pri dorážkach."

Kým ste dorazili na olympiádu Slovensko už získalo zlatú medailu zásluhu biatlonistky Kuzminovej. Ako to na vás zapôsobilo?

"Povzbudivo. I keď v čase, keď ona behala a strieľala som ja ešte chytal vo Philadelphii. Verím, že Kuzminová zo svojej formy ešte vyťaží aj ďalšiu medailu. Patrilo by sa potom, aby sme ju napodobnili aj my hokejisti."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Halák očakáva v zápase s Čechmi obojstrannú nervozitu