Hádzanárov Košíc čaká krušné leto

Sportnet|26. jún 2009 o 00:00

Niekoľko týždňov po skončení hádzanárskeho extraligového ročníka majú funkcionári košického klubu nemálo starostí s naplnením klubovej pokladnice na nový ročník. Ten už pozná dvojice septembrového prvého kola, v ktorom by mali Košičania vycestovať do Pova

žskej Bystrice.

KOŠICE. S druhým miestom vládne spokojnosť, ale viac vrások vedeniu klubu robí nelichotivá situácia ohľadom haly, ktorú síce získali od mesta za symbolickú korunu, ale na ich pleciach ostali ostatné poplatky a réžia s prevádzkou. "Podobne ako vlani aj teraz sme dosiahli v sezóne to, čo sme si predsavzali - bojovať vo finále. Bolo jasné, že naším súperom bude Prešov, lebo má jednoznačne veľmi kvalitný káder. Cieľ sme splnili a môžeme byť všetci spokojní s dosiahnutými výsledkami. Niektorí hráči odišli do zahraničia, čo bol aj náš zámer. Snažíme sa vychovávať hráčov, aby sa mohli uplatniť aj v inej ako domácej lige. Niekoľko rokov sa nám to darí a verím, že aj Urban či Mazák sa v zahraničnom klube uchytia aspoň tak ako Majo Kleis a ďalší, ktorí od nás odišli. Aj z tohto pohľadu môžem hodnotiť sezónu veľmi pozitívne," hovorí prezident klubu Boris Farkašovský. Spoluprácu s klubom ukončil generálny partner Inžinierske stavby a v novej sezóne už extraligový celok neponesie jeho názov. V uplynulých sezónach dosahoval klub veľmi dobré výsledky aj v mládežníckych kategóriách, kde aspoň jeden titul bol pravidlom. Práve v skončenej sezóne mladíci z 1. MHK akoby zahlásili ústup z pozícií, čo prezidenta mrzí. "V tomto roku sa nám nepodarilo získať žiadny titul. Boli sme zvyknutí, že starší dorastenci potvrdia svoje minuloročné postavenia, ale v Považskej Bystrici neuspeli. Tá začala lepšie pracovať s mládežou, ale my sme zaspali na vavrínoch," hovorí prezident.

Sezónu skončili so "sekerou"

Sezóna bola pre klub po každej stránke náročná, pričom ju skončili s vysokou "sekerou", čo B. Farkašovského veľmi mrzí. Ako priznal, snažil sa spoločne s členmi dozornej rady kasu naplniť, ale v danej nelichotivej ekonomickej situácii sa im to nepodarilo podľa predstáv. "Nevyzerá to s nami do novej sezóny veľmi ružovo, pretože prevádzka haly nás stála okolo troch miliónov korún. Posledný ročník sme skončili s dlhom a v tejto chvíli neviem povedať, či v novom ročníku to dokážeme všetko zatiahnuť. Nechcem sa zatiaľ o budúcnosti vyjadrovať. Viac svetla by malo do celej problematiky vniesť naše stretnutie s predstaviteľmi mesta. Kedy sa tak stane, neviem povedať, lebo už tri týždne sa o to márne snažím. Pokiaľ sa situácia nezlepší, budeme nútení zvažovať aj možnosť, že extraliga sa bude hrať v inom meste nášho regiónu," smutne konštatoval B. Farkašovský.

V hre sú dve mestá

Podľa slov prezidenta 1. MHK túto alternatívu ešte vážnejšie neriešili v dozornej rade, pretože najskôr chcú využiť všetky dostupné možnosti, aby mohli hrať vo svojom stánku vo VŠA. Priznal, že prebehli neformálne rokovania, ale dopredu nechcel nič komentovať. Podľa našich informácií malo by ísť o mestá, kde hádzaná pred niekoľkými rokmi práve z finančných dôvodov zanikla. "Nebol by som rád, keby sme sa odhlásili z extraligy niekedy v októbri či v novembri pre nedostatok finančných prostriedkov. Ľahko je sa odhlásiť, ale cesta späť je potom veľmi ťažká. Snažíme sa nájsť čo najlepšie riešenie do začiatku prípravy, aby sme vedeli hráčom povedať, ako bude vyzerať sezóna," konštatoval B. Farkašovský. Mrzí ho trocha postoj mesta, ktoré predtým pomohlo basketbalistom finančnou injekciou, ale klub sa nedokázal udržať v najvyššej mužskej súťaži. K hádzanárom, ktorí robia mestu veľmi dobré meno, keď dva roky po sebe skončili na druhom mieste v extralige, zatiaľ nezaujalo žiadne stanovisko.

S trojicou už nemôžu rátať

Počas letnej prestávky nastáva pohyb v kádroch jednotlivých družstiev a ten neobišiel ani košické. Legionársky chlebík zavoňal ďalšej dvojici košických hádzanárov, ktorí v ostatných dvoch rokoch skončili v extralige na druhom mieste. Do Maďarska odchádza pivot Martin Mazák a rovnako aj reprezentačný krídelník Tomáš Urban. S košickým klubom sa po niekoľkoročnej spolupráci lúči skúsený gólman Dušan Olejár. Kormidelník Ján Hruščák teda už nemôže rátať so službami spomínaných hráčov, pričom sa hovorí aj o odchode ďalšej dvojice hráčov. Či sa tak naozaj stane, ukážu najbližšie dni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanárov Košíc čaká krušné leto