Tréner hádzanarov očakáva zlepšenie. Na úvod kvalifikácie hráme so severanmi

Fernando Gurich.
Fernando Gurich. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. okt 2022 o 11:45

Slováci začnú vo štvrtok 2. fázu kvalifikácie ME 2024 zápasom v Nórsku.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentácia hádzanárov odštartuje vo štvrtok (18.15 h) druhú fázu kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024, ktoré sa budú konať v Nemecku.

Zverenci španielskeho trénera Fernanda Guricha nastúpia v Larviku proti dvojnásobným vicemajstrom sveta Nórom.

Nový kouč slovenského tímu vyradil z pôvodnej 20-člennej nominácie štyroch hráčov - brankára Lukáša Ľubu, krídelníka Daniela Poláka a spojky Marián Hajka s Andrejom Slobodom.

"Nemali sme do štartu kvalifikácie veľa času, ale nechcem na tréningoch hráčov uštvať. Sústredili sme sa na obranu. Snažíme sa vštepiť hráčom náš systém, na ktorý sa musia adaptovať. Chce to čas, ale musíme s tým začať. V útočnej fáze sme si prešli základné signály," uviedol Gurich pre oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Jeho zverenci sa v 2. kvalifikačnej skupine stretnú aj so Srbmi a Fínmi, po štvrtkovom dueli v Nórsku privítajú v nedeľu v Prešove výber Srbska.

"Naši najbližší súperi sú zo špičky, do ktorej my momentálne nepatríme. To je realita, ale aj tak sa na nich pokúsime pripraviť čo najlepšie. V tejto fáze nie sú našou prioritou body. Chceme zapracovať mladých hráčov, náš cieľ príde o dva-tri roky," vravel reprezentačný kouč.

"Bez ohľadu na výsledok musíme bojovať o každú loptu a do poslednej sekundy tak, aby sme si opäť získali rešpekt súperov. Radi by sme naklonili na svoju stranu fanúšikov. To sa nám môže podariť, keď odvedieme maximum a podáme dobrý výkon," myslí si Gurich, ktorý má nórskych súperov zmapovaných.

"Nóri síce tiež zmenili trénera, ale neočakávam veľké zmeny v ich škandinávskom štýle hádzanej, pôjde skôr o detaily. Videl som všetky ich duely na ME. Prezentujú sa kompaktnou obranou 6-0, majú silný stred s dobrými zadákmi," pokračoval.

"V útoku nehrajú nič špeciálne, ale spoliehajú sa na silné individuality. Veľmi dôležité bude vyvarovať sa technických chýb, keďže sú dobrí v ich trestaní z prvej i druhej vlny," dodal slovenský kouč.

Slováci sa s Nórmi naposledy stretli na tohtoročnom európskom šampionáte, podľahli im 25:35.

"Vieme, kde sa výkonnostne nachádzajú naši súperi. My sa musíme pozerať predovšetkým na seba. Hádzaná je o chybách a musíme sa sústrediť na to, aby ich na našej strane bolo menej. Iba tak sa dá odohrať dôstojný duel, po ktorom budeme môcť byť spokojní," hovorí reprezentant Marián Žernovič.

"Potrebujeme ísť od tréningu k tréningu, od zápasu k zápasu... Keď sa budeme zlepšovať, tak sme na dobrej ceste," doplnil brankár slovenskej reprezentácie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Tréner hádzanarov očakáva zlepšenie. Na úvod kvalifikácie hráme so severanmi