V Prešove taký kvalitný výkon už dlho nevideli. Tatran zmaril Čechom sen o postupe už po štvrťhodine

Sako Adama (v strede) v zápase Tatran Prešov - HK FCC Město Lovosice.
Sako Adama (v strede) v zápase Tatran Prešov - HK FCC Město Lovosice. (Autor: TASR)
Ján Leško|22. okt 2023 o 15:45

Hádzanári Tatrana Prešov vyhrali oba zápasy, v odvete uspeli o 10 gólov.

PREŠOV. Hádzanári Tatrana Prešov si po výhre 36:26 v odvete 2. kola Európskeho pohára EHF nad českým HK FCC Město Lovosice vychutnali v Tatran handball arene postupovú radosť pred vyše tisíckou svojich fanúšikov.

Niečo také na Tatrane už dávno nebolo

Drvivá väčšina z nich sa zhodla v názore, že takýto kvalitný a oduševnený výkon okorenený množstvom parádnych akcií v podaní prešovského tímu v THA veru už dávno nevideli. A naviac, v skvelej diváckej atmosfére.

Tatran Prešov v prvom zápase na pôde Lovcov v Lovosicich vyhrali 32:28. Pred domácou odvetou sa však štvorgólovým náskokom vo svojich predzápasových vyjadreniach vôbec neoháňali.

Naopak, tvrdili, že ani ten z hľadiska postupu do ďalšieho kola v súčasnej hádzanej veľa neznamená. Hodlali sa nastaviť tak, ako keby sa stretnutie v THA začínalo za rovnovážneho stavu.

Lovosice síce v Prešove prehrali o desať, no vôbec neboli nejakým odovzdaným protivníkom domácim. Ujali sa vedenia, viedli 3:2 a aj keď nehrali zle, na Tatran začali s pribúdajúcimi minútami strácať.

FOTO: Momentky zo zápasu Tatran Prešov - Lovci Lovosice

Na snímke zľava Karel Holubec (Lovosice), Sako Adama (Prešov), Marek Hnidák (Lovosice) v zápase 2. kola Európskeho pohára EHF Tatran Prešov – HK FCC Město Lovosice v Prešove v sobotu 21. októbra 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

- SR
- POX
- Prešov
- šport
- hádzaná muži
- Európsky pohár
- EHF
- 2. kolo
- Tatran Prešov
- HK FCC Město Lovosice
Na snímke Marko Davidovič (Prešov) dribľuje s loptou v zápase 2. kola Európskeho pohára EHF Tatran Prešov – HK FCC Město Lovosice v Prešove v sobotu 21. októbra 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

- SR
- POX
- Prešov
- šport
- hádzaná muži
- Európsky pohár
- EHF
- 2. kolo
- Tatran Prešov
- HK FCC Město Lovosice
Pavel Hernandéz (v strede) v zápase Tatran Prešov - HK FCC Město Lovosice.
Na snímke tréner Lovosíc Roman Jelínek reaguje v zápase 2. kola Európskeho pohára EHF Tatran Prešov – HK FCC Město Lovosice v Prešove v sobotu 21. októbra 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

- SR
- POX
- Prešov
- šport
- hádzaná muži
- Európsky pohár
- EHF
- 2. kolo
- Tatran Prešov
- HK FCC Město Lovosice
Na snímke tréner Prešova Pavol Jano reaguje v zápase 2. kola Európskeho pohára EHF Tatran Prešov – HK FCC Město Lovosice v Prešove v sobotu 21. októbra 2023. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

- SR
- POX
- Prešov
- šport
- hádzaná muži
- Európsky pohár
- EHF
- 2. kolo
- Tatran Prešov
- HK FCC Město Lovosice

Prešovčania postupne rozohrali výbornú hádzanársku partiu. Skvelých úspešne zakončených akcií pribúdalo a skóre tak v prospech domácich narastalo.

Tatran rozohral skvelú hádzanársku partiu

Tatran zdobil po celý čas kolektívny výkon. Lenže v ňom predsa len pár individualít vynikalo. Tým, že Lovosice vysúvali svoju obranu dosť vysoko za deväťmetrovú hranicu, skočili tak trochu na lep domácim.

Kapitán tímu Tomáš Rečičár ňou obetavo prenikal. Jeho asistent Lukáš Urban neraz aj ekvilibristicky prenikal a osemkrát úspešne zakončoval.

Svoju schopnosť nájsť priestor v obrane súpera ukázal i päťgólový Marko Davidovič. Na poste pivota zase obdivuhodne pracoval Viačeslav Kasatkin. Spoľahlivo pracovali aj krídla Josef Hozman s Pavlom Hernándezom.

A keď sa k úžasnému výkonu rozchytal gólman Mario Cvitkovič, Prešov pred koncom viedol už o dvanásť gólov.

Kolektívny výkon umocnili individuality

„Na zápas sme sa ozaj veľmi dobre pripravili, nejaké sily ušetrili v stredajšom extraligovom stretnutí proti ŠKP Bratislava, v ktorom väčší priestor dostali mladší hráči. Pravda, tí i ďalší z lavičky sa napokon dostali do hry aj vo vydarenej pohárovej odvete.

Za predvedeným výkonom je výborná hra našej obrany, výborní boli brankári, no najmä Cvitkovič podal excelentný výkon. Nuž a v útoku sme dokázali streliť i tzv. ľahké góly. Skrátka, všetko nám to na ihrisku hralo dokopy.

Iste, niektorí hráči herne vynikli, ale presvedčivá výhra a parádny výkon je jednoznačne dielom celého mužstva. A veľká vďaka našim fanúšikom. Takúto atmosféru počas zápasu v THA som veru dávno nezažil,“ konštatoval kapitán Tatranu Prešov Tomáš Rečičár.

Kapitán si to vychutnal na ihrisku i v hľadisku

Na margo výkonu tímu sa ale familiárne prezývaný „Reči“ vyjadril ešte počas prebiehajúcej partie mimo ihriska. V 39. minúte musel po treťom dvojminútovom treste zaujať miesto v hľadisku.

„No, vychutnal som si chvíle na ihrisku a teraz si ich užívam v hľadisku vedno s fantastickými ľuďmi, ktorí doň prišli. A to, že som nedohral, v podstate príliš nemrzí. Chlapci to potiahli do samého konca vydarene i bezo mňa.

Lovosice boli ale nepoddajným súperom. Uhrať takýto jednoznačný postupový rezultát nebolo vôbec ľahké. My sme ale podľa mňa viac na ihrisku dreli. Vychádzalo nám na ňom takmer všetko.

Nekompromisná obrana a priestor, ktorý nám núkali hostia v obrannej zóne, sme dokonalo zúžitkovali. Popravde povedané, že vyhráme doma o desať, s tým sme veru nerátali. Je to však tu, ideme ďalej a počkáme si akého súpera nám určí žreb v treťom kole.“

Cvitkovičovi krajania zápas v THA nepokazili

Výborne naladený bol po stretnutí aj chorvátsky brankár Tatranu Prešov Mario Cvitkovič.

„Pred tohtoročným návratom do Prešova som predtým v Tatrane zažil mnoho pekného. Hral som za kluby vo Francúzsku i Švajčiarsku. Avšak na atmosféru aká, hoci nie vo vypredanej THA panovala, si veru dávno ani ja nepamätám. Ako tím sme hrali skvelo na každom poste.

Zápas mal dobrú úroveň i pričinením snaživého súpera. My sme boli jasne lepší. A musím dodať, že rámec výbornej hádzanárskej partiu ničím nekazili ani rozhodcovia. Napokon, veď to pískali moji chorvátski krajania,“ zavtipkoval vysmiaty gólman Tatranu.

Zobrali im šancu čo i len pomyslieť na postup

Menej do reči bolo ale slovenskému hádzanárskemu reprezentantovi vo farbách Lovcov z Lovosíc Marekovi Hniďákovi.

„Tatran má aktuálne v porovnaní s nami širšiu i vyrovnanejšiu lavičku. Navyše, v súvislosti s predošlým obdobím, nie je už taký vyťažený zápasmi vo viacerých súťažiach.

V dnešnom zápase boli domáci jednoznačne lepší vo všetkých herných činnostiach. Do Prešova sme síce šli so štvorgólovým mankom, no určite s cieľom vybojovať postup.

Sen o ňom sa nám však rozplynul už po prvej štvrťhodine, kedy nám súper gólovo výrazne odskočil. Odvtedy to domáci kontrolovali a nedali nám šancu čo i len pomyslieť na postup.

Trochu sme im dopomohli zahodením mnohých vyložených príležitostí. Na druhej strane, najmä v závere prešovský gólman vskutku exeloval.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»V Prešove taký kvalitný výkon už dlho nevideli. Tatran zmaril Čechom sen o postupe už po štvrťhodine