Hádzaná: Slováci podľahli v premiére na ME Francúzsku 21:35

TASR|26. jan 2006 o 22:09

Bazilej 26. januára (TASR) - Výpraskom s Francúzskom začali slovenskí hádzanári historické účinkovanie na vrcholnom podujatí - 7. majstrovstvách Európy ...

Bazilej 26. januára (TASR) - Výpraskom s Francúzskom začali slovenskí hádzanári historické účinkovanie na vrcholnom podujatí - 7. majstrovstvách Európy vo švajčiarskom Bazileji. Slováci dvojnásobnému majstrovi sveta z rokov 1995 a 2001 podľahli vysoko 21:35. V druhom zápase B-skupiny v sobotu nastúpia zverenci trénera Petra Hatalčíka proti ďalšej veľmoci svetovej hádzanej Nemecku.

Favorizovaní Francúzi nezačali scenár deviateho víťazstva v deviatom vzájomnom stretnutí so Slovákmi napĺňať od úvodných minút. Hoci sa po bezgólových úvodných štyroch minútach ujali vedenia 2:0, vzápätí strelil historicky prvý slovenský gól Tomáš Straňovský a Hatalčíkov tím postupne vyrovnal hru i skóre a až do 15. min to vyzeralo veľmi sľubne. Valo mohol dokonca dostať svoj tím po prvý raz do vedenia, no neuspel a potom štvortisícovej návšteve v St. Jakobshalle začal nováčik ME predvádzať pestrú paletu spôsobov ako ľahko sa dá prísť v rozohrávke o loptu a vzápätí inkasovať lacný gól, navyše Slováci si nevedeli poradiť s účinnou vysunutou obranou Francúzov. Lavínu zverencov trénera Clauda Onestu, ktorí Slovákov naposledy vyradili v boji o minuloročný svetový šampionát, nedokázal zastaviť ani brankár Štochl, hoci bol bezpochyby najlepším hráčom v červených dresoch. Už do polčasu viedli Francúzi o 11 gólov a v druhom dejstve pohodlný náskok ešte zvýšili. Slováci mali veľké problémy s bránením hráčov súpera, dopúšťali sa nepresností v rozohrávke a aj napriek ďalším skvelým zákrokom brankára Štochla prehrali rozdielom 14 gólov. V dueloch s Francúzmi tak inkasovali druhú najhoršiu prehru, no pre trénera Hatalčíka to bola najvrdšia porážka na reprezentačnej lavičke.

"Do posledného haliera sme zaplatili nováčikovskú daň. Chlapci strácali lopty, veď len v priebehu šiestich minút v prvom polčase im dali do rúk asi šesť lôpt a také veľké družstvá ako sú Francúzi každú jednu chybu nekompromisne vytrestali. Už prvý polčas nadškrtol, že sme sa nevyrovnali s tlakom i so súperom, aj keď prvých pätnásť minút sme zvládli," smutne konštatoval Hatalčík.

Strelec prvého slovenského gólu na šampionáte Tomáš Straňovský priznal chvíľkovú radosť z úspešnej strely, no zároveň zdôraznil, že smútok z prehry všetko zatienil: "Tie pocity boli po góle veľmi dobré, no teraz to všetko prebíja prehra, takže som sklamaný. Prvých 15 minút sme hrali, čo sme si predsavzali, no potom neviem, čo sa stalo. Začali sme hrať bojazlivo a už po prvom polčase bolo v podstate po zápase." Peter Kukučka ho doplnil: "Všetky tie chyby boli úplne jednoduché, najčastejšie zlé prihrávky. Vôbec sa nemuseli urobiť a Francúzi všetko potrestali."

V úvodnom stretnutí B-skupiny remizovali obhajcovia titulu Nemci s úradujúcimi majstrami sveta Španielmi 31:31. V súboji titanov slovenskej skupiny v takmer vypredanej St. Jakobshalle začali lepšie svetoví šampióni a rýchlo vyhrávali 5:0, no postupne Nemci vyrovnali hru a v 23. min po prvý raz získali vedenie. V dramatickom závere ale Španieli nestratili nervy a v skupine "smrti" sa tak prvé body delili.

sumáre:

Francúzsko - SR 35:21 (19:9)

Zostavy a góly:

Francúzsko: Omeyer (8 zákrokov), Ploquin (14) - Fernandez 2, Dinart 2, Krantz, B. Gille 5, G. Gille 2, Narcisse 4, Girault 4, Karabatic 4, Kempe 1, Abati 6/2, Abalo 2, Bosquet 3.

SR: Štochl (16), Pramuk (1) - T. Straňovský 2, Kukučka 2, P. Jano 3, Zaťko 2, Kolesár, Valo 3, Polakovič 2, Farkašovský 1, Tumidalský 3, Hlavtúr 1, M. Straňovský 1, Antl 1

Rozhodcovia: Vigurdsson, Arnaldsson (obaja Isl.), vylúčenia: 2:4, 7m hody: 7/3 - 4/3, 4800 divákov.

Nemecko - Španielsko 31:31 (16:15)

Najviac gólov: Hens 9, Zeitz 6 - Urios Fonseca, Rocas Comas a Romero Fernandez po 6, 5300 divákov.

Tabuľky
1. Francúzsko 1 1 35:21 2
2. Nemecko 1 1 31:31 1
2. Španielsko 1 1 31:31 1
4. SLOVENSKO 1 1 21:35

 

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzaná: Slováci podľahli v premiére na ME Francúzsku 21:35