Giraltovce v oslabení zlomili sabinovský komplex

(Autor: Ladislav Lukáč)
Sportnet|7. okt 2015 o 00:00

V 11. kole najvyššej regionálnej súťaže privítali v Giraltovciach mužstvo Sabinova, súpera, ktorého nemajú radi.

GIRALTOVCE. Príčina je jednoduchá. Giraltovský MFK Slovan má so svojim sabinovským menovcom na domácom trávniku veľmi nepriaznivú bilanciu a nezvíťazil nad ním už niekoľko rokov.

Do soboty trpeli Giraltovčania evidentne akýmsi sabinovským komplexom.

Taktický súboj

Zápas priniesol taktický súboj dvoch skúsených trénerov, Vladimíra Rusnáka a Jaroslava Galka.V úvode bol rešpekt domácich badateľný, a tak domáci kormidelník urobil preskupenie postov, čím urobil škrt súperovým plánom.

„Chceli sme najprv hrať nátlakovo, ale nebolo to podľa mojich predstáv. Zmenili sme rozostavenie, čím sme nedali priestor nebezpečným súperovým strelcom Lapošovi a Miliutinovi. Vystuženou defenzívou sme sa chceli vyhnúť chybám zo zápasu s Vyšným Opátskym, keď sme inkasovali po protiútokoch,“ vysvetlil svoj zámer V. Rusnák.

Aj keď boli prvú polhodinu hostia lepší, zodpovedná defenzíva domácich ich zaskočila a často bolo vidieť až bezradnosť sabinovskej ofenzívy. Miliutin sa síce zastreľoval, ale jeho pokusy boli nepresné a Rychuk hlavičkoval ponad bránku.

V záverečnej štvrťhodine si domáci hráči vytvorili dve vyložené šance. V 36. minúte Kuriplachovu strelu zblízka Huba vytlačil nad brvno a v 42. minúte Digoň vybojoval už stratenú loptu, vrátil ju pred bránku Pankuchovi, ale jeho príležitosť skvele zmaril Huba.

„Úvod zápasu nám vyšiel, mali sme viac z hry. Giraltovčania veľmi dobre bránili a do vyložených šancí nás nepustili a navyše po 30 minútach prevzali iniciatívu a len vďaka nášmu gólmanovi sme neinkasovali,“ pridal svoj pohľad na prvé dejstvo J. Galko.

Vylúčenie a rozhodujúce štandardky

Taktické manévre pokračovali aj po prestávke a všetko nasvedčovalo tomu, že sa duel opäť skončí bezgólovou remízou, lenže v poslednej dvadsaťminútovke sa začali diať zaujímavé veci.

V 73. minúte sa dostal tesne bránený Matúš Digoň na polovici ihriska do zovretia štyroch súperových hráčov, pričom ho jeden z nich atakoval. Píšťalka hlavného rozhodcu Greška ostala nemá a následne Digoň v súboji fauloval a po druhej žltej karte videl aj červenú v 74. minúte.

Táto situácia veľmi nahnevala domáci tábor, avšak domáci futbalisti zdvihli hlavy a dva razy udreli zo štandardiek. Najprv 76. minúte zahral J. Verčimák perfektne priamy kop a loptu pred Hubom usmernil do siete Martin Gdovin, ktorý bol na trávniku 6 minút.

„Celý týždeň som mal zvýšenú teplotu a netrénoval som. Neveril som, že dostanem príležitosť. Aspoň som sa trénerovi odvďačil za dôveru. Tušil som, kde to Verčimák kopne. Rýchlym pohybom som sa zbavil protihráča a hlavou som pred brankárom zmenil smer. Som rád, že to tam padlo,“ priblížil svoj premierový gól šťastný dvadsaťročný strelec.

Knokaut v závere

Giraltovčania zasadili Sabinovu knokaut päť minút pred koncom z kopačky Jána Čabalu, keď rotovaná strela z druhej štandardky preletela cez všetkých hráčov až do bránky, pričom brankára Hubu pohybom zmiatol Lukáš Vojta.

Tréner víťazov V. Rusnák bol po zápase spokojný: „Veľmi sme chceli Sabinov poraziť. Celý týždeň sme sa po remíze v Snine poctivo pripravovali a nácvik štandardných situácii nám nakoniec pomohol. Niektorí chlapci mali tréningový výpadok, ale bojovnosťou si to vynahradili. Súper bol kvalitný, ale eliminovali sme jeho silné stránky. Mrzí ma vylúčenie Digoňa. Bolo tam viac podobných zákrokov, ktoré rozhodca netrestal napomenutím. Chlapci si zaslúžia pochvalu.“

Kormidelník Sabinova Jaroslav Galko sa ochotne vyjadril aj k druhému dejstvu: „V druhom polčase úroveň zápasu upadla do podpriemeru. Potom prišlo to vylúčenie Digoňa, ale nám to nepomohlo, skôr nabudilo domácich. My sme mali byť tí, čo so zápasom niečo urobia. Naopak, Giraltovce dali dva góly a zaslúžene vyhrali.“

Giraltovce – Sabinov 2:0 (0:0)

Góly: 76. Gdovin, 85. Čabala. Pred 68 divákmi rozhodoval Greško. ŽK: Tomko, Digoň 2x, Kuriplach – Rychuk, Janiga. ČK: 74. Digoň.

GIRALTOVCE: Štefanik – Roba, Tomko, Verčimák, Digoň, Čabala, Pankuch (89. Špirla), Vojta, Lechman (78. Kočiš T.), Kočiš Ľ, Kuriplach (69. Gdovin).

SABINOV: Huba – Rychuk (80. Dedina), Andraščík, Kolpák P., Kolpák Ľ., Bašista, Miliutin (58. Želinský), Myshchenko, Janiga, Lapoš, Palčo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Giraltovce v oslabení zlomili sabinovský komplex