Gesto za pol milióna

Pavol Demitra v drese Vancouvru.
Pavol Demitra v drese Vancouvru. (Autor: TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|8. sep 2011 o 00:00

Pavol Demitra vo svojej kariére napísal hokejkou neuveriteľný príbeh - v zlomku sekundy sa sám pripravil o pol milióna dolárov.

Pavol Demitra vo svojej kariére napísal hokejkou neuveriteľný príbeh: v zlomku sekundy sa sám pripravil o pol milióna dolárov.

V sezóne 1996/1997, keď sa Demitra vcelku nenápadne po boku ďalších Slovákov Michala Handzuša a Ľuboša Bartečka vyšvihol v tíme Saint Louis medzi najväčšie hviezdy celej NHL, mal v hráčskej zmluve málo pravdepodobne naplniteľnú klauzulu, že ak v základnej časti dosiahne aspoň 90 bodov za góly plus asistencie, má v ďalších dvoch sezónach nárok na zvýšenie gáže o 250-tisíc dolárov.

Od dosiahnutia motivačného bonusu pred posledným zápasom základnej časti v Los Angeles delil Demitru jediný bod. Stačila mu asistencia alebo gól.

St. Louis viedli na ľade Los Angeles 3:2, domáci v snahe vyrovnať odvolali brankára. Po buly sa puku zmocnil Demitra a hneď sa s ním rútil na prázdnu bránku. Mohol dať pohodlne gól, no uvedomil si, že na druhej strane mu korčuľuje spoluhráč Scott Young, ktorému chýbal gól na bonus 300-tisíc dolárov za 25 gólov.

Demitra veľkoryso prihral Youngovi puk. Ak by trafil, splnili by literu bonusu obaja. Demitrovi stačil bod, Young potreboval gól.

Plán skrachoval na hokejke komótne sa vracajúceho českého obrancu Jaroslava Modrého v drese Kings. Ten v poslednom momente zblokoval puk za 800-tisíc dolárov.

V tom istom zápase navyše rozhodcovia neuznali gól Bartečkovi, na ktorý mu prihrával Demitra.

Klub St. Louis sa však neskôr zachoval veľkoryso, hráčom dorovnal to, čo im na ľade chýbalo.

V nasledujúcej sezóne získal Demitra Lady Byng Memorial Trophy, individuálne ocenenie pre najslušnejšieho hráča so špičkovou výkonnosťou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Gesto za pol milióna